用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA waiting 成功機會
樓主: Mangobma
go

VSA waiting 成功機會 [複製鏈接]

Mangobma 發表於 19-6-28 23:06
過左第一輪交deposit,唔知有無人後補到呢?我個朋友話暫時無音訊,有無家長有消息呀?
...

聽聞暫時沒有再比offer ; 應該要等下學年D人考完直資先會再放D位 ;

個人意見:睇下你有幾想博啦!你對自己的小朋友的能力有幾有信心,同埋有沒有其他backup plan ....

個人覺得VSA waiting 成功機會應該不少的,因為不是每個維記家長都決心希望子女入讀VSA。不可否認,部分家長是一心讓小朋友入VSA,如K2時已被取錄便不會讓小朋友去考任何ocal schools. 但確實有很多家長考VSA 只是當作最早肯定的私小 backup, 而打算繼續再去考直資私校甚至抽去官津的。
手中拿著VSA offer便要付60k deposit(去年) ,如過了K3上學期(約11月尾前)放位仍可取回一半deposit。過了11月便完全冇得退deposit。
要知道到11月尾時還有很多直私小一未出result,反正deposit已冇得退,很多家長索性等到K3 學期尾(6月頭等大抽獎出結果/ 更甚7、8月等叩門call waiting 後)才會正式放位。 所以 我相信VSA waiting 是有機會的,但相信要等到 K3 (不是K2) 學期尾才知道。

Lojimisme 發表於 19-7-4 17:08
個人覺得VSA waiting 成功機會應該不少的,因為不是每個維記家長都決心希望子女入讀VSA。不可否認,部分家 ...

大家都知, 但一心入國際,如果冇call waiting 到時插year 2 極難。所以,depends on 你幾想入國際,如果係細B就仲有考year 1機會。

回覆樓主:

不過維記又唔係真係國際學校,主要都係收本地學生,真係想入國際學校的話還有不少其他選擇

mindfulmom 發表於 19-7-4 22:40
不過維記又唔係真係國際學校,主要都係收本地學生,真係想入國際學校的話還有不少其他選擇
...

何謂"真"國際?睇提供課程?教學模式?student mix ? VSA 屬PIS, 為本地孩子提供非主流課程,中英並重,是否你杯茶就是看你自己要求。近年IS加強中文課程,去到什麼程度我都想知,身邊朋友孩子多數小學对中文已經無乜興趣,每天一小時中文課,其餘時間全英,加上中文难學,明白多數孩子可能喜歡英文多D,身邊朋友对中文有要求的,全会外補

回覆樓主:

補充一下,VSA小學中文並不只是獨立一科去教,除了中文堂,好多project 要用中英文,孩子接觸中文机会多D,中學除了中文科其他英文。因規定要7成或以上local students, 如要求多外國人,VSA就唔係啦

回覆 Mangobma 的帖子

我意思係我已經有VSA小學OFFER,也有ESF小學OFFER,所以好難簡

chocosub 發表於 19-7-9 14:19
回覆 Mangobma 的帖子

我意思係我已經有VSA小學OFFER,也有ESF小學OFFER,所以好難簡 ...

請問你最後點決擇呀?

Lojimisme 發表於 19-7-4 17:08
個人覺得VSA waiting 成功機會應該不少的,因為不是每個維記家長都決心希望子女入讀VSA。不可否認,部分家 ...

我仔仔係VEO 讀PN, 請問如想申請VSA, 係要俾幾多錢債卷?要先俾幾多deposit ? 如申請讀VSA, 係咪好難入?VSA係咪好重視小學小朋友和家長面試?會唔會好看家長背景?

smilesmilefan 發表於 19-9-22 23:13
我仔仔係VEO 讀PN, 請問如想申請VSA, 係要俾幾多錢債卷?要先俾幾多deposit ? 如申請讀VSA, 係咪好難入?V ...
已經在VEO就讀的學生不用買債卷也可申請VSA。聽說如果是debenture holder 的話機會會再大一點 (好像 guaranteed 2nd interview. 上年在其他forum 見到私人債卷市價約HK$5M 上下,也聽聞有家長在小朋友在1st interview 後沒有消息情況下才再去街外買債卷而最終被取錄 (那時候付了多少錢買就不得而知了。)我相信如果小朋友程度中上,VSA也不算難入。主要是小朋友及家長面試表現,絕大部分人跟家長背景關係不大。
我小朋友剛過去的K3班同學約一半人入讀VSA,,但要有心理準備VSA功課也開始比很多家長預期多了。

Lojimisme 發表於 19-9-23 13:39
已經在VEO就讀的學生不用買債卷也可申請VSA。聽說如果是debenture holder 的話機會會再大一點 (好像 guara ...

謝謝你回覆。

請教小朋友會用什麼形式面試?VSA會考核小朋友什麼?會用什麼語言考小朋友?一般second in 父母係點樣,問乜多,語言係乜?
而家應該點準備呢?
另外,VSA有校車嗎?
‹ 上一主題|下一主題