用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港呈分排名一問
樓主: 2010YL
go

全港呈分排名一問

hkpapa852 發表於 19-6-20 11:44
最慘其實係官校小朋友, 津校小六TSA係隔年考 (考Pre-S1個年可以唔考), 但官校年年都要考晒Pre-S1同小六TSA
...
下,原來官立小學, 要雙考架 ????
津校是自選,定係一定係

隔年考 ???

fefemom 發表於 19-6-20 11:51
見好些中學用 pre S1 分班,家長都想小朋友考得唔太差。

好多小學單數年唔操卷。

little_yolky 發表於 19-6-20 11:52
好多小學單數年唔操卷。

都明嘅

subb 發表於 19-6-20 11:52
下,原來官立小學, 要雙考架 ????
津校是自選,定係一定係隔年考 ???
小六TSA係自選, 小學可申請隔年考

但官校通常唔會選, 年年都考

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

la5711 發表於 19-6-19 13:45
回覆 2010YL 的帖子

學校排名和呈分排名是不同的。學校排名是計晒所有科目的。

請問如果小朋友嘅呈一音樂B或者C咗,其他科都係A,會否影響好大?學校呈分排名會否跌得好多呢?謝謝!

回覆 Gigi200 的帖子

應該唔會跌好多,可能跌5-10名

Gigi200 發表於 19-7-5 11:08
請問如果小朋友嘅呈一音樂B或者C咗,其他科都係A,會否影響好大?學校呈分排名會否跌得好多呢?謝謝!
...

睇你學校比重啦,同埋其他同學的成績。例如我囝學校,音樂呈分只乘3,即只佔3/38,
我囝攞B+, 但同學中位數是A.  即係佢音樂成績排名比一半同學差。視藝科佔2/38, 我囝成績都是差過中位數。
不過我囝中英數常全部過90分,學校講佢係band1頭。

小乖豬 發表於 19-7-5 13:17
回覆 Gigi200 的帖子

應該唔會跌好多,可能跌5-10名

la5711 發表於 19-7-5 13:17
睇你學校比重啦,同埋其他同學的成績。例如我囝學校,音樂呈分只乘3,即只佔3/38,
我囝攞B+, 但同學中位 ...

明白,Thanks  

聽中學老師說所謂中學呈分排名只知該學生的banding,然後各中學再跟據pre-S1 調整該學生排名。

LOVEnHOPE 發表於 19-7-5 14:05
聽中學老師說所謂中學呈分排名只知該學生的banding,然後各中學再跟據pre-S1 調整該學生排名。 ...

我稔該老師是指派位後的情況。在自行收生階段,學校是不知考生banding。例如有100人考甲校,教育局只是向學校提供該100考生排名順序,不會講banding 和全港實際排名。

la5711 發表於 19-7-5 13:17
我囝攞B+, 但同學中位 ...

你搞錯咗,音樂係X2,視藝係呈X3。

little_yolky 發表於 19-7-5 16:34
你搞錯咗,音樂係X2,視藝係呈X3。

間間學校都唔同架, 有啲學校會呈 聖經 / 普通話 / 體育,  那音樂和視藝的呈分比例就更低了.
同埋係我囝的情況,  音樂和視藝既成績都係低過中位數,  哪科X2 , 哪科X3, 分別不大.

la5711 發表於 19-7-5 17:22
間間學校都唔同架, 有啲學校會呈 聖經 / 普通話 / 體育,  那音樂和視藝的呈分比例就更低了. ...
中、英、數、常、音樂、視藝 定梗咗x999623,有x2學校可自由分配

la5711 發表於 19-7-5 17:22
間間學校都唔同架, 有啲學校會呈 聖經 / 普通話 / 體育,  那音樂和視藝的呈分比例就更低了.
同埋係我囝的 ...

每間學校呈什麼不重要,重要係教育局規定音樂X2,視藝X3,這個信息不能錯,因為好多新手看EK的。

fefemom    發表於 19-7-5 17:33

little_yolky 發表於 19-7-5 17:29
每間學校呈什麼不重要,重要係教育局規定音樂X2,視藝X3,這個信息不能錯,因為好多新手看EK的。
...

明白。 有的學校加入聖經×2,或 普通話×1。
分母變成39/40,音樂加視藝影響性也細了。

la5711 發表於 19-7-5 18:21
明白。 有的學校加入聖經×2,或 普通話×1。
分母變成39/40,音樂加視藝影響性也細了。
...

千祈唔好咁諗,因為只有音視兩科係5分一跳,兩科加埋係X5,常識1分分計,兩科影響有機會大過常識。

我囝音樂和視藝評分都是e.g. 80, 85, 90...

回覆樓主:

一講開音樂同視藝就慘, 一嚟講天份二嚟睇有無學開, 我地學校有同無出入都好大, 但我仔一d興趣都無, 次次求合格hea完成! 其實有時想佢呈電腦科好過至少有得溫

little_yolky 發表於 19-6-20 11:38
唉!雙數年慘要操多個試,單數年更慘因為有新數據

即係今年係單數年?