用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 FTM睇住都退步,求意見
go

FTM睇住都退步,求意見

我個女小二,兒童精神科評估佢唔係ADHD, 但專注力比平常小朋友差。亦評估到佢智商較高,未到資優, 但學校課程應該會應付到綽綽有餘。

但下學期,英數都大退步,主要係今年佢英數上堂唔專心,加上做功課好拖拉, 每日冇溫書時間, 亦冇備課,考試溫書完全入唔到腦。

另外因為太拖拉, 連玩嘅時間都冇,越嚟越唔用腦,而家連思考都慢。

我睇住佢所有嘢都退步晒(中文除外),覺得自己好失敗,做FTM都教得唔好。

今個暑假已set 時間表,在家惡補, 大家可否俾啲意見仲有乜嘢可以做

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-6-19 10:02
回覆 肥豬豆豆 的帖子

既然都測過智商高,專注力差一點,正常都不是什麼太大問題.

佢只係做校內功課,沒有加其他學習,放學已先俾佢睇半小時電視輕鬆下,做完功課已到晚餐時間,佢連食飯都慢,限時都冇用。

佢學校生活係開心,座唔定唔專心老師都唔鬧,用溫和嘅方法提佢。

佢唔鍾意英數就唔專心唔想做功課,唉,我諗唔到點令佢鍾意

佢有話因為上堂唔明,所以唔專心,我先諗住暑假惡補,加埋要備小三嘅部份課程打下底

我小朋友性格和你小朋友好相似。

我小朋友一年級,我公司都有好多媽媽,每逢考試都會請假陪小朋友温書。我就冇請假,同事都覺得奇怪點解我唔駛請假陪太子温書。我同佢地講,我年假好寶貴,我唔想浪費我的年假去咆哮(因為我小朋友依賴性好強,要講好耐先郁郁)。

考試早放,我會同佢講媽媽放工前,你要温乜乜乜。阿仔驚我番黎咆哮,所以都會(hea住)咁睇吓温習範圍,雖然hea 温,但至少都做到基本要求。
如果小孩子依賴性強,又有拖延症,我覺得揾方法訓練佢自律,好過補乜補物。

sunnymama2 發表於 19-6-19 10:12
我小朋友性格和你小朋友好相似。

我小朋友一年級,我公司都有好多媽媽,每逢考試都會請假陪小朋友温書。我 ...

我之前返工都係咁處理,當時小一,成績都OK,轉做FTM後佢都有進步,點知今年就... 唉

我有咆哮,已起唔到作用,下年再係咁,我返工同送佢去功課班,可能分開下等佢冇得依賴我

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 10:16
我之前返工都係咁處理,當時小一,成績都OK,轉做FTM後佢都有進步,點知今年就... 唉

我有咆哮,已起唔到 ...
肥豬媽,我明,我真係明!
我小朋友功課唔多,冇外補啦,又俾佢睇電視,但食飯又慢,搞到日日都好似唔夠時間用。最根底問題,係唔識時間管理!

上堂唔專心,我仔都係呀。佢係成日玩到好夜先瞓,所以日日唔夠精神。

你小朋友係唔係因為都瞓得少?

sunnymama2 發表於 19-6-19 10:27
肥豬媽,我明,我真係明!
我小朋友功課唔多,冇外補啦,又俾佢睇電視,但食飯又慢,搞到日日都好似唔夠時間 ...

佢大約十點半前瞓著。

每一日都唔夠時間用, 成日話佢做埋啲無謂嘢嘥時間, 軟硬功都出過,佢唔理解亦唔入腦。

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 09:39
我個女小二,兒童精神科評估佢唔係ADHD, 但專注力比平常小朋友差。亦評估到佢智商較高,未到資優, 但學校 ...

做FTM 未必要跟足功課既,做門神都OK 架。

跟太足有時讓細路太依賴,唔踢唔做!

有無做過專注力訓練?
如果無,趁暑假去上堂,你陪埋阿女上堂,學專業人士方法,回家繼續做訓練,同佢共同set time table,要train佢專注力同唔好拖拉。

回覆樓主:

同你女講吓道理,讀書最緊要心到。心唔到,亞媽點跟,點補亦事倍功半。

我覺得趁暑假可以係屋企做啲訓練專注力嘅活動,好似玩拼豆呢類,我諗好多女仔都會鍾意。

你女資質好,搞掂專注力問題,管理好時間,成績好易追番,所以重點唔係惡補成績。

pekovian 發表於 19-6-19 10:57
有無做過專注力訓練?
如果無,趁暑假去上堂,你陪埋阿女上堂,學專業人士方法,回家繼續做訓練,同佢共同s ...

冇做過,其實佢係有需要,都搵緊相關課程,但唔知邊個機構好啲

Jane1983 發表於 19-6-19 10:59
同你女講吓道理,讀書最緊要心到。心唔到,亞媽點跟,點補亦事倍功半。
...

道理成日講,講時話明,之後又冇咗件事。

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 11:00
冇做過,其實佢係有需要,都搵緊相關課程,但唔知邊個機構好啲

你可以問下學校社工/EP睇下有無介紹,或者EK search下,揀親子班。你最大優勢係可以跟埋上堂,學完返屋企做。

retriever 發表於 19-6-19 10:54
做FTM 未必要跟足功課既,做門神都OK 架。

跟太足有時讓細路太依賴,唔踢唔做!

係,我都覺佢越來越依賴,已每次提佢先嘗試自己處理,下一次又係搵咗我求救先,總之就係唔用腦,我而家態度好堅決,希望慢慢迫佢用返自己個腦先。

回覆 肥豬豆豆 的帖子

其實無用架,功課班佢都唔會快,因為佢本身聰明,佢會搵方法去拖。

最重要係,佢如果要玩,反而係玩夠先做功課,試下俾佢欠交,佢知道有後果先會幫到。

同佢溝通好些,要了解佢想點,明顯地,你出一招黎佢一招擋,你想同佢溫習,但佢唔想加班。老師又覺得佢唔同,溫和提醒,有時佢更唔覺自己有問題。

jli008 發表於 19-6-19 10:02
回覆 肥豬豆豆 的帖子

既然都測過智商高,專注力差一點,正常都不是什麼太大問題.

拿,今次個意見就好喇,有益有建設性,撐你

簽名被屏蔽

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 10:38
佢大約十點半前瞓著。

每一日都唔夠時間用, 成日話佢做埋啲無謂嘢嘥時間, 軟硬功都出過,佢唔理解亦唔 ...

佢幾點起身?我阿大好易瞓著,P2時8:30上床,6:00起身。唔夠瞓小朋友係難集中。