用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)
go

St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)  

想請教2間中學DSE成績及入大學率如何, 2間中學有什麼強弱位?
小女升小五, 沒有特異功能, 較文靜, 音樂(有學flute & choir)較好。邊間較適合? 仲有冇其他學校建議?

回覆 cmir 的帖子

名氣:聖提女
dse成績:st clare
自由度:聖提女

回覆 christy2011 的帖子

St Clare DSE 成績較好? 我一路以為SSGC 好DThanks!!

cmir 發表於 19-6-14 15:14
回覆 christy2011 的帖子

St Clare DSE 成績較好? 我一路以為SSGC 好DThanks!!
St Clare 近年 DSE 成績應該比 SSGC 好啲。

cmir 發表於 19-6-14 14:35
想請教2間中學DSE成績及入大學率如何, 2間中學有什麼強弱位?
小女升小五, 沒有特異功能, 較文靜, 音樂(有學 ...
從年報(P.34)睇,St Clare 已經起碼有B1B成績。
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/asr17-18.pdf

相反,SSGC(P.41),近幾年既公佈方法越來越奇怪。我估可能已經從原本既B1B,跌落B1C:
https://www.ssgc.edu.hk/attachment/dev/1541576766oul1L.pdf

Arabellahk    發表於 19-6-15 13:47

王家爸爸 發表於 19-6-14 16:32
從年報(P.34)睇,St Clare 已經起碼有B1B成績。
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/ ...

我睇過流失率,SSGC 係比其他學校高,呢個會唔會係其中原因?

st clare 英文同通識考得幾好

cmir 發表於 19-6-14 16:35
我睇過流失率,SSGC 係比其他學校高,呢個會唔會係其中原因?
流失率高有可能係SSGC可以保持成績既因素之一,但係我唔肯定,因為我只知道個別個案,唔肯定係唔係全部都係讀唔掂走。

christy2011 發表於 19-6-14 16:46
st clare 英文同通識考得幾好

Thanks for the info
呢兩間學校比較低調,資料唔多,希望可以集思廣益,多d input

cmir 發表於 19-6-14 16:35
從SSGC年報(P.41~42),JUPAS 三大率:
87.3%*82%*(19%+19%+15%) = 38%。如果單從數字睇,其實又接近啲 B1B 學校既數字。
但係需要留意,學校高中人數遠低於初中,所以數字背後既原因,因為資料唔夠,無得分析,自己諗。
https://www.ssgc.edu.hk/attachment/dev/1541576766oul1L.pdf

王家爸爸 發表於 19-6-14 16:32
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/ ...

多口問句,YWGS 係唔係B1A?

cmir 發表於 19-6-14 16:56
多口問句,YWGS 係唔係B1A?

YWGS 應該同 St. Clare's 差唔多:
http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

English  Language

Chinese  Language

Mathematics  Compulsory Part

Liberal  Studies

4C Average

4C 平均 31%,如果係 B1A 起碼有 35%。 不過似乎學校補底做得唔錯,3322率有93%。

Arabellahk    發表於 19-6-15 13:48

回覆樓主:

我以為 YWGS 沒有直屬小學,會全收 band 1 生;無論如何,今年搬新校舍,一定在來年吸引一眾 band 1 girls 報。

fefemom 發表於 19-6-14 17:13
我以為 YWGS 沒有直屬小學,會全收 band 1 生;無論如何,今年搬新校舍,一定在來年吸引一眾 band 1 girls  ...
當年搬家點都有啲影響。如果我有女,三間裡面,我都會首選YWGS。

王家爸爸 發表於 19-6-14 17:18
當年搬家點都有啲影響。如果我有女,三間裡面,我都會首選YWGS。
可否解釋原因, 謝謝!

cmir 發表於 19-6-14 17:27
可否解釋原因, 謝謝!
中產既stereotype。五年前YWGS搬咗去深水埗,之前港島區家長都知道,唔想個女去既話,未必想個女去YWGS,反正港島區選擇好多。現在搬返嚟,問題已經唔存在,所以六年之後既DSE成績應該會更好。

b3410    發表於 19-6-15 13:50

王家爸爸 發表於 19-6-14 17:38
中產既stereotype。五年前YWGS搬咗去深水埗,之前港島區家長都知道,唔想個女去既話,未必想個女去YWGS,反 ...
明白, 所以你對英華信心更大。謝謝你的分析

cmir 發表於 19-6-14 18:35
明白, 所以你對英華信心更大。謝謝你的分析
純粹基於已經公開既資料估計

Arabellahk    發表於 19-6-15 13:49

王家爸爸 發表於 19-6-14 18:37
純粹基於已經公開既資料估計

咁純粹估計,6年後St Clare 定St Stephen 成績會好d?