用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報N班
go

報N班 [複製鏈接]

其實想問問報n班係咪真係咁重要?
我仔18年7月報 應該幾時可以報N同K?有啲學校要18個月先可以報 即系成出年先可以報 但佢地收生時間就12月
我要出年1月先可以報 咁係咪9成都系冇位了?同埋冇讀N直接讀K是不是都好難跟上?
   0    0    0    0

今年報N,明年報K。點解明年1月先報?

Bighamster 發表於 19-6-17 19:13
今年報N,明年報K。點解明年1月先報?

因為我係諗住報李俊駒保良局,
佢地要滿18個月先可以申請
我仔1月才18個月
佢就12月尾收生,我1月報應該都係已經收哂啲學生⋯電話中佢話睇有冇媽媽會唔要學位就順次序收⋯

如果小朋友好定 友善 又叻講野 有哥哥姐姐 直報k1都可以

我個人觀感 幼稚園一般想收讀過pn的小朋友. 我之前in 個 五六間幼稚園. 每間都要報下有沒讀個 pn . 尤其是辧學出名的. 當然讀過pn. K1的老師沒那麼辛苦, 這點我是可以理解的.

在K1面試時 幾明顯有分別. 有些小朋友是黏在媽媽身上哭或扭計,  有些是自己獨立坐椅子玩玩具. 如果有條件 有能力 我覺得可以上一上pn. 插班幾個月也是適應 但要找間老師有愛心 耐性 較happy的

Mrscatcatfung 發表於 19-7-17 16:09
如果小朋友好定 友善 又叻講野 有哥哥姐姐 直報k1都可以

我個人觀感 幼稚園一般想收讀過pn的小朋友. 我之 ...

明白,謝謝你,
我都報左幾多試堂 同申請左pn
打算報幾堂pg仔佢上下,第一次去上堂老師抱一抱佢就喊,不過我見到佢係好開心嘅。
暫時都冇哥哥姐姐,呢個係我第一胎。
我阿妹細仔有阿哥,佢講嘢真係特別叻,個腦轉說話特別快。
‹ 上一主題|下一主題