用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一英文B咗
樓主: manlee22
go

呈一英文B咗  

manlee22 發表於 19-6-17 19:13
好傷心啊,平均分90,一線學校,有聯繫中學,但英文B咗,請問仲有無得救?可以抽返聯系中學?band1直資係咪 ...

如果係B1a學校,就要睇仲有冇其他技能,不過通常都會叫你in左先嘅,唔好太擔心,只要呈2、3上番A就冇事。

醒目開學勳章 王國長老

manlee22 發表於 19-6-17 19:51
因為我個仔一向是20%內的成績,是band1,就是B咗都是band 1,但好像話主課任何一課B都無band1收、好想哭啊:i ...
邊個講 4 主科有 B 就無 B1 學校收?

我囡真係有 B.............咁佢依家讀緊個間係咩學校黎呢.....

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-6-19 08:59
邊個講 4 主科有 B 就無 B1 學校收?

我囡真係有 B.............咁佢依家讀緊個間係咩學校黎呢.....

之前有個朋友同我講話佢去聽學校簡介會講的啊

e2m 發表於 19-6-19 06:48
如果係B1a學校,就要睇仲有冇其他技能,不過通常都會叫你in左先嘅,唔好太擔心,只要呈2、3上番A就冇事。  ...

自行我唔會簡band1A的。但英華,東九匯基,培僑都好似已經無機了

醒目開學勳章 王國長老

manlee22 發表於 19-6-19 09:06
之前有個朋友同我講話佢去聽學校簡介會講的啊
何苦要因為 "朋友" 所講既一句驚到咁.

靠人地講點解唔親身去聽講座, 仲要依家先係呈一, 咁快閂定後門, 我唔會囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-6-19 09:12
何苦要因為 "朋友" 所講既一句驚到咁.

靠人地講點解唔親身去聽講座, 仲要依家先係呈一, 咁快閂定後門, 我 ...

我去聽過東九匯基講座㗎,校長話英文一定要好㗎

醒目開學勳章 王國長老

manlee22 發表於 19-6-19 09:26
間間都係咁講, 難道唔去試?

直資唔係自行個兩間, 若果畀少少報名費可以買個機會既點解唔做.

醒目開學勳章 王國長老

manlee22 發表於 19-6-19 09:26

真係鍾意某幾間直資, 襯暑假做補底, 搵出弱項先係正道, 連呢步都唔做玩打定輸數我唔覺得係正面, 反面打沉埋小朋友, 講畀佢知你係入唔到架喇, 咁會係好事?

我囡就係有目標, 為左入讀緊既中學不停比賽, 仲要自己追成績, 呈二失手跌到 B1C, 為左派位呈三又追返上 B1B, 就係因為我無打沉佢, 全力支援佢達標.

miriam 發表於 19-6-19 09:37
真係鍾意某幾間直資, 襯暑假做補底, 搵出弱項先係正道, 連呢步都唔做玩打定輸數我唔覺得係正面, 反面打沉 ...

你講得好啱,要諗方法激起佢個鬥志先得

我諗都要睇返間小學嘅程度, 程度高嘅小學其實B+/B都已好好, 一般中學都會明白(直資尤其是, 見咁多不同學校嘅學生), 唔可以一個B打曬一船人.

manlee22 發表於 19-6-17 23:26
Comprehension, 佢一向英文麻麻,多數A(85以上就A),有時B,但今次呈分呀,自行無望band 1 ar
...
85以上就A ......太好啦.....阿囡學校90或以上才有A

Step_C 發表於 19-6-19 11:32
我諗都要睇返間小學嘅程度, 程度高嘅小學其實B+/B都已好好, 一般中學都會明白(直資尤其是, 見咁多不同學校 ...

絶對係......X小學小朋友85分攞A,  Y小學小朋友89分攞B, 相信直資中學校長心中有數....不能單單以A 或B 來定斷....anyway只要小朋友盡了力...就好了....

little_yolky 發表於 19-6-18 07:47
AT係HKAT呀,即係pre-S1果D練習,家姐話深D既。young post係south China morning post少年版,你打電話去 ...

請教young post同星島個份,邊份較好

回覆 Mabellpy 的帖子

還有一點,較高程度小學的B可以等於較低程度小學的A

babycute2009 發表於 19-6-19 21:47
請教young post同星島個份,邊份較好

唔識分呀我細個睇young post咪訂ypung post囉

Step_C 發表於 19-6-19 11:32
我諗都要睇返間小學嘅程度, 程度高嘅小學其實B+/B都已好好, 一般中學都會明白(直資尤其是, 見咁多不同學校 ...

同意,見過某直資的英文考試卷跟普通津校卷深淺程度差很遠

回覆 manlee22 的帖子

自行啫,你米一於等抽獎囉。

我仔呈一英文中文也是在下限,好在冇脫離個range,不用太膽心,自行吾得就等攪珠。

學校應該唔會只睇A,B,C.  最先應該係呈分排名, 操行...
間間學校定既 A / B / C 都唔同

A校如果90分先係A -- 拎AAAB, 可以係平均92分
B校如果85分係A -- 即試話考全A, AAAA, 平均分都可以只係86分

但個排名已經唔同, 唔一定話係有B就入唔到BAND 1.

chrischeung 發表於 19-6-20 12:50

我仔呈一英文中文也是在下限,好在冇脫離個range,不用太膽心,自行吾得就等攪珠。 ...

平均分0k就得啦