用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CPSKG vs CCKG vs SC
go

CPSKG vs CCKG vs SC

K2 有以下offer:
啟思小學附屬幼稚園
基督堂幼稚園
國際英文幼稚園

點揀好?
大家點排名呢?

Cckg for sure

piglover 發表於 19-6-15 18:31
Cckg for sure

但CPSKG 有小學backup(emoji)

Cckg > SC > CPSKG

muppetmuppet 發表於 19-6-15 18:53
但CPSKG 有小學backup(emoji)

你能夠入到cckg ,升小都一定入到啓小。

有cckg , 不用擔心咁多!

piglover 發表於 19-6-15 19:58
你能夠入到cckg ,升小都一定入到啓小。

容我作為CPSKG 的前用家講吓少少意見。

眾所周知,CPSKG係一間課程淺的happy school, 佢的課程係係比普通的券校更淺。再加上我又冇同小朋友練字,,又冇外補學術,可能係咁,小朋友上小一在中文寫字,writing各方面都較吃力,呢一年有猶豫過是否幼稚園時選錯了。

在最近一次中文評估中,老師評語是這次卷係頗深,但小朋友懂得分析題目,懂得思考,識衝破框框,雖然寫錯很多字,比大部分同學考得好。

除此之外,英文老師評語係小朋友唔識運用佢所學的knowledge, 但可以睇得出佢係good at thinking,只要努力,一定追得上。在最近一次writing 卷亦得到接近滿分。

讀CPSKG小朋友只靠學校,學術一定唔勁(對考小學),但CPSKG 俾到我仔的係,creative thinking and think out of the box. 。學術易追,思維難練。所以再揀一次,我依然會揀CPSKG

CCKG 一定考上啟小?不要太天真。我只知有好叻的小朋友都未必考上,因為還要天時地利人和配合。

PS:CPSKG 的考小成績唔錯,上年龍年有男女拔,英華, 蔡繼有,SFA, TSL, APS, 港同,救恩,德望等等。亦有人叩門入民生等等。我小朋友亦有幸入到當中一間心儀學校。

sunnymama2 發表於 19-6-16 18:02
容我作為CPSKG 的前用家講吓少少意見。

眾所周知,CPSKG係一間課程淺的happy school, 佢的課程係係比普通 ...

哇...原來啟思附小咁勁!真是孤陋寡聞!請問上男拔女拔有幾多人?有無cckg/sc咁多?

fltpanda 發表於 19-6-17 09:21
哇...原來啟思附小咁勁!真是孤陋寡聞!請問上男拔女拔有幾多人?有無cckg/sc咁多?
...

人數一定冇咁多,主要原因有三
第一,畢業生人數都遠較SC少

第二, 其實好多揀CPSKG的父母,都係鐘意學校的IB原素,負擔得起小學學費,會升啟小, 亦有好多都揀左國際學校或其他活動教學的直私學校。

第三,家長唔太熱心考直私(以我仔嗰班同學計)。不過熱衷考學校的,大多數成績都唔錯。

總結,啟小附幼平均學術能力唔高,但家長間着重伴讀和玩,好少聽到佢地有外補,我小朋友亦係零興趣班零外補。

(SC用家)若然為升小考慮、日後唔出國、而你又想考好多直私, CCKG > SC。SC都多元化的, 各方面均勻, 出去考小一直私叩門都唔輸。CCKG應辛苦D, 但學術再保證少少
若你打算出國之路, 由隨你啦。CPSKG一定係HAPPY, 當然creative thinking都好重要, 但冇話CCKG, SC呢方面係零栽培。

若都愁升小之路, 又唔多考慮番啟小, 我會揀CCKG/SC。

polyyim 發表於 19-6-17 10:34
(SC用家)若然為升小考慮、日後唔出國、而你又想考好多直私, CCKG > SC。SC都多元化的, 各方面均勻, 出去考 ...
有道理。
其實身邊朋友如果係一心考直私,我唔會第一時叫佢揀CPSKG。因為學術淺,父母要額外時間train 學術,所以揀其他名幼應該會更cost effective 。

如果唔拒啟小,又喜歡啟幼的教學模式,又想試考直私,我又覺得CPSKG係一個唔錯的選擇,至少大部分小朋友考小能力冇大家諗得咁差。(其實大部分直資學術要求唔高的,家長要做的係要多伴讀)

sunnymama2 發表於 19-6-17 11:12
有道理。
其實身邊朋友如果係一心考直私,我唔會第一時叫佢揀CPSKG。因為學術淺,父母要額外時間train 學術 ...
我考過直私, 又剛叩了門。真係深刻感受到SC對我幫助好大。000都 IN到講明要填過1先俾IN的學校, 我覺得都係同見到你係SC仔有關。
IN叩門真係好睇學術。IN直私都仲話有D CRITICAL THINKING/ CREATIVE會考下。
所以, 若然真係留守本地升小, 我始終覺得課程深少少有保障D.....

幫到呢度。

polyyim 發表於 19-6-17 12:05
我考過直私, 又剛叩了門。真係深刻感受到SC對我幫助好大。000都 IN到講明要填過1先俾IN的學校, 我覺得都係 ...
係呀! 名幼喺叩門階段有好大優勢,相反d人一見到happy school 白3名會自動filter out.

polyyim 發表於 19-6-17 10:34
(SC用家)若然為升小考慮、日後唔出國、而你又想考好多直私, CCKG > SC。SC都多元化的, 各方面均勻, 出去考 ...

CPSKG 係happy school, 學術淺,但升小一個成績好亮麗

而且都有女拔男拔等一線既offer

其實學術係小一面試中係咪最重要呢?還是有禮貌,懂得待人接物既小朋友反而佔優勢呢?

因為啟思附小D小朋友老師都出名有禮貌

CCKG/SC 個扣門能力是否特別高呢?求分享

有男女拔 offer和有幾多男女拔 offer係好唔同嘅概念。果一個半個你又知人地無狂外補?而且如果已經認為升小成績夠亮麗,又happy,那還猶豫什麼(emoji)其實你想小朋友升咩類型小學先

CCKG/SC扣門能力是否特別高?咩為之特別高,百發百中無可能,平均水平高都要睇下貴子弟是龍是蟲!又想happy,又掛住考男女拔,兩頭不到岸係最慘的!

Ps,學術和待人接物從來不是反義詞,特別後者更多要靠家長教育

muppetmuppet 發表於 19-6-18 00:48

CPSKG 係happy school, 學術淺,但升小一個成績好亮麗 ...

我當樓主target直私先,君不見很多小朋友著住CCKG/SC校服去interview就知咩叫brand recognition,點都會有啲著數

muppetmuppet 發表於 19-6-18 00:48

CPSKG 係happy school, 學術淺,但升小一個成績好亮麗 ...

對我黎講,SC 的名好響,叩門好有幫助。
啟幼叩門就難好多,因為一見happy school 個名都自動filter out 先。不過對好多家長黎講,啟小有back up,壓力細好多。如果唔接受啟小,當然揀SC。

講開考直私,無論係SC定CPSKG, 相信機會係一樣的。直私會學術深嗎? 我小朋友考小前,我都有呢個迷思。但考完呢個遊戲,就係發覺好多直資學校,學術要求其實係基本。佢地更重面試對答和反應能力,所以即使CPSKG學術淺,但升小成績考得唔錯。

不過亦聽過有些學校學術要求高,如三私一直等等。所以如果主力考學校又對啟小冇興趣,當然揀SC啦

Bighamster 發表於 19-6-18 09:43
有男女拔 offer和有幾多男女拔 offer係好唔同嘅概念。果一個半個你又知人地無狂外補?而且如果已經認為升小 ...

女拔唔知,要男拔 offer 真係唔需要狂補,補都冇用,反而IQ要高。

報得CCKG, 目標明確,不用多考慮吧!

QQfishs    發表於 19-6-18 13:03