用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年終考試, 大家什麼水平才收貨?
樓主: retriever
go

年終考試, 大家什麼水平才收貨?  

ar_mak 發表於 19-6-15 10:38
呢個我可以比小小意見,你睇下有冇幫助. 唔小心既錯,其實係能力上既問題,壞消息係你冇得抵賴,而好消息係,既 ...

麥哥,你講既第一二點,正正就係視藝既訓練。但到依家仲有好多家長強烈反對視藝呈分。

bobbob 發表於 19-6-15 11:39
我都覺得有人可以攞到100分嘅卷係有啲問題,多過1個絕對有問題

我自己不太著緊,有9X已經不錯吖,我了解我女的強弱,拿高分只是她剛巧碰到識答的題目,最重要是概念上沒有錯或走歪,小朋友不小心很平常,我時常笑她不小心,她會說下次會注意(不過通常要注意很多次)。
學校沒有精英制,大家輕鬆至六年級(老師會辛苦,但較公平),挺好吖,適合我這些不看分數的人。

ar_mak 發表於 19-6-15 16:21
如果同意係能力既問題,就唔好再將"唔小心"掛在口邊,而係每一次犯錯都獨立去睇,找出原因及改善辨法,要具體去 ...

麥哥,你快D安慰下我啦!

阿細今年努力咗,尤其下學期,考試前好俾心機溫習,其他科都正正常常,但中文居然唔合格!我唔開心佢都好唔開心,佢話:平時唔溫書都高分D,今次溫咗仲唔合格。我好down呀!

little_yolky 發表於 19-6-16 07:53
麥哥,你講既第一二點,正正就係視藝既訓練。但到依家仲有好多家長強烈反對視藝呈分。
...
好多科的能力同成績是相連的, 就小學來說, 我見到的是
中英文分數基本上好跟學校的試卷模式, 大部份學校是"冇得讀", 所以花時間讀課本基本上無幫助, 做不同的補充才有效.   平時的閱讀習慣都會有一些影響但不會直接有.

視藝好,  中英文如是正常能力, 中作英作會好點, 因為習慣佈局 和考慮如何加強重點同吸晴.

不專心, 中文聆聽會好低分,  (英文聆聽通常淺些, 一般來說同專心無關.)  

耐性好專心的, 數學好  (心算是基本上加快初級連算能力的必要能力, 不專心的人心算好差, 加上文字題睇錯抄錯, 可以扣很多分), 而耐心好可以跟足步驟, 扣分位少. 成績數學能力未必有直接影響.

中文好, 常識不會差, 因為常識多數仍是背誦, 中文少錯扣分少.  (英文教常識同英文好有關)

常識而家好多有時事題, 需要留意新聞.

little_yolky 發表於 19-6-16 08:12

阿細今年努力咗,尤其下學期,考試前好俾心機溫習,其他科都正正常常,但中文居 ...

其實中文又無乜得點溫,除在記熟d詞語,普通話拼讀,其他最多做下閱讀理解咁咋喎,我小朋友次次都係中文最低分(emoji)(emoji)‍♀️

little_yolky 發表於 19-6-16 08:12

阿細今年努力咗,尤其下學期,考試前好俾心機溫習,其他科都正正常常,但中文居 ...
如果佢初小中文一般般的, 上了高form 分數向下真是不出奇. 呢個是我對大仔的小學時中文成績的體會.
她那一部分失分多? 我大仔那時多數的文法題都不錯, 扣分位在閱讀理解的長答及中作.  此類的問題較大, 做補充都改善不快, 有排搞, 唉.  反而如果是文法題錯得多, 做多不同補充改的好快.

Jane1983 發表於 19-6-15 08:57
我都識一個類似的case。個女仔讀書成績好好,但即使係唔計分的練習卷,做得唔好(無9字或者錯d識既嘢), ...

我識一個女仔,小學時係乖乖女,成績亦相當好,媽媽要求十分嚴格,升上中學成個人變哂,成隻小魔怪一樣,報警都試過幾次。有次見到佢嘅近照,相中見到佢染金頭髮,我問佢媽媽:「乜返學可以染髮?」,媽:「放聖誕假俾佢染,返學前一日染返黑....如果唔俾佢又會發癲。」。所以千祈唔好睇小青春期嘅威力。

cl919 發表於 19-6-16 08:26
其實中文又無乜得點溫,除在記熟d詞語,普通話拼讀,其他最多做下閱讀理解咁咋喎,我小朋友次次都係中文最 ...

佢咪就係40分閱讀理解錯咗30分lol

HaYi 發表於 19-6-16 08:39
如果佢初小中文一般般的, 上了高form 分數向下真是不出奇. 呢個是我對大仔的小學時中文成績的體會.
她那一 ...

佢完全係閱讀理解問題。佢鍾意睇漫畫,唔鍾意睇多字書,所以卷一深就大鑊!呢個暑假已經要佢日日朗讀一篇短文,一星期睇一本小書。外加寫作練習。

little_yolky 發表於 19-6-16 09:04
佢咪就係40分閱讀理解錯咗30分lol

份閱讀理解佔40分咁多我小朋友小二份閱讀理解佔30分度咋

cl919 發表於 19-6-16 09:14

佢P4呀嘛

ar_mak 發表於 19-6-15 16:21
如果同意係能力既問題,就唔好再將"唔小心"掛在口邊,而係每一次犯錯都獨立去睇,找出原因及改善辨法,要具體去 ...
多謝你的意見和鼓勵!
你知嗎?我專登將你的兩個回覆都copy 俾我先生和哥哥,因為你講的野有如“提糊灌頂”(請原諒我中文差),好有教育作用!

Soundervolt 發表於 19-6-16 09:03

我識一個女仔,小學時係乖乖女,成績亦相當好,媽媽要 ...

我見到佢媽咁兇猛、咁强勢,所以都幾留意個女仔。我好奇佢的教法係而家呢代人,係咪仲會work。

不過唔係人人有明顯青春期反叛的,識幾個朋友的女兒係平稳過渡。當然幾個亞媽都係高手,唔係我呢種小學生。

cl919 發表於 19-6-16 09:14

40%咪算少啦,我地一向都係50%

我地要求較低,屬band 1水平便可,7x都ok

仔仔錫錫你 發表於 19-6-16 22:08
我地要求較低,屬band 1水平便可,7x都ok

我要求仲低,只求B2水平入聯中,但我哋B2水平差唔多係80分左右!阿妹係中文主科唔過關

ar_mak 發表於 19-6-16 20:40
而家醫學昌明,中文唔合格未必係冇得醫. 請儘量放鬆心情,有得食就食,有得玩就玩,D後生既野唔好理佢地咁多. ...

你好似講咗一大堆廢話,但唔知點解,睇完又無咁唔開心

Cheeselover 發表於 19-6-15 22:30
考多少分也要收貨,我不太著意分數,反而是看阿女自己覺得對考試是怎樣一回事,每次考試,她都很合作,見 ...

我都重態度多。

細路一直懶散,CCTVB,事事旦旦,但一直以來相安無事(雖然有鬧鬼佢),因主科一直在90分上。

但呢兩次考試,都有一科炒鑊甘,上次數學還做剩十幾分鐘,老師提佢CHECK卷,佢都玩擦膠(老師電報)。

所以甘個暑假要大力整頓一下。

b3410 發表於 19-6-15 08:33
四主科,有一科拎最高分,就收貨。

最高,指全班最高?