用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs聖瑪加利男女英文中小學
樓主: 73662710
go

港同vs聖瑪加利男女英文中小學   [複製鏈接]

smiley7x24 發表於 19-6-22 23:55
anothe perspective is that if you expect students to study in HK, then pick 港同
if study abroad, t ...
Students from smc also take dse and go to local u

73662710 發表於 19-6-23 00:20
Students from smc also take dse and go to local u
yes, i mean when comparig the DSE results, 港同 is generally better than SMC

and I know quite a few friends whose sons/daugters in SMC are get prepared to study abroad if the DSE results are not good or cannot go to the top uni in HK.

smiley7x24 發表於 19-6-23 00:24
yes, i mean when comparig the DSE results, 港同 is generally better than SMC

and I know quite a few ...

好多家長都係咁㗎啦。。。香港上唔到三大/8大又有能力嘅就去外國。。。與揀港同定St Margaret’s 無直接關係。

醒目開學勳章 王國長老

smiley7x24 發表於 19-6-23 00:24

and I know quite a few ...

咁講真港同都有
出國嘅有d本地u拎唔到好offer,亦有鐘意外國多過本地,好難一概而論的
我女升中六果年走廿幾個,當中成績好唔好都有

Mumibella 發表於 19-6-22 10:25

同意。想當日我都有問亞仔想讀邊間,佢二話不說揀左SMC.我 ...
我女都係,日日提住SMC

hkpapa852 發表於 19-6-20 08:50
回覆 73662710 的帖子

話多樣少人留意既資料俾你知
你好! 請問没有呈分也可報自行嗎?

港同中學又另一location! I vote SMC

hkpapa852 發表於 19-6-20 08:45
樓主出得呢個標題, 相信9成人都會叫佢揀港同.

當然要提供一D另類資料俾佢考慮

聽說福小就是宣傳及格便收生,但二月都未俾offer,讓家長十分擔心

73662710 發表於 19-7-15 20:23

FYI

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

我會揀smc...就算有校車挨到小學
咁中學呢......

醒目開學勳章

Tracy411 發表於 19-6-22 13:17
回覆 73662710 的帖子

會否到學校再視察下,有幫助決定

Agree..我就視察完棄港同
一定有人話我傻...
但無辦法,我知我無咁既恒心比個女坐咁耐車返學
日日返學似旅行咁長途加上港同中好遠

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

港同。b2中學同b1中學的分別!仲有港同校風好好多!
論DSE同校風,港同冇得輸!識人做過港同高層,是非常好的學校,學生英文也佳!

73662710 發表於 19-6-22 06:43
港同在greenapple 個排名徘徊在14, 15, 我話20名內已經加了buffer! 可能還有2-3間名校 dse 好過港同,其 ...

請問係邊個網站可查出banding? 謝謝

73662710 發表於 19-7-15 20:23

可以,以往冇呈分學校可以照報兩間自行,而不用先放棄自己間直資中學才可報。
期間如果有其他直資Offer可以照註冊至到七月自行放榜。不過下年開始自行提早放榜,呢個優勢變得冇咁明顯。

tigerdad 發表於 19-7-16 08:02
請問係邊個網站可查出banding? 謝謝

看成績自己估計,我唔信网站

LedTV 發表於 19-7-16 02:23
Agree..我就視察完棄港同
一定有人話我傻...
但無辦法,我知我無咁既恒心比個女坐咁耐車返學

好認同。邊度讀書都可以好出色。不過無可否認港同是好學校。而如果你肯搬去才考慮

樓主最後揀左邊間?

回覆樓主:

Vote for 港同!

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

"港同書院dse 成績連續3年排名全港20名內,是準band 1A的学校。"

呢方面有商榷, 港島直資可能係
‹ 上一主題|下一主題