用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs聖瑪加利男女英文中小學
樓主: 73662710
go

港同vs聖瑪加利男女英文中小學  

73662710 發表於 19-6-19 10:38
港同近年大熱,很難入,smc 只收66人,也非常難入,兩間都是活動教學,smc 語景好,小班,中學部band 1c.
...

家長你好,恭喜你小朋友同時有兩個好學校的offer!活動教學模式學校正是本人想替小朋友尋找的種類,好想知道,可否分享一下你的小朋友有耶種特質呢?據說港同1st interview 已經有中英文認字和數學題,實在沒太大信心...謝謝

karatek 發表於 19-6-19 23:37
家長你好,恭喜你小朋友同時有兩個好學校的offer!活動教學模式學校正是本人想替小朋友尋找的種類,好想知 ...
主動 proactive
Knowledge 未必需要好強, 但是學卷幼稚園應該唔夠,一係培讀,一係外補。

areyouangry 發表於 19-6-19 19:19
你之前一直都係話叫人要小心謹慎考慮冇呈分嘅學校⋯⋯

其實我留意到你好多關於SMC嘅comments都有「今天的 ...
樓主出得呢個標題, 相信9成人都會叫佢揀港同.

當然要提供一D另類資料俾佢考慮

呈分對選校的確好重要, 因為無呈分就預咗升中一要靠自己, 要預咗一早操fit去拼搏

咁係咪入咗龍校, 有冇呈分都唔重要呢?

我近年建議都係咁: 最後直升中龍中是否OK? 如果OK就選個間龍小, 如果唔OK, 就無謂貪條自己都喜歡既龍

無呈分, 的確有缺點, 但亦有少量意想不到既優點, 而且目前香港無呈分既龍小, 除SPCS外, 其餘直升中學部門檻都係較低, 部份更加係如果唔達標可以繼續留班.

但有呈分既龍小, 基本上如果達標直升唔到, 係無得留班再戰, 而且不少更係引入類似大學收生制, 先俾個CO你, 等你日後分數達標先confirm你個offer.

今年有間有呈分既龍小, 有學生係呈二之後攞到CO, 但因呈三失手俾人DQ咗個直升資格, 被迫要去參加番升中派位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 73662710 的帖子

話多樣少人留意既資料俾你知

如果你小朋友有外國護照, 中文科成績又麻麻, 聖瑪加利小學部係可以安排你上為NCS而設既低級中文課程

咁有咩用?

因為EDB同JUPAS規定, 所有係小學階段無讀夠6年正規中文課程既非華裔學生, 日後考DSE時, 係可以用外語取代中文

我查向EDB同JUPAS查詢關於持有外國Passport而又讀唔夠6年正規中文既本地學生係咪可以DSE唔考中文, 佢地遠都只係答Case by case

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-20 08:45
樓主出得呢個標題, 相信9成人都會叫佢揀港同.

當然要提供一D另類資料俾佢考慮
請問可否告之是哪一間龍小DQ了學生?

醒目開學勳章 王國長老

karatek 發表於 19-6-19 23:37
家長你好,恭喜你小朋友同時有兩個好學校的offer!活動教學模式學校正是本人想替小朋友尋找的種類,好想知 ...

考得直私,中英文認字同基本數學,其實十間有9間都會問,差在係坐定定,定滲在遊戲中,要準備下了

回覆樓主:

一個C9的選擇:

我自己會選擇smc,每日自已接送,又可以自己送飯,親子關係都好啲。

港同, DSE

Charlotte_mom 發表於 19-6-20 10:45
考得直私,中英文認字同基本數學,其實十間有9間都會問,差在係坐定定,定滲在遊戲中,要準備下了
...

明白明白,謝謝意見!

ninisweet 發表於 19-6-19 15:18
所以我頭先奇怪SMC中學是band1C.  係我,我肯定會揀 “港同”,感覺兩個Level
...

Same feeling. Though smc is a sch one, 港同真係高一班

一定係港同。

Charlotte_mom 發表於 19-6-19 19:51
咁唔好忘記,有d好成績嘅學校都係唔公佈dse成績的,所以排名要加返d buffer
...

港同在greenapple 個排名徘徊在14, 15, 我話20名內已經加了buffer! 可能還有2-3間名校 dse 好過港同,其他多數有苦衷唔可以announce.

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有無問過孩子?

我有朋友,係揀聖瑪加利,放YW! 依家讀得好開心,學校行政安排好,重視學生,另外想提一點,好多資優兒讀,插班好難 (因為中途插嘅好多係gifted)! 可安排分科跳班

小學都係揀近d好,成績好嘅,中學轉又得,留守亦唔差
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-22 07:50
你有無問過孩子?

我有朋友,係揀聖瑪加利,放YW! 依家讀得好開心,學校行政安排好,重視學生,另外想提 ...

同意。想當日我都有問亞仔想讀邊間,佢二話不說揀左SMC.我問原因,佢話,你唔係interview嗰個,你唔知架啦!小朋友都有佢地的想法/感覺,既然佢咁鐘意,我相信係緣分,所以我地都尊重佢的選擇。(佢依家超期待返小學呀)

小朋友兩間都同樣喜歡

樓主什麼時候要作出決定?

Tracy411 發表於 19-6-22 13:11
樓主什麼時候要作出決定?
in a few days

回覆 73662710 的帖子

會否到學校再視察下,有幫助決定

been to smc many times

really appreciate smc, a small school, warm, staff nice, very friendly,
no big nose, Philippino maids can get into school and sit on the chairs in the snack bar to wait for kids...

personally prefer smc........ the only hindrance is the concern for secondary education...

73662710 發表於 19-6-22 13:47
been to smc many times

really appreciate smc, a small school, warm, staff nice, very friendly,
anothe perspective is that if you expect students to study in HK, then pick 港同
if study abroad, then go to SMC.