用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 FTM睇住都退步,求意見
樓主: 肥豬豆豆
go

FTM睇住都退步,求意見 [複製鏈接]

jli008 發表於 19-6-19 11:29
回覆 肥豬豆豆 的帖子

提吾起英數的興趣吧. 小小依賴總會有,男孩子的SUNNY媽媽用HEA的方法可以解決到,女孩 ...

唔係真係hea 就解決到,其實係想循序漸進。如果佢肯“自動”温,我覺得係好的開始。
今次考試,我同佢講我番黎之前要睇吓聽日考試的野。我放工番黎,佢真係有睇,但問多幾句就知佢係hea 住睇。我諗住再深入同佢温,阿仔就抗議,話原來媽媽番黎都要温書,早知下午唔温啦。我當刻係諗,又係喎,佢有口齒,我應該放過佢以作“獎勵”。所以夜間就1同佢玩捉棋又睇電視。

分數喺小一唔重要(假設基礎冇問題),最重要係建立良好的温書習慣。佢小一係hea d, 同埋唔識温書技巧,但我會從旁引導,令佢明的點樣温得更有質素,佢只係初小,都算有好多時間等佢自己模索。

簽名被屏蔽

Happy_Charles 發表於 19-6-19 11:12
回覆 肥豬豆豆 的帖子

其實無用架,功課班佢都唔會快,因為佢本身聰明,佢會搵方法去拖。

你講得好啱,佢係搵方法拖,見招拆招,我試過限時做唔晒功課就欠交,佢冇感覺,咪第日補交,一啲都唔驚。

佢自己有提出過玩咗先,但冇用,玩完做功課話眼瞓。

我拆招拆到心好累,而家係佢乜籍口都唔理佢,但佢又依然固我。

回覆樓主:

你估你由得佢,老師會唔會成日揾你呢?或者就由得佢拖甚至欠交吖,等佢明白讀書係佢責任。

jli008 發表於 19-6-19 11:29
回覆 肥豬豆豆 的帖子

提吾起英數的興趣吧. 小小依賴總會有,男孩子的SUNNY媽媽用HEA的方法可以解決到,女孩 ...

佢有唔明一定會問我,例如數學,我引導佢去思考,結果係佢越來越依賴我,毫無解難能力,唔理佢呢,就坐喺度發呆。叫佢唔明要問,佢唔問,因為太多唔明。

上學期考試後因溫得熟,之後上堂佢話明白咗,但好快,佢將之前溫嘅學嘅忘記晒,又返去之前個 mode.

佢七點半起身,佢幾早上床瞓都好,都要十點至十點半先瞓著。

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 12:29
你講得好啱,佢係搵方法拖,見招拆招,我試過限時做唔晒功課就欠交,佢冇感覺,咪第日補交,一啲都唔驚。
...

你個女驚唔驚老師鬧?
你個女比老師讚開唔開心?

我阿仔做野求其,上堂發夢,我會要求老師如果阿仔上堂係發夢,,功課做得差,麻煩佢幫我鬧得"甘"d。

好彩我仔仲驚老師,有時做得好都會比老師讚,所以呢招有用。

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 09:39
我個女小二,兒童精神科評估佢唔係ADHD, 但專注力比平常小朋友差。亦評估到佢智商較高,未到資優, 但學校 ...

讀津小, 私/直小 ?

回覆樓主:

我個小朋友都係一樣,仲衰既就係佢啲態度,最近試行一種方法,如佢吾合作就叫佢係門口罰企,解釋比佢聽,做功課讀書係佢既責任,如吾合作就即係冇事負責,直接罰企,等佢自己揀要罰還是合作,如合作就會讚賞小獎勵,吾合作就由佢欠交功課,每日6點前要完成所有功課,做吾曬就欠交。
另外,有冇出動爸爸? 我果個暫時仲驚佢爸爸。
ps. 我自認變態。

簽名被屏蔽

回覆樓主:

數學方面,可以試下同佢一齊計算,比佢贏下,等佢覺得做功課溫習冇甘悶,同埋有成功感。
另外,相信佢記性都吾差,叫佢做老師教你,每日學校教過既野,佢就可以當溫習。

YolandaTam 發表於 19-6-19 12:37
你估你由得佢,老師會唔會成日揾你呢?或者就由得佢拖甚至欠交吖,等佢明白讀書係佢責任。
...

佢明欠交係唔啱,但係“唔想做"呢個念頭蓋過晒所有嘢

assado 發表於 19-6-19 12:44
讀津小, 私/直小 ?

津小,因為佢專注力問題搵間唔谷嘅二線學校

sunnymama2 發表於 19-6-19 12:39
你個女驚唔驚老師鬧?
你個女比老師讚開唔開心?

小學老師冇鬧過,不過我估佢唔驚,以前幼稚園已唔聽老師話

hkmm888 發表於 19-6-19 14:59
我個小朋友都係一樣,仲衰既就係佢啲態度,最近試行一種方法,如佢吾合作就叫佢係門口罰企,解釋比佢聽,做 ...

爸爸時常出動,佢驚我哋鬧,好慘咁認錯,但佢好似控制唔到咁一做英文數學就冇晒專注力。

最慘佢中文常識可以自己專心溫兩個鐘都冇問題

hkmm888 發表於 19-6-19 15:20
數學方面,可以試下同佢一齊計算,比佢贏下,等佢覺得做功課溫習冇甘悶,同埋有成功感。
另外,相信佢記性 ...

呢個方法好好,我會試下

佢嘅記性同專注力一樣,係選擇性,英數點溫都係記唔耐

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-6-19 15:01
回覆 肥豬豆豆 的帖子

孩子做得好時候,你有什麼反應?

會清楚讚佢邊度做得好

jli008 發表於 19-6-19 16:40
回覆 肥豬豆豆 的帖子

有時候我們大人同孩子玩,適量的輸贏給孩子都做一下,也要令孩子覺得學到的東西原來家 ...

都啱,學習時提升佢嘅自信,呢樣我係冇做嘅,同大家傾完,我諗我嘅問題係要陪伴佢一齊用有趣嘅方應付英數,再喺適當嘅時間放手。

肥豬豆豆 發表於 19-6-19 16:34
爸爸時常出動,佢驚我哋鬧,好慘咁認錯,但佢好似控制唔到咁一做英文數學就冇晒專注力。

最慘佢中文常識 ...

而度有人講過,IQ高既小朋友,數理應該係比較好,但語境仍需要培養浸淫,可能你要係英語 語境方面諗諗。

回覆樓主:

要有興趣學習, 才會成績好。
P2 課程不難, 不用太擔心, 暑假都可以放鬆啲。
‹ 上一主題|下一主題