用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔德萃學校
樓主: Yipchuikuen
go

大埔德萃學校

fatdogman 發表於 19-6-21 15:43
唔係有中學咩, 都起碼少D壓力啦....

未有架

hahaha1231 發表於 19-6-21 17:03
未有架

2020年9月開學,好像是有兩所中學。
    不管是什麼學校都不是萬能的!有好有不好,要看家長想給孩子什麼,或者你的孩子適合什麼。小學我暫時不知道,不過我兩個小孩在德萃幼稚園,目前都挺滿意,不過學費確實是不便宜的。

hehavency 發表於 19-6-20 23:38
本身用家,家長層面的個人意見如唔係抽到寶校,都唔好考慮德萃!
1)下年學費加幅大
2)講大話的校董會

Well said.  

hehavency 發表於 19-6-21 10:15
我小朋友無係柴天讀過,當時2選1,就揀左德萃

教學問題是什麼?師資?內容?功課?

校董會講大話的是什麼?

醒目開學勳章

hehavency 發表於 19-6-20 23:38
本身用家,家長層面的個人意見如唔係抽到寶校,都唔好考慮德萃!
1)下年學費加幅大
2)講大話的校董會

其實5 都幾好,我個人喜歡新老師多過d 以為自己經驗夠,佢講就啱晒既old seafood

7 其他學校都係,只不過我地比緊$6600學費,感覺零舍不同。如果係津校,最好日日返半日。

其他都好認同,不過我地下學年轉走。

但真心非常唔捨得老師同埋同學仔...可能佢地對我小朋友太好太好。
連無教過既老師都對佢好好。

我好多謝老師同埋d同學仔。比左一個好開心既一年級生活佢。

講乜都無用,身體最誠實。
真係覺得佢咁好做乜要轉校走人?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

我唔係覺得佢好,我係覺得老師同 同學仔好咋。但呢2樣嘢唔足以令我放棄更好選擇囉。

LedTV 發表於 19-6-28 22:33
我唔係覺得佢好,我係覺得老師同 同學仔好咋。但呢2樣嘢唔足以令我放棄更好選擇囉。

...

確實同學仔之間嘅感情係好好(至少我小朋友係),學生都比較純品,活潑,好動!

上年讀G1, 老師同小朋友之間好多互動,佢地係建立到一份感情,連小息都會同小朋友一齊玩,落去Atrium 同佢地影下相,home room reading 又會傾下偈,大家分享下尋晚做左咩,weekend 去左邊!但相比今年啲老師無咁熱情!

我要比較的,唔係同出面學校比較,因為我都唔清楚人地係點,但我只係同上年舊校長舊老師比較,上年班主任都提醒我,叫我可以試下搵間好啲嘅俾我小朋友讀,我都同佢講,想繼續讀,睇下新校長如何,大家都俾個機會大家,但我發覺,我應該要行動了,現在只希望跳到船!

如果質素好,加$800唔係大問題,不過唔可能一路俾first class 價錢,但只坐economic 位!

hehavency 發表於 19-6-28 23:44
確實同學仔之間嘅感情係好好(至少我小朋友係),學生都比較純品,活潑,好動!

上年讀G1, 老師同小朋友 ...
8啩問問,咁上年個班主任係咪已經離開咗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。