用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年終考試, 大家什麼水平才收貨?
樓主: retriever
go

年終考試, 大家什麼水平才收貨?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-7-8 11:03
我覺得追求解象度高,係因為仍然有好多人以為像素高就等於好(我都接觸唔少)。我哋仍然晒相,但只晒到4R, ...

係,所以像素高真係無用。

PIXEL 大,係根本影響收光,直接影響最後成像,張照既層次和色彩既真實感。

IloveJJ 發表於 19-7-8 11:08
我又唔識咩叫「手樹陳列室」,反正我最緊要係影「室內人像」同「夜景人像」,俾你睇下覺得點?
我就覺得室 ...

我拍手機陳列室, 即係唔駛好暗, 室內光, 5~20呎既廣角 SHOT, 近, 中距離都睇到了...

你剛上傳既照片, 值得一提係除雜信做得唔錯, 幾滑淨, 顏色改變唔大;  遠攝夜景亦唔差;

如像素維持翻1000萬左右, 成像一定比而家好得多!!

好似佢地有個  NIGHT MODE, 有無試過?!

retriever 發表於 19-7-8 11:06
係,所以像素高真係無用。

PIXEL 大,係根本影響收光,直接影響最後成像,張照既層次和色彩既真實感。

Pixel大,同 收光/失光有乜関係?

影像質素,似乎,同鏡頭 和 Sensor大小関係大D喎~~~

mcl203 發表於 19-7-8 16:46
Pixel大,同 收光/失光有乜関係?

影像質素,似乎,同鏡頭 和 Sensor大小関係大D喎~~~

pixel 多左,每點有效收光面積係細左既,因為點多左,每點面積少左,又有多左CIRCUIT 去收信,你可以想像一塊地界幾多格田,種菜面積係少左。

而且多左CIRCUIT,除少左有效收光面積,還會增加多左雜信,最後S/N 係低左。

以上講係物理原因,很難技術上或軟體改進幫助太多。

鏡頭幫助在手機有幾大,我有D 懷疑。

而且,唔少所謂名廠鏡只係LICENSE TO USE,根本唔係名廠製做。

retriever 發表於 19-7-8 10:48
係, 而家既SENSOR 當然不比當年, 雜信係低左, 例如將收信CIRCUIT 改到歸邊, 或者加MICRO LENS 增加收光.

...
im w u.  就好似hi fi 咁,因為mp3, spotify, 已經少左好多人買cd,sacd 更不會成氣候,不過我都看破紅塵,影左d相揀一兩幅share w fds,其餘值得留就backup 一個copy 但基本上係唔會再睇,print 就更加唔會。不過我都係個句,若take photography as a hobby, 首選full frame 機,手機就冇期望冇失望,望落效果好已是bonus

retriever 發表於 19-7-8 17:12

pixel 多左,每點有效收光面積係細左既,因為點多左,每點 ...
我都覺得鏡頭有些gimmick,手機lens 細細粒,要幾high tech?

IloveJJ 發表於 19-7-8 11:08
我又唔識咩叫「手樹陳列室」,反正我最緊要係影「室內人像」同「夜景人像」,俾你睇下覺得點?
我就覺得室 ...
就咁望落,personally 我絕對收貨

MrBeast 發表於 19-7-8 22:06
我都覺得鏡頭有些gimmick,手機lens 細細粒,要幾high tech?

好明顯係,專業機大部分都仲未去到4000萬像素,仲放落咁細粒Sensor~~~

retriever 發表於 19-7-8 17:12

pixel 多左,每點有效收光面積係細左既,因為點多左,每點 ...

要講到咁深入,我呢D半桶水就唔識了,失光,可以有唔少原因~~~

至於,鏡頭在手機有幾大影響,咪參考一下華為囉~~~

雖然Leica不是Leica出廠~~~

mcl203 發表於 19-7-9 11:09
好明顯係,專業機大部分都仲未去到4000萬像素,仲放落咁細粒Sensor~~~

...

我就唔會太執著呢d detail, 總之知道高像素未必一定好,影出來效果自己滿意就得

MrBeast 發表於 19-7-2 11:34
believe its due to the ai processing which can be turned off.

夜景MODE有一種作法,係相機按SHUTTER 果刻先影張DARK FRAME(長爆光),跟手爆光後又TAKE 一張,兩張相減,就減左D BACKGROUND NOISE。

大意係咁,所以反應會慢,記憶中係約雙倍爆光時間。

MrBeast 發表於 19-7-8 22:01
im w u.  就好似hi fi 咁,因為mp3, spotify, 已經少左好多人買cd,sacd 更不會成氣候,不過我都看破紅塵, ...

我都係用FULL FRAME既,但覺得影相有質素既手機好方便,SNAPSHOT 一流,甚至與大機互補。

譬如我大機用中距離TELE,手機影GROUP SHOT 或風景WIDE SNGLE,岩岩好!

重有一樣正野分享下。

之上去旅行,手機及大機間隔咁影,返來將所有照片上GOOGLE PHOTO。GOOGLE 仔佢竟然識幫我大機影既照片,TAG 返地點(利用手機拍照既位置資料),還有將我拍幾將相近既街道照,自動合成張PANA俾我,INTEGRATION 真係貼心。

所以在我來講,手機係大機既COMPANION。

retriever 發表於 19-7-9 17:48

我都係用FULL FRAME既,但覺得影相有質素既手機好方便,SN ...
話時話,若like sports outdoor activities, 仲要加多部go-pro

IloveJJ 發表於 19-7-9 19:20
但兩部機影既相要夾埋一齊就要用電腦做
哦,我冇咁high tech, 只是上次去旅行,朋友部go pro 的vid 係明顯清過我部手機好多

‹ 上一主題|下一主題