用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)
樓主: cmir
go

St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)   [複製鏈接]

回覆 fefemom 的帖子

公平咁講
三間女校中,得英華全收b1生
st clare 同聖堤女要收自己好多b2學生
dse成績應該會有差別

cmir 發表於 19-6-14 18:43
咁純粹估計,6年後St Clare 定St Stephen 成績會好d?
如果六年之後既DSE,我睇好聖嘉勒多啲。
其實聖嘉勒比我估計勁,我舊年先開始重新了解呢間學校。我發現學校其實比大家(包括我自己)想像好。首先,現在SCGS起步點已經比SSGS高,只需要保似就已經好好。第二,學校策略比較合理,例如教莎劇,所以學生既英文程度有一定保障,而大家覺得難既LS,學校既4率有84.3%。第三,保底做得好,33222比較高。第四,學校比較遠,附近無其他野,所以可能對學習有幫助。加上,傳統既天主教女校,注重全人發展之外,亦都比較嚴,加上鼓勵服務(例如義工)。另外,我估學校早期(六年前),收到既學生未必好得過附近既女校,所以學校算比較高增值,未來升中人數多咗,學校收到既學生又會再好啲。

王家爸爸 發表於 19-6-14 17:08
YWGS 應該同 St. Clare's 差唔多:
http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

請問MSS 又點睇呢?(emoji)(emoji)

回覆 LuLuciaMa 的帖子

英華vsMSS, 英文同通識MSS好d
數學差不多
中文英華好d
兩間揀會揀mss

LuLuciaMa 發表於 19-6-14 19:15
請問MSS 又點睇呢?(emoji)(emoji)
DSE成績,MSS應該比三間都好:
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HKDSE2018.pdf
同其他天主教女校一樣,大家都注重全人發展,亦都鼓勵服務(例如義工),但係同其他天主教女校唔同,MSS(同MCS)係少有比較自由既女校。

我都比較鍾意st clare,奈何交通攪唔掂!原本最想St Paul's 但出左單報警案就唔再考慮,好怕守舊思想的學校。現在比較緊聖堤女, St Francis, 蕭明,St Rose, 4間車程都是40-50mins

仔仔錫錫你 發表於 19-6-15 11:12
我都比較鍾意st clare,奈何交通攪唔掂!原本最想St Paul's 但出左單報警案就唔再考慮,好怕守舊思想的學校 ...
印象中有校巴落西環同香港仔。

回覆 王家爸爸 的帖子

不過晤知係咪咁巧合,st clare dse 18 同 17年主科level 4 % 係一模一樣

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

可以留意下聖母玫瑰

仔仔錫錫你    發表於 19-6-17 10:37

christy2011 發表於 19-6-15 16:46
回覆 王家爸爸 的帖子

不過晤知係咪咁巧合,st clare dse 18 同 17年主科level 4 % 係一模一樣 ...
係喎,點解一樣?

回覆 王家爸爸 的帖子

放學有特別校車去堅尼地城站同西營盤,另外有其他校車線去東區,中西區同香港仔。

我女屬1a組別,住東涌,St Clare 應該多過1粒鐘。 老表個女讀嘉諾撒,話老師好好,可惜又係遠。葵興蕭明最近, 隔離有屋兩個姐姐畢業話唔錯,但叫我唔好讀,只叫去林護好。聖提女朋友讀緊,話好,但考試其間撞學界比賽係唔會比你出賽。
請問以DSE及老師關愛度那間較好: 蕭明, 聖母玫瑰, 嘉勒撒, St Francis, St rose

仔仔錫錫你 發表於 19-6-17 12:15
我女屬1a組別,住東涌,St Clare 應該多過1粒鐘。 老表個女讀嘉諾撒,話老師好好,可惜又係遠。葵興蕭明最 ...

東涌落港島?1A唔考慮BPS,YWG

kirstyau 發表於 19-6-17 12:20
東涌落港島?1A唔考慮BPS,YWG

講開港島1A girls, 我估明年YWGS 如果維持 all in, 應該過1000人報,今年朋友囡囡港島東 band 1 都報 YWGS 唔報 BPS, 怕冇得in.

回覆 kirstyau 的帖子

我哋住地鐵站上面過海好快, 只要唔洗再轉車就得。雖然是Band 1a 但不是頭5,無咩信心考BPS,YW。

王家爸爸 發表於 19-6-14 16:46
流失率高有可能係SSGC可以保持成績既因素之一,但係我唔肯定,因為我只知道個別個案,唔肯定係唔係全部都係 ...
流失率高都要睇下流失學生嘅水平,未必係學校趕成績差學生走,隨時係流失嘅學生令到dse成績跌都唔定添。

mannewliv 發表於 19-6-17 15:33
流失率高都要睇下流失學生嘅水平,未必係學校趕成績差學生走,隨時係流失嘅學生令到dse成績跌都唔定添。 ...
呢間我只識啲讀唔掂走既,如果你有其他個案,可能分享下。

王家爸爸 發表於 19-6-17 15:38

即刻俾個個案你,唔係讀唔惦,係放洋他方~~~

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

YWGS是all in, BPS只in70%applicant, 聞說BPS要級頭5才有機會入

王家爸爸 發表於 19-6-17 15:38

你識幾多個? (唔係挑釁,真心問)
‹ 上一主題|下一主題