用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年終考試, 大家什麼水平才收貨?
樓主: retriever
go

年終考試, 大家什麼水平才收貨?   [複製鏈接]

retriever 發表於 19-6-20 18:11
怪獸就在於,有評論者認為沒需要,但家長去做這樣的事。

我只覺得,怪獸在於給超過小孩能負擔的東西,包括練習或期望。因為不現實,所以就是怪獸。這個家長要好好拿捏,個個小朋友都不一樣。

今年保持30內可以了
下年小三要開始谷入10名內

IloveJJ 發表於 19-6-20 22:41
邊有可能避免呀?而家銀行都唔俾月結單,要網上睇,一用網上銀行,已經有風險啦!
...
有啊~我每月都有,而且無用網上銀行……老土人~

IloveJJ 發表於 19-6-21 07:35
如果你用嗰張信用卡開始唔俾紙版月結單,咁你點呢?我用緊嗰張就係,迫我轉網上。
...

係咪有得request㗎?阿婆唔上網禁点算?恒生渣打上商都有紙版,轉用佢地

IloveJJ 發表於 19-6-21 08:00
要俾錢囉!
另外,你無用智能手機嗎?fb,WhatsApp 都無用?fb有監聽架喎!你講過既牌子,佢又出廣告。
...
我唔用ibanking个pt唔係私隱~怕記唔到password被lock, 怕盗高-丈魔高一丈(我个人恐懼)用網上銀行唔安全。而你講既fb wa问題,預左,成日同女講,唔想人知既野唔好擺上網,擺得上去,預左全世界知,係全世界。

IloveJJ 發表於 19-6-20 22:41
邊有可能避免呀?而家銀行都唔俾月結單,要網上睇,一用網上銀行,已經有風險啦!
...

係囉!帶咁多cash出埠仲危險。

little_yolky 發表於 19-6-20 17:25
問題係,我兩個女幼稚園都係happy school,P1都無你個咁喔。點解細細個時唔培養佢多睇書?你唔做幼稚園都 ...
我大女讀小一時就係咁。不過好DD,英文識嗮26個字母,數學識20以內加減,中文英文字加埋識少於50個。第一日抄手冊返來,全部都係d殘缺不全的偏旁部首,我要逐個解碼解讀。最慘未join 班級whatsapp group, 問人都唔知問邊個。

佢小一第一個月簡直係我人生最慘的一個月。。。。。
焦慮,抑鬱齊嗮。

Danielhk 發表於 19-6-20 16:47
P1 中文30,英文20,數學50,常識50
學校在安排閱讀障礙評估。
可我覺著兒子進步很大:

看來只是適應問題,小朋友學嘢快應該好快會追番。 提佢比較是同自己比,不用看其他人。
大家起步點不一樣,只看成績冇意思。佢肯讀課文,證明佢有心學,有心追會追到。平日不斷讚佢咁短時間由識幾十個字變識現在識讀咁多字好犀利!小朋友會比較重視家長的讚賞大於所謂的分數。

我小朋友都經歷過呢個適應過程,鏡面字寫字當畫畫呢個只不過是一種過程,最重要是家長跟足d,加油。

回覆樓主:

其實係咪要睇佢學校而定呢?有d學校無咁深,所以學生容易取九十分以上平均分,但有些學校比較深,要取九十分以上平均分並不容易。單靠平均分來看就好難知,最好就是同校睇佢級名次,就知幾多分叫收貨。

kwokbobo 發表於 19-6-23 12:21
其實係咪要睇佢學校而定呢?有d學校無咁深,所以學生容易取九十分以上平均分,但有些學校比較深,要取九十分 ...

但係,唔係最終睇佢在學校是否生存到?

咁學校係咪深或淺過人哋,有咩關係呢?

retriever 發表於 19-6-23 12:57
但係,唔係最終睇佢在學校是否生存到?

咁學校係咪深或淺過人哋,有咩關係呢?

唔係,只係好較比較收唔收貨,同同校比,容易睇到佢大約在咩位置。同埋,最好同自己比,比上學期有進步,排位大約0K就可以accept, 當然進取型媽媽除外。

因為有些人很喜歡問人考第幾,幾多分,跟住拿A小朋友和B小朋友的平均分來比較,根本不可以比,而且無需要比,其實媽媽幫佢自己同自己比就夠,唔太差,有進步,我自己覺得夠。

retriever 發表於 19-6-17 08:22
最高,指全班最高?
全級。

回覆 ar_mak 的帖子

多謝你的分享,好值得慢慢研究同消化

retriever 發表於 19-6-14 11:57
即係, 中英數常, 四主科, 平均分如何才收貨?

‹ 上一主題|下一主題