用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基 vs 中基
go

匯基 vs 中基

請問會怎樣選擇?住港島

匯基 - 重學術一些,校舍靚及設施多,學校給學生思考自由度比較大,但交通不便
中基 - 低調,傳統學校,各方面都比較平均

只是我感覺,如有錯,請指教,thx

最大分別, 匯基基督教信仰氣氛濃厚, 中基冇宗教
如沒有信仰又住港島區, 我會選中基

你孩子是今年小六?

回覆 ddcat 的帖子

再補充多少少, 我2間都有去過Info day, 我又唔覺得中基好傳統喎, 學校既視野睇得幾前, 唔係死讀書個type
樓主有去參觀學校嗎?

ddcat 發表於 19-6-18 10:03
請問會怎樣選擇?住港島

匯基 - 重學術一些,校舍靚及設施多,學校給學生思考自由度比較大,但交通不便
邊間匯基?如果係東九龍匯基書院,當然係揀匯基。

王家爸爸 發表於 19-6-18 12:27
邊間匯基?如果係東九龍匯基書院,當然係揀匯基。

是東九匯基

請問兩間學術是否有些距離? 交通也是一個考慮

thx

tung0409 發表於 19-6-18 11:02
回覆 ddcat 的帖子

再補充多少少, 我2間都有去過Info day, 我又唔覺得中基好傳統喎, 學校既視野睇得幾前,  ...

我有去參觀呀,兩間都喜歡

ddcat 發表於 19-6-18 12:40
是東九匯基

請問兩間學術是否有些距離? 交通也是一個考慮
你是已有OFFER??? 小朋友有無意見

匯基東成績好d

christy2011 發表於 19-6-18 13:48
匯基東成績好d

中基是否也是band one? 只是匯基比中基好些呢?

因朋友和我說中基不是band one,我也混亂了,如果大家也是band one,我可能選擇交通那個方便

ddcat 發表於 19-6-18 10:03
請問會怎樣選擇?住港島
中基 - 低調,傳統學校,各方面都比較平均
只是我感覺,如有錯,請指教,thx

ddcat 發表於 19-6-18 15:36
中基是否也是band one? 只是匯基比中基好些呢?
因朋友和我說中基不是band one,我也混亂了,如果大家也是band one,我可能選擇交通那個方便

中華基金都唔低調嘅,報紙久唔久報導學校 STEM / Lego 機械人等方面嘅成就. 中華基金千禧校舍, 校舍都大設施都唔差. 匯基多咗個游泳池及宿舍而已

真心,中華基金只睇2018年DSE成績,唔太差吧!以2018年睇,仲好過匯基東九呢!

選中學,於我而言,會選最適合及吻合父母心目中重要嘅價值觀(信念/信仰)俾自己孩子。

中華基金 2018 DSE result http://www.cfss.edu.hk/pdf/jupas2018.pdf
Subjects
CFSS (%)
Territory (%)
Core subjects at level 3 3 2 2 or better
82.1
37.4
Core subjects at level 3 3 2 2 or better, with one elective at level 4+
64.2
28.9
Core subjects at level 3 3 2 2 or better, with two electives at level 4+
42.9
20.5
JUPAS Offer Results 2018
Our S.6 students achieved very good results in the JUPAS offers. 88.6% of our graduates have received Joint University Programmes Admissions System (JUPAS) offers.
The following is a brief summary of the 2018 JUPAS offers of our School:
 No. of students sitting HKDSE: 123
 No. of students with JUPAS offers: 109 (88.6%)
 No. of students with JUPAS Degree offers: 91 (74.0%)
 No. of students with JUPAS Sub-degree offers: 18 (14.6%)

UCCKE 2018 DSE result
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2018/07/UCCKE_2018_DSE_Results.pdf
Subjects
UCCKE (%)
HK Average (%)
Core subjects at level 3 3 2 2 or better
76.5
37.4
Core subjects at level 3 3 2 2 or better, with one electives at level 4+
59.1
28.9
Core subjects at level 3 3 2 2 or better, with two electives at level 4+
41.7
20.5

【小創夢家】中華基金中學 盛產科研運動尖子
https://www.sundaykiss.com/25891/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E6%89%8B%E5%86%8A/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%A6%82%E8%A6%BD/%E4%B8%AD%E8%8F%AF%E5%9F%BA%E9%87%91%E4%B8%AD%E5%AD%B8-%E7%9B%9B%E7%94%A2%E7%A7%91%E7%A0%94%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%B0%96%E5%AD%90/

中華基金中學跨學科教育 建構學生7大共通能力【有片】
https://topick.hket.com/article/1780098/%E4%B8%AD%E8%8F%AF%E5%9F%BA%E9%87%91%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E8%B7%A8%E5%AD%B8%E7%A7%91%E6%95%99%E8%82%B2%20%20%20%E5%BB%BA%E6%A7%8B%E5%AD%B8%E7%94%9F7%E5%A4%A7%E5%85%B1%E9%80%9A%E8%83%BD%E5%8A%9B%E3%80%90%E6%9C%89%E7%89%87%E3%80%91

「自造STEM遊戲」講座—中華基金中學經驗分享https://www.hkedcity.net/ttv/mod/ttvvideo/view.php?id=2467

中華基金兩學生奪英特爾獎http://sic.newgen.org.hk/load.php?link_id=66895

港連誕六「星之子」揚威國際https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120525/00176_014.html

香港中華基金學校共建金融科技創新實驗室https://www.amtdgroup.com/zh-hant/pr_2019_01_09

利申: 俾我再選多次, 我都係仍然會選匯基東九龍俾阿女

IYY    發表於 19-6-19 16:37

小時了了 發表於 19-6-18 21:33
中華基金都唔低調嘅,報紙久唔久報導學校 STEM / Lego 機械人等方面嘅成就. 中華基金千禧校舍, 校舍都大設 ...
小時了了你真是百科全書咁, 可以有咁多資訊! 好厲害
往年追你的post我都受益不淺

是的, 我覺得中基唔算傳統學校, stem個方面都搞得幾好, 亦設立中草藥研究中心等....

我都唔記得利申: 因為是九龍人, 有信仰, 所以我家女兒今年升中, 要了匯基offer

ddcat 發表於 19-6-18 12:40
我有去參觀呀,兩間都喜歡
中基如近年dse既成績, 是達band 1水平呀
可否透露是否2間都同時俾offer? 還是手中有其一依家另一間再俾offer?
(因女兒同學仔還狂等緊waiting)

tung0409 發表於 19-6-19 12:53
小時了了你真是百科全書咁, 可以有咁多資訊! 好厲害
往年追你的post我都受益不淺
是的, 我覺得中基唔算傳統學校, stem個方面都搞得幾好, 亦設立中草藥研究中心等....
我都唔記得利申: 因為是九龍人, 有信仰, 所以我家女兒今年升中, 要了匯基offer

哈!哈! 我唔厲害, 任何人都可以係百科全書. 我只係得 “一指神功" >>> 搵高生https://www.google.com.hk/, 輸入關鍵字  , 我所有資料真係係 Google search 架咋. 例如今次中華基金中學上面嗰啲新聞, 係 Google 頭幾版已經 show 晒出來了

醒目開學勳章

tung0409 發表於 19-6-19 13:00
中基如近年dse既成績, 是達band 1水平呀
可否透露是否2間都同時俾offer? 還是手中有其一依家另一間再俾offe ...
有無睇番近呢幾年嘅成績?中基得舊年成績先可以叫band 1(其實我都有少少保留),匯基就幾年前爆升過,不過近幾年又回落

我確實知中基收唔少Band 2尾嘅學生,咁如果佢可以將b2尾嘅學生於DSE成績提升到b1,咁真係好勁。

cosyfook 發表於 19-6-19 15:29
我確實知中基收唔少Band 2尾嘅學生,咁如果佢可以將b2尾嘅學生於DSE成績提升到b1,咁真係好勁。 ...
中基收 Band 2 尾學生?我懷疑。  

王家爸爸 發表於 19-6-19 15:36
中基收 Band 2 尾學生?我懷疑。

唔奇吖,都收左唔少坑真和救恩生~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

千真萬確,真有其事,其中一位主科有一科唔合格。就係因為咁樣,我先對中基係B1有保留

醒目開學勳章 王國長老

cosyfook 發表於 19-6-19 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

千真萬確,真有其事,其中一位主科有一科唔合格。就係因為咁樣,我先對中基係B1有保 ...

學你話齋,佢有吉士收肥佬學生,又有本事教得佢掂
我更加睇得佢起wor

與其估佢input有幾多%band one,不如睇佢有幾多% output達band one

cosyfook 發表於 19-6-19 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

千真萬確,真有其事,其中一位主科有一科唔合格。就係因為咁樣,我先對中基係B1有保 ...

其中嗰位可能係校長個friend.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!