用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一這一關- 留給有緣人的拙見
樓主: chiumingchun
go

小一這一關- 留給有緣人的拙見   [複製鏈接]

回覆樓主:

Delete message

sunnymama2 發表於 19-6-24 07:37
好多研究都講左過早催谷(包括寫字和學數)的壞處。我因為抱着呢個信念,給兒子找一間唔駛考默和k3都好少 ...
細B能力較弱呢種講法, 有效期只得一年半載.

如果長時間表現無改善, 始終會有問題.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chiumingchun 發表於 19-6-24 10:36
回覆 tiger1106 的帖子

就係一間都考唔到, 又派得唔好要周圍叩, 所以先有此檢討.
可以下年做超大B考

好好槪分享 & 建議,

hkpapa852 發表於 19-6-24 10:52
細B能力較弱呢種講法, 有效期只得一年半載.

如果長時間表現無改善, 始終會有問題.

知道呀。
佢在幼稚園係最叻嗰幾個,但入到去真係好明顯比下去,以前幼稚園幾乎得佢成日舉手答問題,而家個個都踴躍舉手答問題,佢隻手又短過人,老師點會睇到佢,慢慢自信都低落左。。。

講佢係細B(喺學校黎講)係想佢心裡好過些,始終環境,特別身邊同學的能力轉變好大。

你講得啱,個差距唔係藉口,能力弱d就係能力弱,所以而家積極諗緊補救工作。

Lingcheung 發表於 19-6-24 10:50
路過.  阿大去年剛升中一.  睇下當年同班幼稚園同學仔去左邊間中學.  超過一半都好好, 好的定義係. 有QC, Q ...
好好的分享!
只怪呢個教育制度,令到揀讀happy school 變得好異類和令人抗拒。所以即使入唔到一線小學,只要學校程度適中,讓happy school的同學仔過渡期,happy school 的小朋友在高小亦可以讀得很好。

chiumingchun 發表於 19-6-24 00:36
不好意思, 可能我表達不清晰. 我說happy school 的小朋友上到去會不如人是假設一直讓童年happy落去. 當然如 ...

樓主前輩真係袋左好多錢比我地
真心多謝您!為人父母真係確不同

sunnymama2 發表於 19-6-24 11:28
好好的分享!
只怪呢個教育制度,令到揀讀happy school 變得好異類和令人抗拒。所以即使入唔到一線小學,只 ...

Deleted message

我小朋友正正就係呢個情況,細b,無讀名幼(讀普通私幼),又係當年考直私全軍覆沒,後尾我同我個教名校既親友講起先知,原來就算考小一都係搵曬d大b,細b係唔會考慮 (當然係有細b入到直私,但好多都係靠關系、父母係舊生等等,唔排除有好叻既細b,但收既比例真係會好少)。

利申:之後小一只係叩左一間,入o左second in但無offer(因為豬隊友爸爸問題),到小三先再考插班,終於插到入直私。入到直私,我小朋友先發現自已(佢10月)係全班最細果2個之一,所以真係好明顯唔收細b

chiumingchun 發表於 19-6-24 00:36
不好意思, 可能我表達不清晰. 我說happy school 的小朋友上到去會不如人是假設一直讓童年happy落去. 當然如 ...
「個人見解, 幼稚園嘅小朋友跟本唔知咩係辛苦唔辛苦, 咩係無憂無慮, 返到幼稚園見到身邊所有小朋友都係咁做, 所有嘢係理所當然, 唔會特別有負面情緒, 反而上到小學開始識嘢, 人識我唔識, 人去玩我去補, 感覺更差. 」
↑正正係我心中所想!只係父母配合快樂的氣氛, 幼稚園生無比較下真係唔知咩係谷定唔谷的。
謝謝很中肯的分享!

sunnymama2 發表於 19-6-24 08:29
請教如何教小朋友分析字的結構? 如何才可寫端正的字?

香港小學習字表呢個app可以同小朋友一齊睇筆順之外
我會同個女講埋
留意下筆劃位置
例如左右比例,右邊呢劃對返左邊係邊個位置開始寫

以我上年經驗所見,出生率降低後,學校收生個pool大大縮小,直私都收好多細B。超細B如十一月十二月收offer嘅都大有人在。前年龍B競爭大,都有十二月超細B入讀真道。學校唔見得特別鍾意大B超大B,尤其九十月重讀真係好浪費小朋友光陰。

獲益良多

回覆樓主:

謝謝分享

rchan1 發表於 19-6-24 15:14
「個人見解, 幼稚園嘅小朋友跟本唔知咩係辛苦唔辛苦, 咩係無憂無慮, 返到幼稚園見到身邊所有小朋友都係咁做 ...

是, 很認同, 3歲小朋友不知咩叫辛苦, 我都是放他在學術較深的學劵幼稚園, 每日放學回來都有功課, 希望他上小學能輕鬆地適應,我自己寧願假日與他多點外出, 一樣可有快樂童年。

多謝各位的分享

樓主說得很中肯。我個女也是今年準備升小學面試。之前有諗過要不要上面試班,看到很多家長話面試班冇用,所以未上。呢半年,我自己當full time 媽咪,自己係屋企教小朋友學術方面嘢。加上幼稚園提供支持,每天個幾至幾個鐘Zoom上堂。然而,我宜家發現我教小朋友有限,佢需要一個環境,同其他小朋友一起去操面試時實際遇到的問題。所以,最近我都還報咗一個面試班,上咗一堂,老師話個女講嘢細聲,冇乜自信。其實呢個係面試時好大問題,希望通過面試班有所改進。另外,我唔知我女的幼稚園是否屬於名幼(York),但學校在課程編排上好用心,停課期間持續對小朋友進行視像教學,功課量都唔少。我覺得對小朋友係有好大幫助。

回覆樓主:

如決定以細b身份考小,盡量報多幾間打底(收咗會讀的話)。有間私小(就算不是最心儀)揸手抽獎都可以進取啲,唔使咁心慌慌,就算叩門都輕鬆些。學術基礎一定需要的,否則升小一辛苦。如想以超大b再考小一,讀小一時再考小一也是可以的。或者小朋友成績好,可直接插班P2。3私1直,英華果啲都收細b的。

rchan1 發表於 19-6-24 15:14
「個人見解, 幼稚園嘅小朋友跟本唔知咩係辛苦唔辛苦, 咩係無憂無慮, 返到幼稚園見到身邊所有小朋友都係咁做 ...

同意。幼稚園少功課,每週適當地安排一些課外活動,唔會太覺得谷的。如果上小學先發覺跟得辛苦,做功課溫習都花大量時間,老師對小朋友又有不好的評語,同學間又有比較,又要外補,到時更谷更辛苦。況且如幼稚園太happy,小學突然咁多workload,小朋友會更不開心。幼稚園開始循序漸進地谷下,漸漸佢適應咗就冇問題了。

chiumingchun 發表於 19-6-23 02:49
本身唔諗住再覆任何嘢, 但見有不少回應, 咁就再分享一下. 純粹個人經歷及意見, 可以自行選擇性參考:

首先 ...

請問小朋友最後有 offer嗎?還是大抽獎?

樓主嘅分享好好,有好幾點我都有親身感受,thank you.

‹ 上一主題|下一主題