用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 涉內地酒店房非禮15歲女同學 國際學校男生否認控罪 ...
go

涉內地酒店房非禮15歲女同學 國際學校男生否認控罪 [複製鏈接]

涉內地酒店房非禮15歲女同學 國際學校男生否認控罪

就讀國際學校的17歲男學生,於去年年初參加學校蘇州遊學團時,涉嫌在酒店房內非禮當時15歲的女同學。由於港人在外地作出性侵犯兒童的行為,也歸香港法網規管,男學生事後被控兩項非禮罪。被告今在東區裁判法院否認所有控罪,案件將於8月5日作預審,並排期於9月4日開審,審期一天。

兩項控罪指,羅姓被告涉嫌於2018年1月31及2月2日,在中國蘇州希爾頓逸林酒店房內猥侵犯15歲女子X。

控方今為事主申請特別通道及以屏風遮擋作供,辯方就特別道通申請沒有反對,但就認為被告需觀察事主作供時的神情從而作出指示,對此有所反對。但裁判官認為可透過單向式視像鏡頭解決此一問題,最終批准事主可以特別通道出入、以屏風遮擋作供,但被告可透過視像觀看事主作供情況。

《刑事罪行條例》第153P(1)條例列明,任何香港永久居民或常居於香港的人士,在香港以外地方,對未滿16歲兒童犯上性罪行,包括強姦、肛交、非禮及非法性交等性罪行,也屬違法。
   1    0    0    0

回覆樓主:

這單是之前Scmp報導那宗嗎?那時女生的家長非常憤怒,指學校唔理佢地。終于have her day in court了。

Jane1983 發表於 19-6-17 21:11
這單是之前Scmp報導那宗嗎?那時女生的家長非常憤怒,指學校唔理佢地。終于have her day in court了。
...

邊間學校?

SISian 發表於 19-6-17 22:15
邊間學校?

你唔知邊間就算啦!我係講件事,唔係想影射學校校風唔好。

事實上,咁樣的情况,出現咁樣的不幸事,每間學校都有可能發生。

Jane1983 發表於 19-6-17 23:08
你唔知邊間就算啦!我係講件事,唔係想影射學校校風唔好。

事實上,咁樣的情况,出現咁樣的不幸事,每間 ...

欣賞這裏的家長高質素。
亦提醒我地有兒子的家長,真係要好好同小朋友傾性教育

Jane1983    發表於 19-6-18 10:33

明白,謝題醒

回覆 忘憂館 的帖子

報紙果單我都覺得難告得入。女生連續兩日在學校定的curfew後,開門給男生入房。第二次是在男生第一次有sexual advances動作被拒後的。這方面可能有些疑點和利益會歸於被告。但無論告唔告得入,受害人覺得被傷害,要求個公道,佢係值得得到一個公平的審訊。
青春期少年人,荷爾蒙加上酒精,可以引發好多問題。真係需要父母在旁好好引導,好好調教。

事發在內地?送中就慘。

Jane1983 發表於 19-6-21 11:44
回覆 忘憂館 的帖子

報紙果單我都覺得難告得入。女生連續兩日在學校定的curfew後,開門給男生入房。第二次 ...

係囉,唔止女仔家長,身為男孩的家長聽完都會擔心,一定要教定呀仔,無論甚麼情況下都盡量避免孤男寡女共處一室!(希望,如果佢聽的話)

annie133 發表於 19-6-21 14:45
係囉,唔止女仔家長,身為男孩的家長聽完都會擔心,一定要教定呀仔,無論甚麼情況下都盡量避免孤男寡女共 ...

係呀,男女生都要小心。

Cara2006 發表於 19-6-21 14:01
事發在內地?送中就慘。

出咗事,送唔送都慘。

Cara2006 發表於 19-6-21 14:01
事發在內地?送中就慘。

I must have missed the bit about how the victim made a report in the Mainland.  

Or do you have no clue what you're actually talking about?

My money's on the latter

Jane1983 發表於 19-6-21 11:44
回覆 忘憂館 的帖子

報紙果單我都覺得難告得入。女生連續兩日在學校定的curfew後,開門給男生入房。第二次 ...
荷爾蒙加酒精,真係好容易出問題。

b3410 發表於 19-6-22 07:25
荷爾蒙加酒精,真係好容易出問題。

我朋友做local school中學老師, 佢話佢地攪遊學活動,都好驚呢D野,分組時已盡量分開D一pair pair(其實老師知),又有晒規則不準逾界,但D學生唔聽偷雞,都無奈何,出左事,就已經太遲,一定三輸。
‹ 上一主題|下一主題