用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣幼稚園
go

青衣幼稚園

女女2018年3月出世,暫無打算讀PN。
不過都想做定功課聽下最近青衣幼稚園的情況。
暫時心儀嘅有康傑同宏福,有無媽媽囝囝囡囡讀緊?可以分享吓?感謝(emoji)(emoji)

回覆樓主:

swytca 發表於 19-6-18 19:56
青衣麼,學之園?

有聽過話學之園話程較深同功課多,所以有d猶豫...:donutworry:

sfbobo 發表於 19-6-18 22:53
有聽過話學之園話程較深同功課多,所以有d猶豫...

康傑都深㗎。 不過,如果唔讀PN,應該難d入到LH  

piglover 發表於 19-6-18 23:00

LH應該都會報,始終近屋企,不過就唔抱希望喇。

另外想請問係咪有小朋友讀緊康傑?
想知多d關於康傑方面嘅資訊,先感激你地嘅分享

好嘅幼稚園,PN直升K。K得番好少位。 如果心儀幼稚園,最好由PN開始讀。 唔好以為PN無用,無嘢學,讀過PN係好d。

以小手肌嚟講,我小朋友有返PN, 朋友係ftm自己湊,無返,我小朋友小手肌發展好好多,她唔會抗拒執筆。仲有其他社交,聽指令。

我小朋友妯B 11月尾, 今年12月插班讀康傑PN, 我都想知多D 關於康傑資訊 :)

HelloKit2014 發表於 19-6-20 15:37
我小朋友妯B 11月尾, 今年12月插班讀康傑PN, 我都想知多D 關於康傑資訊 :)

我都好想知呀
Btw你小朋友係咪讀新校舍呀?

sfbobo 發表於 19-6-21 09:08
我都好想知呀
Btw你小朋友係咪讀新校舍呀?
係呀, 青衣南分校
你小朋友都係細B 插班入讀?

HelloKit2014 發表於 19-6-21 10:13
係呀, 青衣南分校
你小朋友都係細B 插班入讀?

我女2018年3月呀,暫時未打算想幫佢報n班呀。不過想開始做定功課聽下關於青衣幼稚園嘅情況,康傑都係我心儀之一,所以想問下聽下各位媽媽嘅分享 ^^

sfbobo 發表於 19-6-18 22:53
有聽過話學之園話程較深同功課多,所以有d猶豫...

青衣LH好難入,位又小。
精英中既精英就以d.

piglover 發表於 19-6-19 08:16
好嘅幼稚園,PN直升K。K得番好少位。 如果心儀幼稚園,最好由PN開始讀。 唔好以為PN無用,無嘢學,讀過PN係 ...

認同

piglover 發表於 19-6-18 23:00

LH吾只要讀過pn,面試第一關過到、2nd都未必得。
我之前in紅磡LH,2nd 係waiting.
最後好彩有心儀學校offer.

sfbobo 發表於 19-6-21 10:41
我女2018年3月呀,暫時未打算想幫佢報n班呀。不過想開始做定功課聽下關於青衣幼稚園嘅情況,康傑都係我心 ...

我小朋友以前係讀康傑(但不是青衣),由n班讀到k3,早兩年已畢業

康傑課程算深,但中英文都能平衡,對升小幫助不少。小朋友讀得都開心,又有不錯品格教育,每個主題都有家校活動(約1-2個月一次),有戶外也有校內的。

n班比較多親子功課,有時家長會覺得過多,但k1起就上軌道,慢慢減少呢類功課,而自己做的就會加多。

而康傑名氣雖不及名幼,比較多家長target官津,考直私比較少,但有心考果啲成績都唔錯