用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五係咪一定要補習
go

小五係咪一定要補習

阿仔出年小五喇,同所有典型男仔一樣,完全唔緊張,踢一腳先郁一郁。佢成績好飄忽,狀態好時,試過兩次全級名次一進進12,3名。但狀態唔好時可以失手失到嚇死你。佢有補開習,一星期兩日,中英數補哂,唔係功課班,係做下練習操下卷果啲,我自己都好認真同佢溫,但一個月洗2600俾佢補,唔好話有突破,佢連平穩都做唔到。我開始懷疑仲俾唔俾佢補好,定全力自己教番。我份工比較彈性,大部份時間都可以督住佢做。我想試下小五第一個學期唔補,橫掂都未呈分,睇下唔補我自己教,究竟會係咩環境先再決定之後補唔補。大家會唔會覺得我好博

回覆樓主:

咁咪試下一次自己跟, 好似細女 我睇住佢做數會知道佢有啲咩step原來錯咗或者會慢咗 或者邊啲位佢係唔明。 除非自己跟唔到,好似英文我就係有限公司,叫大女教。

回覆 Joannechoi51 的帖子

無絕對話一定要補定唔補, 如果小朋友資質夠, 亦夠主動積極學習, 唔係話一得閒就拎住部手機睇u-tube或打apps game果D, 咁咪可以唔補囉.

但有D補習亦可能幫助不大, 要視乎點樣補, 如果只是操卷做練習, 做完之后只知分數和答案而不加講解, 就作用不大了. 坊間不少補習社是如此做法的. 去呢D補習社補習叫做好過任得個小朋友成日係度睇u-tube或打apps game而已

2jkidsfather    發表於 19-6-20 08:42

Joannechoi51 發表於 19-6-20 01:38
阿仔出年小五喇,同所有典型男仔一樣,完全唔緊張,踢一腳先郁一郁。佢成績好飄忽,狀態好時,試過兩次全級 ...

其實自己有時間同能力自己跟番好啲,尤其是數,小學數不是太難,一般補充練習同外補都係嗰啲 topics, 自己跟開好處是知道哪些是弱點、盲點,測、考可以加強温弱項。

2jkidsfather    發表於 19-6-20 08:43

第一,二個學期唔使呈分,係咪衰左都唔係好驚?

Joannechoi51 發表於 19-6-20 09:23
第一,二個學期唔使呈分,係咪衰左都唔係好驚?

唔係。衰都唔可以太難睇,自行話就睇呈一,二(全港次第),但要交P5全年成績表,比人見到過山車都唔太好。

回覆 kirstyau 的帖子

部份直資津校都交埋小四成績表忝, 所以由小四開始應整靚盤數

妹妹頭 發表於 19-6-20 09:29

部份直資津校都交埋小四成績表忝, 所以由小四開始應整靚盤數

係。 但阿妹已經衰左科中文

都唔怕既, 其實中學最終都係睇全港排名去收生, AAAA, BAAA, AAAB, 其實都冇太大分別, 只要KEEP 到個排名

Joannechoi51 發表於 19-6-20 01:38
阿仔出年小五喇,同所有典型男仔一樣,完全唔緊張,踢一腳先郁一郁。佢成績好飄忽,狀態好時,試過兩次全級 ...

我仔從來無補習,初小時都係好飄忽,不過我知佢能力去到邊。小五時帶佢去睇適合佢能力嘅中學,選定一間作為目標後,佢就好好多,會認真發力,所以3次呈分成績都算穩定。
媽媽可以幫佢揾出學習弱點,再針對性改善,好過去補習。

希望我嘅經驗可以幫到你啦

我諗佢就算唔補都應該都唔會衰得好離譜,反而係如果呈三一前先再補,會唔會進步左,反而叩門有著數呢

回覆 bonniec2000 的帖子

唉,死啦,我自己讀書都唔係叻,都無乜方法,只係覺得佢心散,唔主動。英文麻麻地,數係最唔使我擔心,但今次學期尾考試無啦啦由平時既9字頭跌到7字頭,有問其他同學分數,大家都唔係太差,即係唔係份卷既問題啦,考前我同佢做練習佢都識,都唔知佢考果陣遊魂遊左去邊。作文都無一般般,同埋佢都會曾錯大意野,漏字呀果啲,我都提佢要覆卷,但佢好似都係鬼掩眼咁

自己跟好過去補習。

回覆 JaneJaneT 的帖子

最慘我平均每個月有15日要番工,有十日唔響香港,咁都有半個月可以響屋企督住佢既。。。。其實有時我覺得補習都好嘥時間,每星期總有兩日係搞到5點後先番屋企,另外既日子又要游水又要拉琴,變左我響香港既日子,可能佢都好忙,想有啲quality time同佢溫書都難

補唔補習, 無一定定論, 睇有無需要 !

我小朋友一向都無補習, 因成積可以, 功課又handle到
但去到小五, 第1次測驗, 嚇c她及我!
老師又說, 她唔太熟, 淺的錯, 深的對,
淺的應該係, 一睇已經是答寫得出 !

買d paper 比她做, 效果是做得慢, 錯又未有解答!

所以去了操卷, 有人教對, 效果反而好d ,
面對考試, 見她反而面對考試是輕鬆了, 有信心了  !

Joannechoi51 發表於 19-6-20 10:25

唉,死啦,我自己讀書都唔係叻,都無乜方法,只係覺得佢心散,唔主動。英文麻麻 ...
佢會唔會係唔受得壓力?有d小朋友係壓力變大就成績大倒退。

Joannechoi51 發表於 19-6-20 10:37
回覆 JaneJaneT 的帖子

最慘我平均每個月有15日要番工,有十日唔響香港,咁都有半個月可以響屋企督住佢既 ...
如果你比較忙,或者揾私補跟下好d

佢覺得佢係完全無壓力,考試時候都仲成日問我可唔可以睇電視

Joannechoi51 發表於 19-6-20 11:56

佢覺得佢係完全無壓力,考試時候都仲成日問我可唔可以睇電視 ...
我都有比TV她們睇, 只要溫完書, 而且時事也來自TV 新聞 !
不會要他們全日也是溫習 !  

我覺得你的CASE, 應該要考慮是否出去搵人補及溫 ! 
不過平日太忙, 所以是不補平日!