用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 伍華 vs 福德小學
go

伍華 vs 福德小學

男仔,2間都近屋企,2間學術應該差不多,請問邊間好d?

go
伍華

ericby 發表於 19-6-18 09:58
go
伍華

謝謝你回覆,請問可以講少少為什麼伍華?要考慮升中網?因為福德是九龍城中網

真心詢問,救意見

回覆 smallmei 的帖子

揀伍華的話預左中學要外闖...否則留返响九龍城區有著數

要注意中學部黎緊有可能轉男女校

smallmei 發表於 19-6-18 09:53

學術應該伍華好點

你住41網就揀伍華吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-19 08:25
你住41網就揀伍華吧!

如果唔係41網就揀福德? 

smallmei 發表於 19-6-19 08:43
如果唔係41網就揀福德? 
唔係41網,入咗伍華再繼續叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-19 08:50
唔係41網,入咗伍華再繼續叩

福德真係無咁好?我比較過佢地功課,福德深d

兩間都唔好。伍華係二線。認識有人讀緊話好多功課,功課量同一線小學一樣多。而且小一默書有背默~因為個校長係前油天校長。你就知啦

smallmei 發表於 19-6-19 09:18
福德真係無咁好?我比較過佢地功課,福德深d
福德既問題, 係歷史帶落嚟

福德以前年年收咗超過50%SEN既學生, 但按照EDB由班高智能官員訂出既升中派位分Banding機制, 只要學生既Special Need唔影響到你字睇唔到同寫唔到, 都要同正常學生一樣去考TSA同Pre-S1, Pre-S1成績亦會用嚟為學生分Banding

如果一間學校, 用超過一半SEN學生既Pre-S1成績去分banding, 你估會點? 仲要係九龍城區?

結果, 過去幾年可升讀B1中學既學生, 每年不多於3個, 更曾試過有一年, 學生唯一入到既英中, 只係九真

我都認同福德以前的確是比較差,因為小六只有一班,但今年小六畢業生有兩班,而每年多一班,上年小一收生開了五班,SEN 比例同其他淮校差不多,所以前景未必太差,可以再睇下今年升中banding 有沒有提昇

另外兩間學校我都參觀過,伍華校長進取,比較喜歡幫叻的同學拔尖,福德校長較喜歡幫小朋友補底,有好多小組,睇下家長心態,哪間學校比較合適

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思, 想問是否升中校時, 改回住41網住址嗎?

如果你住扯是九龍城,升中你可以跟屋企地址報中學或跟學校地址報,2邊選擇

回覆 fafa121206 的帖子

謝謝回覆

fafa121206 發表於 19-6-19 11:50
另外兩間學校我都參觀過,伍華校長進取,比較喜歡幫叻的同學拔尖,福德校長較喜歡幫小朋友補底,有好多小組 ...

謝謝大家回覆(emoji)

fafa121206 發表於 19-6-19 11:46
我都認同福德以前的確是比較差,因為小六只有一班,但今年小六畢業生有兩班,而每年多一班,上年小一收生開 ...
要升中banding分配有改善, 要至少經過2次有明顯改善既Pre-S1之後先會出現, 即係起碼要至少等3年

上年福德仲係得唔夠3個B1學生, 相信上年班學生既Pre-S1成績唔會太幫到手, 即係要吓2020同2022兩屆畢生既Pre-S1有冇進步, 最快到2023年先有希望提升到B1率

hkpapa852 發表於 19-6-20 08:55
要升中banding分配有改善, 要至少經過2次有明顯改善既Pre-S1之後先會出現, 即係起碼要至少等3年

上年福德 ...
hkpapa, 咁伍華大約多少人上band 1 中學?