用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一這一關- 留給有緣人的拙見
go

小一這一關- 留給有緣人的拙見  

今個升小之旅終於完結, 有以下經驗總結給有緣人借鑑:

1.        如果係細B又想考直資私校, 最好係等多年先玩呢個遊戲, 差半年都好緊要, 個仔舊年7-9月面試個陣5歲未到(12月B), 相比今日去叩門5歲半, 各方面都有顯著進步. 除非小朋友係天才, 否則直私幾千人考百幾個位, 讓半年九個月真係好難讓得起.
2.        面試班係有一定作用, 起碼令個小朋友知道入到去係要做啲咩, 依家啲學校唔係佢問下你答下, 唔係讀下字講下故仔咁簡單, 特別係多人考個啲直私, 好多花款, 例如有啲玩BINGO, 小朋友如果無玩過, 單靠老師用英文同佢講一次規則就埋位, 點可能會知做緊咩? 有啲睇電視之後IPAD答問題, 又或者舉手搶答; 有啲就入去同你講一段野, 玩完遊戲走個陣問返你一開始老師講過咩… 如果完全無試過, 出到黎都唔知入去做過咩.
3.        讀名幼有一定優勢, 我發覺名幼係長期有相類似於面試既訓練, 小朋友行出黎係比較有自信, Outgoing, 識玩好多野, 肯同陌生人講野. 唔係話啲老師見佢地係名幼就揀佢地入, 而係有啲特質名幼小朋友身上會搵到. 另一點, 好重要, 就係叩門見你係名幼, 俾機會你面試既機會都大啲, 有得見就有機會.
4.        人事關係很重要, 識人好過識字, 信教既搵神父, 要有力的(唔識就諗辦法搵人介紹). 唔信教既, 睇下識啲咩教育界人仕如校長校監等. 可能一封信或者一個電話就搞掂.

大家努力!共勉之!   

rafaelbaba    發表於 19-6-19 17:02

回覆樓主:

多謝

回覆樓主:

我信有準備點都會好D。

回覆樓主:

thanks for sharing

多謝分享

回覆樓主:

有同感

回覆 chiumingchun 的帖子

你講嘅係有關年紀、面試班、名幼同關係。我個仔都係今年升小學,同你小朋友一樣,都係月12月B,所以你講同年嘅差異,我基本同意。如果有得再揀,我會揀遲一年入學,咁我唔洗咁勞心勞力去教,小朋友學習嘅節奏可以唔洗咁趕。
我同意要比小朋友知道個面試形式,但面試班我自己覺得可以唔洗上,面試形式家長可以上網搵資料,同埋自己教小朋友。我小朋友無上面試班,因我覺得會對小朋友造成壓力。
我覺得搵一間發揮到小朋友能力同愛護學生嘅學校重要過名幼,同埋要配合家庭支持,真正搵一間家長認同理念嘅學校,可以家校合一,學校同家庭對小朋友嘅要求係一致嘅。
關係就好難講,我諗大部份人都無依樣...哈

多謝分享

回覆樓主:

我仔都係12月... 一開始就做超大,都係今年升小一,我都覺得佢考小學好 ready, 好難想像如果佢係一年前去考係咩狀況
一年前佢應該都未係咁合作去考學校, 而家大個仔除咗好合作好ready 專注力執行力 應對各方面感覺都有明顯優勢

早點來這裡爬下文,已經慳了很多功夫~

回覆樓主:

我女也是12月超細b, 選擇了今年細b升小,其實學術上呀女ok ready的,但所有野都好趕咁去係真既,上年考直私可能入面未係好ready, 考唔到咩,今年叩門同樣明顯進步左定左好多,希望有好消息!

簽名被屏蔽

回覆樓主:

面試班絕對唔系必須啦!甚至讀唔讀名幼都影響唔大,關鍵係睇家長點栽培,名幼更似係將一幫有心栽培小朋友既家長group埋,但唔代表冇入名幼既家長就唔會用心栽培小朋友或小朋友沒潛質。

fixedstar99 發表於 19-6-22 16:17
面試班絕對唔系必須啦!甚至讀唔讀名幼都影響唔大,關鍵係睇家長點栽培,名幼更似係將一幫有心栽培小朋友既 ...

絕對同意

chiumingchun 發表於 19-6-18 15:01

1.        如果係細B又想考直資私校, 最好係等多年先玩呢個 ...

很真誠的分享

fixedstar99 發表於 19-6-22 16:17
面試班絕對唔系必須啦!甚至讀唔讀名幼都影響唔大,關鍵係睇家長點栽培,名幼更似係將一幫有心栽培小朋友既 ...

完全同意。但有d名幼都俾家長壓力去訓練小朋友,非名幼家長自由度大,peer pressure小,可能都唔會train得咁緊要

回覆樓主:

好好既建議

chiumingchun 發表於 19-6-18 15:01

1.        如果係細B又想考直資私校, 最好係等多年先玩呢個 ...

真心想問學術要不要谷。話要達一定程度,但其實都唔知邊個位是Standard ,例如Starter,有些人串字認字好叻,咁實ok la,但有些小朋友就是點努力都拉牛上樹,係咪死心好了?

本身唔諗住再覆任何嘢, 但見有不少回應, 咁就再分享一下. 純粹個人經歷及意見, 可以自行選擇性參考:

首先主要分岐係面試班及名幼, 先講面試班, 我都自以為是, 無上過, 好後悔. 有部分家長話無必要, 自己搞都得, 我意見係俾人搞啦, 出面嘅人教, 小朋友先會認真聽, 同一班人一齊上先吸收得多. 人地收得你錢仲要多人報一定唔多唔少有啲用, 有正規模式有系統. 我同老婆都大學畢業, 都係從事業務拓展, 之前主要係香港, 近年拓海外多(日, 韓, 台, 新, 越, 英, 美...), 見客見陌生人多過食飯, 如果講做presentation, 即時對答, 我夠膽狂妄啲講好過9成人, 亦因為咁, 我覺得我地處理就得, 結果係錯了. 上網搵資料再自己去教, 同每個星期去接受有系統嘅訓練係兩回事. 當然唔排除有成功例子, 又或者小朋友真係天資超班考到.

再講名幼, 我都無去考名幼, 嫌遠嫌煩, 揀咗就近一間傳統私幼, $4950一個月收足12個月, 貪佢學術夠深, 個仔中文字認同寫都好堅, 英文串字更強, 每星期一默一次中文一次英文, 大約10個詞語加兩句句子, 個仔經常100分, 數學加減數, 100以內單雙數及3-9嘅倍數, 功課做過n次考過n次. 我當初覺得呢啲係內功, 面試技巧個啲只係招式, 內功好怕咩(即係九陽神功大成, 點打都無得輸), 結果係大錯特錯! 去考直私跟本無要你認字串字(或者極少), 主要係玩遊戲, 可能人太多, 無可能續個小朋友問, 續個俾時間你諗下咩字英文點串(叩門就真係多考內功), 主要係一group group 咁玩遊戲, 搶下答, 合作完成一啲task. 名幼呢度贏晒, 因為小學已假設名幼學生學術係default一定過關, 而面試技巧及自信名幼有培訓, 所以你見名幼入2nd in比例上係多得誇張, 順利考入名校人數亦自然多, 十幾個十幾個咁入.

By the way, 請大家留意返, 我個post係講話想考比較出名嘅直私(即係幾千人考嗰啲), 我都只係考咗4間- 英華, 拔萃, 陳守仁, 聖方濟各. 港島區一線及其他九龍區名校如KTS, APS無考, 但相信出名嘅小學多人考嘅小學都係差唔幾. 栽培小朋友我相信絕大部分家長都盡力去做, 只係target同expectation唔同.

祝大家好運, 小朋友考到或派入心儀小學.

Q4    發表於 19-6-24 11:16

同意 難得一個咁中肯槪分享