用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖類斯和九龍灣聖若瑟英文小學如何選擇 ...
樓主: ydq121113
go

聖類斯和九龍灣聖若瑟英文小學如何選擇 [複製鏈接]

jessip2013 發表於 19-6-20 10:31
如果唔重視學術,而又如前文引述升中都有唔少去聖保羅,英皇咁又好似唔係太差喎
...

是呀,所以想問問現在的用家,詳細了解一下。

醒目開學勳章

ydq121113 發表於 19-6-18 15:02
查到別人回復的

17/18 聖類斯小學升中派得幾好有二十幾個入番St Louis , 有十個入去St Paul boys
我有啲懷疑,因為識人個仔讀過話派得好差,勸人千祈咪揀

回覆 bobbob 的帖子

係當時人個別派得差定全級整體差?

我諗梗係有人差...當然頭哥D一定派得好...唔會全部人都係成績好掛

bobbob 發表於 19-6-20 14:19
其實唔係好明點解私校升中透明度咁低
而家好多官津都會list out 全部or 部份
但反而付費學校呢方面咁收埋
聖類斯同高主教都沒有公佈內容

幾年前曾經有會員分享過某官小升中派位情況,話係內幕消息。最初睇落去幾好喎,有6成升B1。不過認真計番,點解學生人數多過校務報告畢業生3成有多嘅?問完呢個問題後位爆內幕會員就潛咗水了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 19-6-20 14:19

請問你說的這個仔是讀sls的嗎

hkpapa852 發表於 19-6-20 15:36
幾年前曾經有會員分享過某官小升中派位情況,話係內幕消息。最初睇落去幾好喎,有6成升B1。不過認真計番, ...

真真假假真不好講。

我上年也是這兩間,最後選了SLS。我可講少少關於SLS。

SLS都谷及多功課;學校重視學生品格,對學生操行睇得好嚴。可能都係傳統+男仔,所以老師係惡多但對學生好。程度比正常深。中學同小學校舍相連,眼見中學部既仔都好乖及純。

有中學back up係考慮之一,另外上面都有人提及佢升中成績呢幾年真係幾好。校長都好努力做好學校,不過叻既小朋友自然想去博 King’s & SPB先。如果成績普通,上中學部又會有保障。

醒目開學勳章

yyshiu 發表於 19-6-20 15:44
我上年也是這兩間,最後選了SLS。我可講少少關於SLS。

SLS都谷及多功課;學校重視學生品格,對學生操行睇 ...
學校有無公佈派位結果?
我識嗰位家長都話校規好嚴,學生幾乖,但程度較淺,因為有比較過

hkpapa852 發表於 19-6-19 08:38
大部份家長都只會唱好自己子女學校。
中西區龍頭小學Peter仔升中派位都只係較平均好一些,我唔認為不重視學 ...
我個仔唔係讀SLS,但幼稚園同學有昇st Joe, RC, SPB, SLS呢堆港島小學,睇過d卷/功課同交流過平時測驗考試安排,唔覺得SLS課程程度低d,唔重視學術

我小朋友都只是小一,未清楚學校有冇正式公佈。我是從同班同學既媽媽知道,因哥哥讀高年級。
讀完一年,感覺程度比官津深,比直私有深有淺,可能小一始終不太明顯

都知道st. Peter其實都有好多人到升中入聖類斯

回覆 yyshiu 的帖子

亞仔當年讀sls 小學,現在已是髙中生。sls 是一間好學校,很有宗教氣氛,小學校長也很有愛心。
課程不是十分深,但著重數學,科學(通識 in 小學)和英文。
亜仔在sls 讀得很開心,對學校很有歸屬感。大部分小學生都希望上sls 讀中學。當然,top student 都希望往外闖。
可以講講中學,精英班大部分是sls 小學同學 。sls is a traditionally boy school, it emphasizes on mathematics, science subject,但通識,中文及文科比較弱,所以近年入U率比較低。亞仔個屆收了很多peter 仔,但不是十分突出,所以前列學生大部分是st lu 小學出生。

yyshiu 發表於 19-6-21 07:08

我小朋友都只是小一,未清楚學校有冇正式公佈。我是從同班同學既媽媽知道,因哥哥讀高 ...

請問而家聖類斯仲有無分精英班?

jessip2013 發表於 19-6-22 20:54
請問而家聖類斯仲有無分精英班?

好似得兩班,都有50%精英?

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

一班學生叻的,一班學生差的,學校從來沒有説有精英班。亜仔當年考二十,都派了非精英班,而且小朋友成績上上落落,而且人數得約50,根本很難分精英,非精英。不過,精英班多數直上中學,非精英班部分學生不能上中學。

回覆 agchan 的帖子

我地今屆小一有3班,感覺都沒有用成績分班。其次,SLS係6年都同一班,所以應該一齊直上既話就沒有分精英班。
來年9月就變回2班小一,因是班房數量問題,小學課室共有13個。

回覆 yyshiu 的帖子

我的資料比較舊,已有4、5年。可能policy 轉了。

回覆 agchan 的帖子

希望日後有機會聽到你有關高小或中學部既分享

請問聖類斯小學小六學生係可參加大抽獎,對嗎?
‹ 上一主題|下一主題