用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年終考試, 大家什麼水平才收貨?
樓主: retriever
go

年終考試, 大家什麼水平才收貨?  

比上學期平均分有進步,每科都有進步已收貨了,當然仲有些可再做好d既,明年再努力

ar_mak 發表於 19-6-19 18:09
我要食飯喇,留番第日再講~

alicemama01989 發表於 19-6-19 21:50
依種情況,其實個媽咪好lucky個女無行錯路,無揀反叛,而去讀好書。希望個女女唔會有一日唔理個媽咪啦⋯⋯ ...

將來點,無人知。睇吓佢媽上到中學仲會唔會出手,如果仲咁强硬,咁就真係難。

little_yolky 發表於 19-6-17 22:53
安慰佢呀嘛,佢今次真係有史以嚟第一次考試溫書㗎。原本達標,係送手機既,不過佢數學同常識都唔達標。
...

我从來無想过因為考得好而獎乜野……書係佢為自己讀,唔係為我,cert同獎牌係寫佢名唔係我名,-切榮耀係佢自己,我仲要出錢同力出时间(接接送送)……就只係-次禁多,佢考到而家间中学,要求得到我既批准佢用自己利是錢買电話~

回覆樓主:

我女P4,最近都派了成績,除了中文都保持原有水平外,其他各科都有所退步,特別是數學,45分鐘考試時間,她自己說20分鐘考完,還自己說check過卷,然後沒事做,等收卷,結果數學錯了一題大題,跌落她自己設的安全綫以下。
其實,我都好矛盾。到底是贊,(平均分仍能保持水準),還是彈(單科就跌得快,且溫功課還是懶懶散散,看完課本就算)。
面對其他同學都已經奮起直追,有時候真的有些不淡定。我自問不是怪獸家長,不會要求嚴苛。平時也無安排補習,無買練習冊操練。就算自己不淡定,但在孩子面前仍保持欣賞與鼓勵態度。

200904 發表於 19-6-20 11:20
我女P4,最近都派了成績,除了中文都保持原有水平外,其他各科都有所退步,特別是數學,45分鐘考試時間,她 ...

我女數學都好好,今年期中考話好淺,實100分。結果都有九十幾,但錯的全部係睇錯、寫錯,如明明計到186,抄落答案變168。期終考算正常番,考番水準。

如果呢d情况係一次半次,咁係一時mental lapse,係人都會發生。但如果係經常性,咁就要諗辦法。

200904 發表於 19-6-20 11:20
我女P4,最近都派了成績,除了中文都保持原有水平外,其他各科都有所退步,特別是數學,45分鐘考試時間,她 ...

其實補習/做練習唔應該標籤為怪獸家長,小朋友有需要就做。佢準備考試唔積極當然要話下佢。

Yanamami 發表於 19-6-20 00:01
我从來無想过因為考得好而獎乜野……書係佢為自己讀,唔係為我,cert同獎牌係寫佢名唔係我名,-切榮耀係 ...
我都係咁話。若成績好我會說去慶祝,但有次有進步奬我話個奬應班比我先啱

little_yolky 發表於 19-6-20 11:44
其實補習/做練習唔應該標籤為怪獸家長,小朋友有需要就做。佢準備考試唔積極當然要話下佢。
...

我中文不好,應該兩句之間加個連接詞「和」。
不是說補習和做練習就是怪獸家長。哈哈!

IloveJJ 發表於 19-6-19 12:13
我唔係話唔理佢喎,我係回應ar mak,
唔好同我講政治。你理私隱?咁你唔用Facebook, google…
...

淘寶、支付寶app都可以做好多野,遲d全部電子支付,無所遁形,行得正企得正邊驚得咁多,唔通連octopus 都唔用

MrBeast 發表於 19-6-20 15:42
淘寶、支付寶app都可以做好多野,遲d全部電子支付,無所遁形,行得正企得正邊驚得咁多,唔通連octopus 都 ...

我去旅行鍾意簽卡,唔鍾意帶咁多cash。同事話我做乜咁大膽唔驚俾人盜用攞晒D資料。

P1 中文30,英文20,數學50,常識50
學校在安排閱讀障礙評估。
可我覺著兒子進步很大:
小一入學時,英文26字母不全識,數學十以內加法要花時間,減法不會,中文字認識十個以內。
幼稚園半日,下午接回睡覺,晚上公園瘋玩。
平時功課,嚴重依賴我讀題目。按我對他能力的估計,我認為三四年級可以從後面追到中前部。
我現在又好擔心,兒子會因為考試分數低,失去信心。
P1課程設置,不適合零基礎或基礎弱的情況。
希望這個暑假解決認字問題。成績報告尚未派發,我嚴重懷疑兒子操行是C
同樣的孩子,操行必須分出ABC,同樣表現下,那必然成績差的孩子得C嘍。至少勤學維度表面看如此。
如果如此,我完全理解也可以接受。P 1成績和操行沒其他影響,唯有自信。
關於認字,中文所有課文,兒子拿著書都會讀。但我發現,其實他是在背誦。所有課文都記住了,但不認識字。

little_yolky 發表於 19-6-20 16:27
我去旅行鍾意簽卡,唔鍾意帶咁多cash。同事話我做乜咁大膽唔驚俾人盜用攞晒D資料。
...
反而我覺得網上簽風險大,我用hsbc,有時有one time pass code via sms, 但又唔係一定有,打上customer support 佢地答到一舊舊,總之就話若唔係我簽,銀行唔會叫我找wor

Danielhk 發表於 19-6-20 16:47
P1 中文30,英文20,數學50,常識50
學校在安排閱讀障礙評估。
可我覺著兒子進步很大:

問題係,我兩個女幼稚園都係happy school,P1都無你個咁喔。點解細細個時唔培養佢多睇書?你唔做幼稚園都應該會做。依家好難見到有小朋友讀過幼稚園會咁水平。

little_yolky 發表於 19-6-20 17:25
問題係,我兩個女幼稚園都係happy school,P1都無你個咁喔。點解細細個時唔培養佢多睇書?你唔做幼稚園都 ...

媽媽平時不在身邊,我前兩年收工到家八點左右。
工人只會講英文。我每日也僅僅檢查哥哥功課是否完成,或者幫助默書。就無時間了。
兩個兒子差六歲,哥哥呈分更重要。弟弟完全放任。
幼稚園每週一本書,也是我讀,他聽,無認字。K3有些簡單英文,數學和中文字。我發覺寫過就忘記了。英文和中文字更像畫畫,你永遠不知他第一筆是什麼,完全超乎想像。鏡像字還是簡單錯誤,比如“t”他是先下後上,最後再橫,也是從右到左。完全是畫出來的。
這間小學教授內容似乎也比較深。哥哥插班進入的。哥哥小一默書,英文有明確範圍,是哪幾句話,哪幾個單詞。現在的小學,只給出p12頁,這樣的範圍。
第一評估,老師讀題目,兒子中文9字頭。後來不讀題目,每次做題,就是胡亂作答了。

Danielhk 發表於 19-6-20 17:43
媽媽平時不在身邊,我前兩年收工到家八點左右。
工人只會講英文。我每日也僅僅檢查哥哥功課是否完成,或者 ...

依家仲嚟得切,要多睇書,中英都要,你讀佢睇都得,不過佢都要睇住D字嚟聽。

課文就叫佢讀出聲溫。寫字一定要有筆順。

辛苦你了。

little_yolky 發表於 19-6-20 11:44
...

怪獸就在於,有評論者認為沒需要,但家長去做這樣的事。

bobbob 發表於 19-6-19 13:25
坊間對中國製電子產品好多傳言㗎

更正,絕大部分都係中國製造。

坊間係對大陸設計既手機產品有疑慮!