用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最後一次考試,數肥佬咗~b1喺唔喺無得叩啦(emoji)(emoji ...
樓主: Vincy24li
go

最後一次考試,數肥佬咗~b1喺唔喺無得叩啦(emoji)(emoji) [複製鏈接]

單看呈分成績應該是band1,只要自行有間係1B,相信單憑成績已自行成功, 不用等運到

tung0409 發表於 19-6-14 17:21
叩門設筆試, 加上之前的成績都keep得咁好, 學校不會只睇畢業試一次就唔俾機會你小孩既, 放心, 加油, 我女都 ...

可能畢業試考英數,小朋友唔習慣,炒咗啫。

Vincy24li 發表於 19-6-14 11:45
呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16

中學問起數學科成績突然大跌原因,如果你有一個良好理由的話,中學都可能會作出考慮予以機會的。

rulerL 發表於 19-6-15 18:55
中學問起數學科成績突然大跌原因,如果你有一個良好理由的話,中學都可能會作出考慮予以機會的。
...

問題係最怕無機會被問就screen out咗

Arabellahk    發表於 19-6-17 14:26

rulerL 發表於 19-6-15 18:55
...
良好理由只係喺有得面試既情況下先有機會講出,叩門人數多,老師唔會得閒細心睇,一睇到數學科成績突然大跌,已經無機會。

Vincy24li 發表於 19-6-14 11:45
呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16
如果唔係寶校,咁既名次,我估自行或者大抽獎已經入到B1學校,所以未必需要擔心叩門。

little_yolky 發表於 19-6-14 20:40
可能畢業試考英數,小朋友唔習慣,炒咗啫。
如果同BAND 1英中咁講, 可能死得仲快. (反正你英數唔得, 不如讀中文中學.....咪死!)

Arabellahk    發表於 19-6-17 14:27

坦白講, 其實好多中學對中英數常都有要求,
如果有唔合格, 好大機會就已經冇得interview

舉個例子:英華書院, 如果你要進入interview,
中英數常同操行, 都必須要有 B (+/-) 或以上
如果數學唔合格, 就已經冇機會interview 了

所以, 你要睇下成績表上面計分嘅方法, 究竟今次考試佔嘅比重? 會唔會加埋測驗嘅成績? 如果會嘅話, 有冇機會可以拉到合格呢? 你要細心留意呀!

如果真係唔合格, 直資又冇機會嘅話, 唯有寄望大抽獎!
我依家都等緊!
加油!

王家爸爸 發表於 19-6-17 12:11
如果唔係寶校,咁既名次,我估自行或者大抽獎已經入到B1學校,所以未必需要擔心叩門。 ...

咁就要睇下樓主自行選D咩中學喇. 我識個朋友一線小學(級1X) 自1 LS; 自2 QUEENS. 乙一LS ..如果去左CSK

On-on123 發表於 19-6-17 12:16
坦白講, 其實好多中學對中英數常都有要求,
如果有唔合格, 好大機會就已經冇得interview
都係, 有D BAND 2-3中學, 叩門要求都係要ALL PASS既.

不過樓主都唔駛太灰既, 試下問下老師, 呈3既分會唔會同畢業試分拉均既出. 你講佢上次好勁麻, 如果拉均出, 可能仲有番個B呢

pattoby 發表於 19-6-17 12:12
如果同BAND 1英中咁講, 可能死得仲快. (反正你英數唔得, 不如讀中文中學.....咪死!) ...

王家爸爸 發表於 19-6-17 12:11
如果唔係寶校,咁既名次,我估自行或者大抽獎已經入到B1學校,所以未必需要擔心叩門。 ...

我都係咁話。除非好似我咁兩個自行都搏到盡

我依家有D驚了

pattoby 發表於 19-6-17 12:20
咁就要睇下樓主自行選D咩中學喇. 我識個朋友一線小學(級1X) 自1 LS; 自2 QUEENS. 乙一LS ..如果去左CSK

...
老實講,九龍城區呢啲B1位多咁多既區,大抽獎去到CSK,得兩個可能,一係B2仔,一係乙二已經CSK。

little_yolky 發表於 19-6-17 14:28
我都係咁話。除非好似我咁兩個自行都搏到盡
你點填?

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:35
你點填?

自一迦密;自二上智阿女係B1B。

little_yolky 發表於 19-6-17 14:37
自一迦密;自二上智阿女係B1B。
都幾進取下,不過如果面試得,都有機會既。其實最緊要係平常心,做好所有準備,然後冷靜面對。

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:41
都幾進取下,不過如果面試得,都有機會既。其實最緊要係平常心,做好所有準備,然後冷靜面對。 ...

本來打算自行銀禧既,不過數據王話,大抽獎都應該有機,咪搏下囉

little_yolky 發表於 19-6-17 14:46
本來打算自行銀禧既,不過數據王話,大抽獎都應該有機,咪搏下囉。
...
如果係B1,銀禧機會又真係高,所以唔需要擔心。

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:50
如果係B1,銀禧機會又真係高,所以唔需要擔心。

銀禧我填乙三,所以應該安全既。自行搏,大抽獎就要慎重嘛
‹ 上一主題|下一主題