用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一英文B咗
go

呈一英文B咗  

好傷心啊,平均分90,一線學校,有聯繫中學,但英文B咗,請問仲有無得救?可以抽返聯系中學?band1直資係咪無望了?好傷心啊

回覆樓主:

我個仔呈一英文C, 我想喊過你

肥婆媽 發表於 19-6-17 19:32
我個仔呈一英文C, 我想喊過你

即其他課几好,名次幾前都band 1無望?

manlee22 發表於 19-6-17 19:42
即其他課几好,名次幾前都band 1無望?

其實我只是想個仔讀band 2, 其他是1B, 2A, 但是而家英文C, 都吾知讀吾讀到

肥婆媽 發表於 19-6-17 19:43
其實我只是想個仔讀band 2, 其他是1B, 2A, 但是而家英文C, 都吾知讀吾讀到

因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊

manlee22 發表於 19-6-17 19:51
因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊:i ...

唔知你邊度聽番來,我就不太相信係實情會係咁。情況不是很壞,仲有呈二、三可以追

manlee22 發表於 19-6-17 19:51
因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊:i ...

我相信不會B了其中一科主科就沒有band 1 學校收

manlee22 發表於 19-6-17 19:13
好傷心啊,平均分90,一線學校,有聯繫中學,但英文B咗,請問仲有無得救?可以抽返聯系中學?band1直資係咪 ...
唔使擔心, 我個仔英文長期B,都入咗band 1中学

B.B.BaBa 發表於 19-6-17 22:01
唔知你邊度聽番來,我就不太相信係實情會係咁。情況不是很壞,仲有呈二、三可以追
...

之前有個家長講自行主課不是全A係無band 1學校收,我先咁傷心因為成績係級20%的,如果差太遠我唔會傷心因為自己個仔係咁上下,依家好慘

老周 發表於 19-6-17 22:10
唔使擔心, 我個仔英文長期B,都入咗band 1中学

希望啦,多謝你呀,因為亞囝間聯繫係band A, 所以都驚入唔到

manlee22 發表於 19-6-17 22:17
希望啦,多謝你呀,因為亞囝間聯繫係band A, 所以都驚入唔到

聯繫B1照抽啫,又唔使太緊張~~~

manlee22 發表於 19-6-17 22:17

聯繫位係B1就可以抽啦。不過自行就慘D,但如果口語OK,應該都得既,始終面試時會考你。

little_yolky 發表於 19-6-17 22:38
聯繫位係B1就可以抽啦。不過自行就慘D,但如果口語OK,應該都得既,始終面試時會考你。
...

請教有無方法惡補一下?佢有私補了,再加個操卷班得唔得呢?

manlee22 發表於 19-6-17 23:16
請教有無方法惡補一下?佢有私補了,再加個操卷班得唔得呢?

英文我阿大無補呀,平時上NET小組咋。佢今次衰邊瓣呀?

little_yolky 發表於 19-6-17 23:19

Comprehension, 佢一向英文麻麻,多數A(85以上就A),有時B,但今次呈分呀,自行無望band 1 ar

manlee22 發表於 19-6-17 23:26
Comprehension, 佢一向英文麻麻,多數A(85以上就A),有時B,但今次呈分呀,自行無望band 1 ar
...

無D咁既事,定D嚟,唔通84分就一定唔係B1咩。一於去書局買AT既comprehension練習做。不過長遠都係要多睇英文書。你暑假訂下young poat佢睇啦。我阿大英文響學校都算頭果批,但新請既NET睇過佢作文,都話係far below average
。你都係想小朋友讀英中啫,英文真係要下苦功。

little_yolky 發表於 19-6-17 23:31
無D咁既事,定D嚟,唔通84分就一定唔係B1咩。一於去書局買AT既comprehension練習做。不過長遠都係要多睇英 ...

我好少買練習比佢做,請問AT係出版社嗎?另外Young post暑假版去邊度訂呀?唔好意思,我真是好少買呢D比佢睇

little_yolky 發表於 19-6-17 23:19

咁趁暑假私補一下

回覆 manlee22 的帖子

聯系中學應該都仲有機會, 可能只係影響申請頂級band1A中學啫, 趁暑假追番

別擔心,我個仔英文B,都入咗band 1直資