用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港呈分排名一問
go

全港呈分排名一問 [複製鏈接]

其實會唔會知道自己既仔女係呈分試當中係全港排名第幾架? 謝謝!
   11    0    0    0

2010YL 發表於 19-6-19 13:04
其實會唔會知道自己既仔女係呈分試當中係全港排名第幾架? 謝謝!
唔會知道

回覆 王家爸爸 的帖子

我係新手,咩都唔清楚,想問多啲,咁如果唔知全港排名,點解有人講自己既仔女係全校排名高過某個同學,但係全港排名又低過佢呀? 又話要計埋全級排名,真係一頭霧水呀!請指教

回覆 2010YL 的帖子

學校排名和呈分排名是不同的。學校排名是計晒所有科目的。
呈分排名只計呈分試的指定科目,中英數常是必然,再加音/藝/體/聖(學校自選)
呈分試每科分數又會按比重調節,如中英數乘大9倍,還要計標準差。所以,學校排名和呈分排名會有出入。
不同學校的呈分排名,根據同校早一/二屆畢業生的"中一分班"試成績去調整,就得到全港排名。但家長只知校內呈分排名,而不會全港呈分排名。

2010YL 發表於 19-6-19 13:25
回覆 王家爸爸 的帖子

我係新手,咩都唔清楚,想問多啲,咁如果唔知全港排名,點解有人講自己既仔女係全校 ...

~~~

2010YL 發表於 19-6-19 13:25
回覆 王家爸爸 的帖子

我係新手,咩都唔清楚,想問多啲,咁如果唔知全港排名,點解有人講自己既仔女係全校 ...
即使唔知全港排名,但係你可以從學校過去排派到B1學校既學生比例,估計到學校既B1比例,從而預計到自己小朋友大概既BANDING。

Arabellahk    發表於 19-6-20 12:11

王家爸爸 發表於 19-6-19 15:29
即使唔知全港排名,但係你可以從學校過去排派到B1學校既學生比例,估計到學校既B1比例,從而預計到自己小朋 ...

請較下,我哋唔會知全港排名,朋友灣仔區,老師話佢本區Band 2,但好肯定全港排名Band 1,因他本身巳打算轉回東區,所以老師建議可以甲,乙部都揀Band 1學校,因湾仔是强區。

LOVEJELLY 發表於 19-6-20 01:17
請較下,我哋唔會知全港排名,朋友灣仔區,老師話佢本區Band 2,但好肯定全港排名Band 1,因他本身巳打算轉 ...

因為校長知道之前畢咗業學生既全港banding,只係唔講得。你小朋友可能係B2頭,咁轉咗區咪可能升囉。但係注意,應屆學生banding學校都係估算,搏唔搏要睇自己受風險程度。

Arabellahk    發表於 19-6-20 12:12

回覆樓主:

想借位一問,呈分上教育局,如呈一,是只呈小五下學期考試成績,還是學校會跟自己計法,加入測驗、平時分?如加入測驗、平時分,是否上限20%?

fefemom 發表於 19-6-20 09:03
想借位一問,呈分上教育局,如呈一,是只呈小五下學期考試成績,還是學校會跟自己計法,加入測驗、平時分? ...
分數點計係由學校自訂, EDB只要求學校提供至少指定個6科既成績。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-20 09:53
分數點計係由學校自訂, EDB只要求學校提供至少指定個6科既成績。

明白,謝謝。

little_yolky 發表於 19-6-20 08:44
因為校長知道之前畢咗業學生既全港banding,只係唔講得。你小朋友可能係B2頭,咁轉咗區咪可能升囉。但係注 ...

都要自評風險~

始終,除左B2極頭既,跨區升Banding係有機會外,甚麼全港B1本區B2既說法,部分小學係非常中意採用。小學未必要兼顧埋學生會跨區搏升Banding既做法,不論校網位於強或弱區,搏唔搏家長自己考慮清楚~

mcl203 發表於 19-6-20 10:58
都要自評風險~

始終,除左B2極頭既,跨區升Banding係有機會外,甚麼全港B1本區B2既說法,部分小學係非常 ...

係呀,升中本身就係一場博奕遊戲。乜都唔知,要憑有限資料去估算。

little_yolky 發表於 19-6-20 11:29
係呀,升中本身就係一場博奕遊戲。乜都唔知,要憑有限資料去估算。
仲有單雙數年影響......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-20 11:36
仲有單雙數年影響......

唉!雙數年慘要操多個試,單數年更慘因為有新數據

little_yolky 發表於 19-6-20 11:38

寧願雙數年呈 pre S1 成績,但可參考上一年派位數據。

little_yolky 發表於 19-6-20 11:38
最慘其實係官校小朋友, 津校小六TSA係隔年考 (考Pre-S1個年可以唔考), 但官校年年都要考晒Pre-S1同小六TSA

fefemom 發表於 19-6-20 11:44
寧願雙數年呈 pre S1 成績,但可參考上一年派位數據。

我都係咁話

hkpapa852 發表於 19-6-20 11:44
最慘其實係官校小朋友, 津校小六TSA係隔年考 (考Pre-S1個年可以唔考), 但官校年年都要考晒Pre-S1同小六TSA
...

tsa好淺唔駛操。pre-s1雖然唔關自己事,但學校一般都操好行嘛。考無問題,操先慘。

little_yolky 發表於 19-6-20 11:47
tsa好淺唔駛操。pre-s1雖然唔關自己事,但學校一般都操好行嘛。考無問題,操先慘。
...

見好些中學用 pre S1 分班,家長都想小朋友考得唔太差。
‹ 上一主題|下一主題