用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs聖瑪加利男女英文中小學
樓主: 73662710
go

港同vs聖瑪加利男女英文中小學   [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子

小兒當年也有港同offer,後來也因為車程問題,忍痛放棄了。我很明白樓主的困擾,最後選了九龍塘私小,跟港同不同的教學模式,
但選擇的主要是因為非常非常近,後來亦發現很多課後活動需要接接送送。

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

記得樓主是原民幼用家,民小亦已收咗小朋友。

如用港同,同 SMC 跟民小比較,我只覺港同比民小係某些方面優勝,而不會選SMC。

個人覺得,中小學係一個整體,另外往績,辦學團體亦重要!

港小升中有多少人會考到更好的中學呢?

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

Deleted.

matthew_mum2005 發表於 19-7-21 17:35
港同難入好多,SMC其實好多人放棄學位。讀書嘅嘢梗係睇長線,我覺得中學banding好緊要。
...

我都覺得SMC小學好正,直頭好perfect ,但一諗到中學就好雞肋

請問一下有沒有人知道港同的小學是中文小學定英文小學?thx

mababie 發表於 19-7-22 15:26
請問一下有沒有人知道港同的小學是中文小學定英文小學?thx
中文

回覆 areyouangry 的帖子

係啦,年年 DSE成績都唔公開,點令人對中學部有信心人呢?

areyouangry 發表於 19-7-21 17:49
我都覺得SMC小學好正,直頭好perfect ,但一諗到中學就好雞肋

可否分享下中学部差在那里?好希望知多些。谢谢

newmoneybank 發表於 19-7-22 22:50
回覆 areyouangry 的帖子

係啦,年年 DSE成績都唔公開,點令人對中學部有信心人呢? ...
其實QC,DBS,YWC都唔多公開DSE成績,咁點解大家又要去追捧呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-23 08:00
其實QC,DBS,YWC都唔多公開DSE成績,咁點解大家又要去追捧呢?
咁人地歷史攸久,有以前的 track record, 又唔可以咁比的

其實YWC 同SMC,邊間DSE好D?

nhi 發表於 19-7-23 08:05
咁人地歷史攸久,有以前的 track record, 又唔可以咁比的
歷史攸久,有以前的 track record

就代表一定好嗎?

聖類斯, 瑪神, 金文泰, 循道中學等都好有歷史, 以前都有track record, 現在又如何了?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunflower2000 發表於 19-7-23 08:26
其實YWC 同SMC,邊間DSE好D?

去升中版問吓人

兩間學校的校風、家長和學生特質有分別嗎?這個可能更重要

hkpapa852 發表於 19-7-23 08:00
咁大家都有 common sense, 知道以家大概點樣

nhi 發表於 19-7-23 09:08
學校公開試成績可以用common sense去評估?

咁又想問吓, common sense 認為DBS同YWC現在DSE成績係咩水平?

nhi 發表於 19-7-23 09:08

通常唔公開係唔夠亮麗,成績愈好公開得愈仔細,仲要睇一年年,唔夠好就避重就輕。考得好的會出埋5以上比率,比較一般的只出>4,非常一般只出3322率。
另外出國留學也可見端倪,有人去Oxbridge Ivy 的一定會講, 唔提的通常係去其他學校,或三年都得一個所以費事提。

回覆樓主:

SMC今年有同學full sponsorship 去牛津,不過校方的website裏面隻字不提。

Mumibella 發表於 19-7-24 10:07
SMC今年有同學full sponsorship 去牛津,不過校方的website裏面隻字不提。

我見前排有個資優生的報導,始終叻嘅讀邊間都會好
‹ 上一主題|下一主題