用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)
樓主: cmir
go

St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)  

回覆樓主:

SSGS同MSS類似,啲女家庭背景比較好,好多中途就去外國

回覆樓主:

如果st.clare 同聖心比,邊間成績好啲?

回覆 dewberry 的帖子

差不多。但聖心d小學女仔質素好d. 成績可能會穩定d.

St Clare's 高中只開M1, 對入神科有冇影響?

Usagicat 發表於 19-6-17 21:33
St Clare's 高中只開M1, 對入神科有冇影響

Del

Usagicat 發表於 19-6-17 21:33
St Clare's 高中只開M1, 對入神科有冇影響?

神科你心目中係乜科先?~~~

mcl203 發表於 19-6-17 22:10
神科你心目中係乜科先?~~~

HKU / CU MBBS, UST 環球商業

Usagicat 發表於 19-6-17 22:26
HKU / CU MBBS, UST 環球商業

M1/2唔係必需~~~

HKU MBBS DSE Best 6,內有 Chem or Combined Science 3 或以上

HKU IBGM DSE 4C+2X,M1/2可代替Maths

mannewliv 發表於 19-6-17 16:31
你識幾多個? (唔係挑釁,真心問)
唔多,得三個,其中兩個係PM我問意見既,所以我話唔夠資料判斷。不過,因為走既實在太多(數量好重要,原因係數量大,誤差會細啲),所以基本上可以用香港走既一般讀邊幾間學校大概估到佢哋走既係嘜人。

mcl203 發表於 19-6-17 22:37

M1/2唔係必需~~~
除非Maths失手,否則M1/2可代替Maths既意義唔大,

王家爸爸 發表於 19-6-18 09:47
唔多,得三個,其中兩個係PM我問意見既,所以我話唔夠資料判斷。不過,因為走既實在太多(數量好重要,原因 ...

i c. 其實問得人嘅,成績唔掂機會佔九成,家底好而主動出國,毋須問香港專家,特別係而家香港咁樣,有財力有能力出國嘅,個選擇真係好容易

mannewliv 發表於 19-6-18 11:58
i c. 其實問得人嘅,成績唔掂機會佔九成,家底好而主動出國,毋須問香港專家,特別係而家香港咁樣,有財力 ...
男校近年多咗對香港無信心既家長送小朋友出國,不過唔知道女校有無類似情況。

王家爸爸 發表於 19-6-18 12:11
男校近年多咗對香港無信心既家長送小朋友出國,不過唔知道女校有無類似情況。 ...

或許,可能,香港近年咁富貴,家長們財力豐厚,亦係原因之一~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 發表於 19-6-18 12:11
男校近年多咗對香港無信心既家長送小朋友出國,不過唔知道女校有無類似情況。 ...

一向都有,不少名女校亦是,由F3開始愈來愈少人,甚至去到F5得返一半。

思澄爸爸 發表於 19-6-18 14:40
一向都有,不少名女校亦是,由F3開始愈來愈少人,甚至去到F5得返一半。
...

草根學校或者情況好D,但有直屬小學嘅女校,呢D情況真係唔少,上面提到嘅瑪利曼同聖提女,甚至九龍嘅瑪利諾都係呢類。有D可能只係因為一科中文唔掂(但其他科好掂)所以走,有D就根本係一早諗住走,志不在此,毋須困在一個小小城市。

其實邊間易入啲?係咪st clare相對易啲?

回覆 王家爸爸 的帖子

請問:跑馬地St Paul’s and St Stephen’s Girls,哪間的 DSE 成績好D?哪間入三大的學生多D?
謝謝回覆!

跑馬地st Paul 俾聖提女好,
成績接近英華女水平

kenchtam 發表於 19-6-19 00:54
回覆 王家爸爸 的帖子

請問:跑馬地St Paul’s and St Stephen’s Girls,哪間的 DSE 成績好D?哪間入三大 ...
SPSS好啲,不過嚴啲。其實呢兩間之間既選擇,唔應該睇成績,應該睇小朋友既性格。