用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年終考試, 大家什麼水平才收貨?
樓主: retriever
go

年終考試, 大家什麼水平才收貨?  

ar_mak 發表於 19-6-16 20:40
而家醫學昌明,中文唔合格未必係冇得醫. 請儘量放鬆心情,有得食就食,有得玩就玩,D後生既野唔好理佢地咁多. ...

經過近輪社會事件,可能中文水平既要求,唔少人都降低左。

回覆樓主:

每科是全班平均分之上就收貨

回覆 cl919 的帖子

40分唔算多,我阿大小五,阿細小二,兩間唔同學校都各佔45分

little_yolky 發表於 19-6-16 09:04
佢咪就係40分閱讀理解錯咗30分lol

睇返我仔高小中文卷,閲讀理解占30%,依家提高咁多,都好既,早啲同DSE接軌。
古早時代,中英科被認為難取高分,但唔會唔合格,自從DSE誕生后,世界變了,成日聽到中文唔合格(尤其中學)。

你係新時代媽媽,閲讀為主,少操練,咁教下細路做閲讀卷時要注意事項(你應該一早教咗),我覺得有幫助。

IloveJJ 發表於 19-6-17 11:32
「認真溫習」>幾多分都收貨
「無認真溫習」>成績進步收貨,成績退步唔收貨(會鬧)
...

咁阿妹今次中文唔合格你一定收貨了,佢今次好俾心機溫,閱讀理解外只錯咗10零分。

October. 發表於 19-6-17 13:39
睇返我仔高小中文卷,閲讀理解占30%,依家提高咁多,都好既,早啲同DSE接軌。
古早時代,中英科被認為難 ...

佢係自己攞嚟衰,佢基本係睇漫畫,多字既書係P1-P2程度。剛剛暑假買咗本正常P4睇既書俾佢,佢拖拖拉拉,最後開始睇咗,就知好睇了。做閱讀卷秘技家姐P1就教咗佢,佢唔聽人講,有乜辦法

little_yolky 發表於 19-6-17 13:44
咁阿妹今次中文唔合格你一定收貨了,佢今次好俾心機溫,閱讀理解外只錯咗10零分。
...
如果真係好心機温,有可能唔收貨嗎?
應該係考試技巧某方面出問題,或者温錯重點。

其實小朋友咁努力,考得差佢自己都唔開心,不如一齊同佢努力搵出解決辦法。

sunnymama2 發表於 19-6-17 14:41
如果真係好心機温,有可能唔收貨嗎?
應該係考試技巧某方面出問題,或者温錯重點。

係,佢勁唔開心,仲話之前唔讀書仲高分D,今次俾心機就唔合格即係睇書少,所以今次閱讀理解一深就死晒。

IloveJJ 發表於 19-6-17 14:48
我係架!今次我細仔無心機讀書,因為哥哥唔駛溫習,佢就日日追《倚天》。結果,常識得84!俾我鬧,佢都後悔 ...

雖然係咁講,但我都忍唔住黑咗一日面。不過家姐安慰我阿妹都好唔開心。

BTW,阿哥做乜唔駛考試?我哋一齊考喔

little_yolky 發表於 19-6-17 14:51
雖然係咁講,但我都忍唔住黑咗一日面。不過家姐安慰我阿妹都好唔開心。

BTW,阿哥做乜唔駛考試?我哋一齊 ...
雖然明白,但唔好黑面。小朋友的價值唔係建立於成績,而係是否用功學習,善良乖巧的孩子。

sunnymama2 發表於 19-6-17 15:21
雖然明白,但唔好黑面。小朋友的價值唔係建立於成績,而係是否用功學習,善良乖巧的孩子。 ...

忍唔住呀!

little_yolky 發表於 19-6-17 14:44
係,佢勁唔開心,仲話之前唔讀書仲高分D,今次俾心機就唔合格即係睇書少,所以今次閱讀理解一深就死 ...

考得唔好,尤其係自己有付出,你同亞細唔開心都好正常。

不過亞細今年p4,唔影响升班,唔影响呈分,咁樣跌一跌,佢更有動力睇多d中文書。

IloveJJ 發表於 19-6-17 16:11
其實佢控唔到既野,真係唔好嬲佢,否則佢好慘。
你女已經睇書,我細仔只睇我迫嗰少少,但佢記性好又識考試 ...

我實在讚唔出口⋯⋯依家諗返起都幾把火!

不過佢英文居然有85分,對於佢嚟講係超額完成。聖經96、常識可惜D得80,數學同平時一樣83。但視藝有90,音樂都係A,樂器係90分的,仲好過家姐。佢係差科中文

Jane1983 發表於 19-6-17 16:23
考得唔好,尤其係自己有付出,你同亞細唔開心都好正常。

不過亞細今年p4,唔影响升班,唔影响呈分,咁樣 ...

希望知恥近乎勇。佢未試過咁大鑊,唔開心咗好耐

但我實在唔明點解閱讀理解可以錯咁多,又唔係英文,隻隻字都識都會錯。家姐教,話同學做閱讀理解練習會有幫助喔,唔知係咪

little_yolky 發表於 19-6-17 16:33
希望知恥近乎勇。佢未試過咁大鑊,唔開心咗好耐

閱讀理解練習我覺得係速成法,有用架!

回覆 little_yolky 的帖子

閱讀理解其實係技巧嘢,絕對有得練習和改善。