用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好挫敗
go

好挫敗 [複製鏈接]

呈一衰晒
科科退步
由小一到而家仔都係做卷非常唔小心,已經考前兩星期狂做練習又叫佢覆卷,數學都可以因為唔小心非常淺的題目冇左11分。
學樂理又係咁,做pp前面最淺部分照數的小心就得老師話冇人錯的錯好多,反而後面難的深的佔好少分的就啱話佢彷佛只睇到深的題目前面錯晒(學校測考都係咁,永遠出得淺就瀨野,老師話份卷深就會高過平均分)
教極唔聽又冇毅力,又話男仔大大下會改善,但完全冇改善過!
可以點
   4    0    0    0

回覆樓主:

仲有呈二、呈三,繼續努力。

做人經常都有唔如意的事,但做父母盡咗力就係啦,始終佢有佢的人生路,做卷係佢,讀中學果個亦係佢。你唔好太傷心。

2jkidsfather    發表於 19-6-19 08:25

回覆樓主:

我最近都為咗我女一d課外嘢好唔開心,佢係純屬自己f up的。我都好down,情緖好頂唔住,好多晚半夜醒咗就失眠。我唯有不斷同自己講道理    

alicemama01989 發表於 19-6-18 19:43
回覆 Jane1983 的帖子

好認同啊,小朋友既人生係佢地過緊,唔係我地,如果我地做左可以協助既部分,佢地成 ...

係,big picture睇,好多嘢其實唔重要。父母亦係盡咗力就無怨無尤。

不過講就超然,人始終有感受和情緖,所以要同自己講道理。

pw_113 發表於 19-6-18 18:01
呈一衰晒
科科退步
由小一到而家仔都係做卷非常唔小心,已經考前兩星期狂做練習又叫佢覆卷,數學都可以因為 ...

暑假調整心態,再努力

2jkidsfather    發表於 19-6-19 08:26

回覆樓主:

只係起跑線後左,大把贏在起跑線過唔到終點

2jkidsfather    發表於 19-6-19 08:26

呈一衰晒
科科退步
由小一到而家仔都係做卷非常唔小心,已經考前兩星期狂做練習又叫佢覆卷,數學都可以因為 ...
重整旗鼓,
珍惜暑假,
放眼呈二、呈三!

呈一衰晒
科科退步

忘記背後! 努力面前!!

一起加油!!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大家不要太緊張, 總覺得小朋友個個聰明, 小學學既野唔難, 分數唔高都係輸在careless mistake 多, 由其數學科, 呢樣慢慢大會改善好, 最緊要學習態度良好, 讀上去就會慢慢進步.

當我知道分數個刻,我真係崩潰…佢明明上學期同學期中都考得好好,呈一先黎失手科中文(B),原本計劃好既中學,我諗要HOLDHOLD。我真係怕左叩門,無勢、無起跑線又無識人。

回覆 夢遊仙境 的帖子

只係中文一科B唔好太傷心, 小朋友會好大壓力, 仲有呈二, 呈三漫漫長路, 加油!!

回覆樓主:

平常心多鼓勵,會漸入佳境的,加油

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題