用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs聖瑪加利男女英文中小學
樓主: 73662710
go

港同vs聖瑪加利男女英文中小學   [複製鏈接]

回覆 lambeanmama 的帖子

非常同意, 有幾間學校喺EK係必讀嘅.....

真係無好與唔好, 只有合適嘅, 兩間學校各方面都好唔同, 兩間學校嘅用家都似乎好滿意間學校, 真係要家長自行判斷。
我個人都會揀近果間, 咁當然都因為我係重視英文語境, 亦唔太在意中學banding, 間學校係band 1, 都要自己小朋友去到band 1水平先有用。

不過樓主明知港同咁遠都報讀, 都証明真係心儀, 亦唔太介意遠近問題, 而且西九龍去港島東, 7:15上車其實算好好。

回覆樓主:

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1
啱啱睇咗呢個網站都幾有參考價值,smc應該係band 2A左右
同意近屋企好重要,但學校都係重要既一環,band 2A 同 band 1b to 1A 真係有一定距離
而且七點十五分上校車真係唔算早, 課外活動嗰啲可以之後再諗而且有第二輪校車 可以之後再轉車返嚟.... 不上感覺港同英文都不錯

其實smc冇向外公佈成績,係聽話簡介會先覺得佢地有 b1 level

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

如果日後想係自行階段搏官津名校,SMC彈性度高D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-19 17:45
如果日後想係自行階段搏官津名校,SMC彈性度高D。
點解呢? 港同也可以啊!

Vana 發表於 19-6-19 17:05
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1
啱啱睇咗呢個網站都幾有參考價值,smc應該係band 2 ...
谢谢你的資料,不過個网站可信度低

73662710 發表於 19-6-19 18:05
點解呢? 港同也可以啊!
除非落實咗提早公佈中學自行結果又俾學生去直資抽飛,否則有呈分既學生一註冊任何直資中學(包括龍中),就等於放棄自行。無呈分既學生,可以註冊咗龍中再等自行結果再決定(甚至可以hold埋其它直資中學)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 19-6-19 18:08
谢谢你的資料,不過個网站可信度低

呢個網站同schooland有關,可信程度呢......

PeterWong2012 發表於 19-6-19 18:09
港同連續3年DSE 全港排頭20?

如果係真既,仲只係準Band 1A?
我只是謙虛啲講,EK有很多人認為只有神校先算band 1 A, 我唔想引起罵戰

hkpapa852 發表於 19-6-19 18:09
除非落實咗提早公佈中學自行結果又俾學生去直資抽飛,否則有呈分既學生一註冊任何直資中學(包括龍中),就 ...
你的意思是港同有呈分smc 冇,所以smc更有彈性?
謝謝

73662710 發表於 19-6-19 18:15
你的意思是港同有呈分smc 冇,所以smc更有彈性?
謝謝

係呢方面係SMC更有彈性

hkpapa852 發表於 19-6-19 18:36
係呢方面係SMC更有彈性

你之前一直都係話叫人要小心謹慎考慮冇呈分嘅學校⋯⋯

其實我留意到你好多關於SMC嘅comments都有「今天的我打倒昨天的我」嘅現象,而且個現象係for SMC only

醒目開學勳章 王國長老

73662710 發表於 19-6-19 18:12
我只是謙虛啲講,EK有很多人認為只有神校先算band 1 A, 我唔想引起罵戰

咁唔好忘記,有d好成績嘅學校都係唔公佈dse成績的,所以排名要加返d buffer

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 19:51
咁唔好忘記,有d好成績嘅學校都係唔公佈dse成績的,所以排名要加返d buffer
...
基本上差不多了,我其實都好熟悉

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

除左位置,港同for sure

回覆樓主:

迷思,其實banding真係咁重要?

上兩年聽過SMC 簡介會,有提過 DSE 成績,印象中有提過入香港3大U 既%, 成績好似唔錯既。仲提過話SMC 係全港高增值既學校之一。

一讀就12年,就近返學省下既時間好好用

jhorizons 發表於 19-6-19 22:43
上兩年聽過SMC 簡介會,有提過 DSE 成績,印象中有提過入香港3大U 既%, 成績好似唔錯既。仲提過話SMC 係全 ...

我有睇SMC的newsletter..嗰班入到大學的同學個個都寫,其實讀書好辛苦,考DSE好大壓力。。但係。。佢地好清楚點解自己咁辛苦都要堅持。我睇完好感動,欣賞呢班年輕人好成熟,好有自己想法,有清晰目標。求學,除左求分數,求如何做人都好重要。

Mumibella 發表於 19-6-19 23:17
我有睇SMC的newsletter..嗰班入到大學的同學個個都寫,其實讀書好辛苦,考DSE好大壓力。。但係。。佢地好清 ...

上年smc 簡介會介紹一位運動好傑出的學生,話佢有男神校請佢過去讀書,但係佢都想留喺smc, 話覺得smc 適合佢。
‹ 上一主題|下一主題