用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有中三生罷考TSA反修例,部分答卷寫口號 ...
樓主: pccw2017
go

有中三生罷考TSA反修例,部分答卷寫口號

bbforever 發表於 19-6-19 11:01
TSA唔係個人名義, 只同作評核學校教育成效既統計作用。DSE係個人名義, 關乎佢入唔入到大學嘅一個試, 分別好 ...
問題唔係個考試重唔重要,問題反而係小朋友既深思熟慮同衝動。如果我係個家長既朋友,我會同佢分析,首先需要訓練小朋友深思熟慮既能力,然後做決定,一係做,一係唔做。第二,需要訓練小朋友既執行能力,決定咗做就做好佢,唔好半途而廢。

mcl203 發表於 19-6-19 11:01
即係至少去到中3想法是否成熟存在疑點?~~~

好在,我由選KG都行假民主制度~~~
我都係由幼稚園開始實行篩選式民主制度,然後慢慢開放小朋友參與篩選既過程。去到中二、中三,已經識得自己諗,代唔代表學校參加比賽、做嘜義工、選科等等,基本上係佢哋自己決定,無論佢哋既決定係點,我都會俾意見同支持。

王家爸爸 發表於 19-6-19 11:06
問題唔係個考試重唔重要,問題反而係小朋友既深思熟慮同衝動。如果我係個家長既朋友,我會同佢分析,首先需 ...

講埋呢句,都係少講為妙~~~

當下不少年青人接收既資訊,係由IG,Snapchat而來,並非源自 有立場新聞 或 父母~~~

王家爸爸    發表於 19-6-19 11:14

mcl203 發表於 19-6-19 11:13

講埋呢句,都係少講為妙~~~
有幾多個上到中學仲肯同父母傾咁多計吖

bbforever 發表於 19-6-19 11:18
有幾多個上到中學仲肯同父母傾咁多計吖

我地仲可以~~~

bbforever    發表於 19-6-19 11:35
王家爸爸    發表於 19-6-19 11:20

我同亞仔講每個人有自由去相信唔同政治理念,
但前提係唔可以影響一家人既感情

bbforever 發表於 19-6-19 10:45
我朋友仔中三昨天考TSA, 朋友仔同佢阿媽講話做咗一半之後唔做, 話反正都唔係計佢分......

我覺得係時候要 ...
答一半,是最差的表現。對自己行為考慮不清楚,臨時找藉口。影響也很壞,TSA數據的真實性遭到人為破壞。

bbforever    發表於 19-6-19 11:36
王家爸爸    發表於 19-6-19 11:24

mcl203 發表於 19-6-19 11:19
我地仲可以~~~
我都係嘜都講得,反正我唔會鬧佢哋。

Danielhk 發表於 19-6-19 11:19
答一半,是最差的表現。對自己行為考慮不清楚,臨時找藉口。影響也很壞,TSA數據的真實性遭到人為破壞。
...
所以教育局放風考慮唔接納今年數據

我話其實佢地好醒,TSA唔影響自身前途,DSE会,所以佢地觉得唔考TSA無问題,唔会唔考DSE.

Yanamami 發表於 19-6-19 11:37
我話其實佢地好醒,TSA唔影響自身前途,DSE会,所以佢地觉得唔考TSA無问題,唔会唔考DSE.  ...
我都咁認為~

如果老師甘勁, 鼓勵到全部學生, 就唔會無人唔讀書.
中學生比大人想像中知得多.  多跟他們傾下. 大人可能有所想法

Yanamami 發表於 19-6-19 11:37
我話其實佢地好醒,TSA唔影響自身前途,DSE会,所以佢地觉得唔考TSA無问題,唔会唔考DSE.  ...
假設:TSA有益於教育體系。每個學生按自己真實水平參加考試,這不是學生應當的社會責任嗎?我們只享受教育權利,卻拒絕提供反饋的責任,這個假設下,這個觀點是不是好自私?

Danielhk 發表於 19-6-19 12:11
假設:TSA有益於教育體系。每個學生按自己真實水平參加考試,這不是學生應當的社會責任嗎?我們只享受教育 ...
可以禁講。
所以王家爸爸亦話呢个唔係表達不满既最好方法。

boboT 發表於 19-6-19 10:27
中三已經會思考啦
你咁講法, 中三既仲識飛添 !

pccw2017 發表於 19-6-19 12:48
係㗎~成曰鬧:而家有毛有翼,曉飛啦!

pccw2017    發表於 19-6-19 12:54

pccw2017 發表於 19-6-19 12:48

嗯,咁我都唔排除有部分人活到中三仍然係無腦筋嘅!

王家爸爸 發表於 19-6-19 11:11
我都係由幼稚園開始實行篩選式民主制度,然後慢慢開放小朋友參與篩選既過程。去到中二、中三,已經識得自己 ...
好爸爸

boboT 發表於 19-6-19 12:53
嗯,咁我都唔排除有部分人活到中三仍然係無腦筋嘅!
有時唔係腦筋的問題, 係沖動、情緒化、偏激、自我中心等. 需要適當的引導入正途.

pccw2017 發表於 19-6-19 13:00
有時唔係腦筋的問題, 係沖動、情緒化、偏激、自我中心等. 需要適當的引導入正途.  ...

被引導係有機會被認為是誤導架喎