用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩到每晚瞓唔到,新手請各位賜教
go

煩到每晚瞓唔到,新手請各位賜教

我仔仔2017年11月尾出世,唔打算讀N班,咁我應該幾時幫佢報K1?我想俾仔仔做大b,咁仔仔係唔係4歲先讀K1?會唔會超齡?煩咗好耐,希望有家長可以教下我    多謝大家

超大b 就係超齡架喇,超齡先會成熟過其他bb 先有優勢,你想佢早d番學咪讀n 囉,同齡小朋友嚟緊8月都開始報K1架喇。 同埋你為咩訓唔著,唔明
hoho

完全唔明有咩瞓唔著。(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

唔想做超大,就今年報K1. 但細b直接讀k1會辛苦。 我會直接找一間pn,今年11月插班。

回覆樓主:

多謝各位,可能我太緊張啦…日日湊住bb,到夜晚先得閒上網睇下有關報學校嘅資訊,所以搞到瞓唔著啩

Bobby08008 發表於 19-6-18 01:51
我仔仔2017年11月尾出世,唔打算讀N班,咁我應該幾時幫佢報K1?我想俾仔仔做大b,咁仔仔係唔係4歲先讀K1?會 ...

放鬆啲依家先至係開始,第日仲有小學、中學。大唔大BB其實只係幼稚園影響,到高小其實影響唔大。

個人經驗,以細B身分讀住K1,之後再重考K1,勝算高好多!

男仔,大好過細

szelimc 發表於 19-6-18 12:11
個人經驗,以細B身分讀住K1,之後再重考K1,勝算高好多!

點解?

唔駛咁都瞓唔著喎,漫漫長路呀!

回覆 henrysharonc 的帖子

做超大B 再考K1,出來結果比細B 時考的好好多。

醒目開學勳章 王國長老

入小一果日(9月1日)唔超過7歲都唔叫超齡,唔駛擔心

回覆樓主:

多謝各位指教,感激

Bobby08008 發表於 19-6-19 15:20
多謝各位指教,感激
放心.. 9月打後出世既... 做超大b 都唔會超齡.. (上小一時都仲係適齡..)

tyyho1 發表於 19-6-19 19:57
放心.. 9月打後出世既... 做超大b 都唔會超齡.. (上小一時都仲係適齡..)

明白,謝謝你

回覆 Bobby08008 的帖子

我女都係11月出世, 冇讀N班, 都直接讀K1, 而家讀完K3, 9月升小學喇, 個人唔覺得一定要讀N班

我個仔都10月底,我應該都係比佢照讀K1(佢冇上N班,有上開Playgroup),到時如果覺得佢真係唔OK,我會比佢轉另一間 or 讀多次K1囉,冇問題架,唔洗咁緊張丫

我女10月中b, 報屋企樓上間n班比佢玩,足2歳先返學,每周有齊中英普都好抵玩。同時間報k1, 現在暑假後升k1,有靈, sc,宣x收左. 細b記得要寫求位,等人知道你好想讀。我個女讀n都幾開心,見下其他人, 我都是著二手校服書包算。因為只返了半年。