用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基 vs 中基
樓主: ddcat
go

匯基 vs 中基 [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

依我所知:今年報中基真的由1頭 到band2中都有。而中基出offer的亦是由band1 頭到band2中都有。
最終接受offer的是由band1中到band2頭(當然大多數band1頭或中的多用中基來試水溫),
我都估唔到band1中的同學也take中基offer,自己身在今年的小六派位遊戲中,覺今年比往年大壓力,多變數呢!😅

paintmom 發表於 19-6-21 10:08
回覆 王家爸爸 的帖子

依我所知:今年報中基真的由1頭 到band2中都有。而中基出offer的亦是由band1 頭到ba ...
如果係B1中下游,又住附近,其實中基都係唔錯既選擇。

新手;請問如果這二間收左,可以大抽獎嗎?
自行可以in 二間;是否唔計直資
謝謝

FAMILYOFLOVE 發表於 19-6-21 21:59
新手;請問如果這二間收左,可以大抽獎嗎?
自行可以in 二間;是否唔計直資
謝謝

直資可以報n間, 一但直資有offer而且揀左, 就算自行2間官津中學in完甚至收左, 都冇左學位(出年唔知改唔改到制), 更加唔可以參加大抽獎。

樓主以上2間都係直資中學, 而且有幾多直資offer都好, 都只能選一間。 除非等7月再叩門。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我想問下,聽朋友講中基比較注重STEM,呢方面成績亦好,咁如果唔喜歡STEM而又比較喜歡文科既學生會唔會唔適合?

gracelam 發表於 19-6-21 22:12
直資可以報n間, 一但直資有offer而且揀左, 就算自行2間官津中學in完甚至收左, 都冇左學位(出年唔知改唔改 ...

明白,謝謝

ddcat 發表於 19-6-19 22:12
我放棄匯基了,明天會通知學校!

開始面試時,兩間都是心儀學校.  但中基已一早註冊,小朋友已參加了幾個 ...

歡迎你的小朋友加入中基, 中基啲老師非常有愛心, 喺中一適應方面佢哋做得好好, 唔單止學生,連家長方面佢哋都非常照顧, 我個仔今年升中二,佢讀得好開心,而且非常投入學校生活, 呢間學校課外活動好多, 但係學術方面平時都多quiz n test, 所以要有心理準備中一生活已經好忙! 中基絕對係一間高增值學校!
‹ 上一主題|下一主題