用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs聖瑪加利男女英文中小學
go

港同vs聖瑪加利男女英文中小學  

港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
港同書院dse 成績連續3年排名全港20名內,是準band 1A的学校。

我們住西九龍,smc 可以行路返學,hkuga 就7:15上校巴。

花費 差不多,smc 学費貴,但是唔使比校車錢,所以兩間差不多。

以小學計,我們傾向smc, 但計埋中學就非常猶豫。
想盡快放位,各位可否比吓意見?

谢谢

考慮到DSE成績,揀港同,唔洗晨早上校車,洗費相若,諗唔到理由放棄

回覆 pekovian 的帖子

比我也揀港同.
學費平過SMC 好多.
中學BANDING又高過SMC
我覺得7:15 上車都唔算好早.

szwani2412 發表於 19-6-19 11:04
回覆 pekovian 的帖子

比我也揀港同.
計埋校巴錢,smc還便宜些少

pekovian 發表於 19-6-19 10:52
考慮到DSE成績,揀港同,唔洗晨早上校車,洗費相若,諗唔到理由放棄

揀港同係要晨早上校車,佢係住smc附近

pekovian 發表於 19-6-19 10:52
謝謝意見,但是讀smc小朋友可以睡多一小時,語景也好像好一點,當然中學就港同好啲。

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

睇你有幾重視語境同宗教,難得距離屋企近、小班又活動教學,排名嗰個網之前d人講無公信力㗎!想唔想子女自細有良好英文語境?

SMC 小學中學都在屋企附近, 如放學後留校參加課外活動都唔洗擔心接送問題.  港同好似冇第二輪校車, 呢點要留意.

SMC中學有band 1C嗎?

ninisweet 發表於 19-6-19 11:50
SMC中學有band 1C嗎?
有的

醒目開學勳章 王國長老

sadaco 發表於 19-6-19 11:28
SMC 小學中學都在屋企附近, 如放學後留校參加課外活動都唔洗擔心接送問題.  港同好似冇第二輪校車, 呢點要 ...

港同有第二輪校車,但服務範圍當然無第一輪咁密咁廣了

回覆樓主:

港同書院係南區,如果㨂港同要諗真啲

73662710 發表於 19-6-19 10:38
...

我會揀港同
有幾個朋友係用家,評價10分好

回覆樓主:

smc, 西九去柴灣返學太遠, 仲未計放學課外活動的時間, 萬一有咩需要自己接送點搞, 不過如果你好想入港同又handle到咪照去

回覆樓主:

港同 for sure

我會揀近,港同雖好但離屋企太遠我連報都冇報,
港同都係呢幾年出名,smc DSE呢2年成績都唔錯,話唔定過幾年都更好

比我一定要港同, 有校車已經唔錯

聖瑪加利男女英文中學, 不過是Band 2.....

Taisingb 發表於 19-6-19 15:13
比我一定要港同, 有校車已經唔錯

所以我頭先奇怪SMC中學是band1C.  係我,我肯定會揀 “港同”,感覺兩個Level

回覆樓主:

在EK 問,某幾間熱門小學,是「人人心儀」 「一vs 就會被話唔同level 」的。但我個人覺得,真係每個家庭考慮點不同,遠近,休息時間,考DSE 或出國等,真的不可一概以論。

我個人覺得,0715上學車不為過份,視乎你有多重視車程遠近交通疲累對小朋友的影響。

兩間學校的教學是有分別的,讀邊一間,DSE 要成績好也不會沒有付出。