用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲讀書
go

澳洲讀書

想請教一下各位家長,依家到澳洲留學後,再申請移民是否很難的呢。同埋有冇咩科會比較容易留低. Thanks

聽講依家好難,政策一路收緊,要睇埋係咩地區,熱門地區一定唔駛諗,畢業後又要有人請你先有機會留低

回覆樓主:

oh ... 我個係仔仔幼兒教育,可能不太大興趣,不知Law,dentist, 容易留低嗎?

lkf_leung 發表於 19-6-17 20:58
oh ... 我個係仔仔幼兒教育,可能不太大興趣,不知Law,dentist, 容易留低嗎?
...

澳洲移民有個計分表你睇下佢哋需要邊一行業嘅人就知

不過最好都睇返個小朋友有興趣鍾意讀咩科會好d

bear2014 發表於 19-6-18 11:40
澳洲移民有個計分表你睇下佢哋需要邊一行業嘅人就知

不過最好都睇返個小朋友有興趣鍾意讀咩科會好d

睇都嘥氣,根本個移民分數經常變,電視有特輯講過即使在當地求緊職,讀緊書,掌握第一手資訊都追唔切,而且讀完個degree已經係3-4年之後嘅事,特輯已有提及在澳洲讀緊大學為了移民分數而中途轉系都未必追得上改變,而且年青人選科都要顧及興趣及能力,先爲讀書,有無得移民都無所謂,不然可能兩頭唔到岸仲弊。

ricetaster 發表於 19-6-18 17:35
睇都嘥氣,根本個移民分數經常變,電視有特輯講過即使在當地求緊職,讀緊書,掌握第一手資訊都追唔切,而 ...

係,要小朋友有興趣先至好讀會比較好

bear2014 發表於 19-6-19 00:40
係,要小朋友有興趣先至好讀會比較好

我也認同,只是如果看看有冇機會,在留學後留下,如果真的太難,就不用就住咩科去讀,因仔比較有興趣的科目不是澳洲熱門的科目

回覆樓主:

咁就應先考慮其他國家心儀科目,如何心儀科目與澳洲學術地位差不多,先考慮澳洲,始終你讀乜係跟你一世。

lkf_leung 發表於 19-6-22 07:41
我也認同,只是如果看看有冇機會,在留學後留下,如果真的太難,就不用就住咩科去讀,因仔比較有興趣的科 ...

有師弟一讀完畢業同個大幾年嘅澳洲籍越南裔女士結婚留低咗喺澳洲,個女士在餐館工作(絕無種族或職業歧視),不過之後唔知佢地點。

樓主能否接受阿仔一畢業就結婚留低?

Activehealth 發表於 19-6-22 23:12
有師弟一讀完畢業同個大幾年嘅澳洲籍越南裔女士結婚留低咗喺澳洲,個女士在餐館工作(絕無種族或職業歧視 ...

我一定唔會接受到囉,要咁樣移民,我寧願佢讀完書返來(emoji)(emoji)

lkf_leung 發表於 19-6-22 23:15
我一定唔會接受到囉,要咁樣移民,我寧願佢讀完書返來(emoji)(emoji)

Sorry, 我身邊識唔少留學生都係靠結婚或同居留低,男女都有。

澳洲defacto relationship 証明住埋一年已等同事實婚姻,好多人用呢樣申請留低。

Activehealth 發表於 19-6-22 23:31
Sorry, 我身邊識唔少留學生都係靠結婚或同居留低,男女都有。

澳洲defacto relationship 証明住埋一年已 ...

咁我谂佢哋也是大家有感情才會結婚或同居的,我意思是若他們不是互相相愛,那當然是反對,但若他們彼此相愛,那我一定支持。

lkf_leung 發表於 19-6-17 15:26
想請教一下各位家長,依家到澳洲留學後,再申請移民是否很難的呢。同埋有冇咩科會比較容易留低. Thanks
...
有無考慮美國留學?多d 工作機會同留低易d. 都係睇技能,當然結婚就緊易。 英國就唔好諗,好難留低,結婚都未必得,而且脫歐後工作機會少好多。我係澳洲公民,d 大學同學都係澳洲公民,但未畢業就揾到美國請佢地做野,做左多年工作,只有曾經諗返香港做野但人工俾唔到,工種少,同居住都貴,但從來無諗返澳洲,因澳洲工作機會唔多,歧視比英國同美國勁。
利申: 澳洲公民,美國中學畢業,做美資公司多年

readymama 發表於 19-6-24 08:22
有無考慮美國留學?多d 工作機會同留低易d. 都係睇技能,當然結婚就緊易。 英國就唔好諗,好難留低,結婚都 ...

其實我比較喜歡澳洲,係因為我覺得小朋友生活在哪裏,生活節奏冇咁急速,而且澳洲的天氣好好,我跟他去過两次澳洲,他也十分喜歡澳洲,剛過去的Easter 也跟他到過英國,他也十分喜歡。

lkf_leung 發表於 19-6-24 08:48
其實我比較喜歡澳洲,係因為我覺得小朋友生活在哪裏,生活節奏冇咁急速,而且澳洲的天氣好好,我跟他去過 ...

但出頭天就難,有D似幾十年前殖民地時期嘅香港,高级咪鬼佬做囉,升级升鬼佬先,情况差過美國。服務性行業,前線咪多亞洲人,印度,senior 咪鬼佬,而且在種族觀念上比歐美還保守。