用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs SPC
樓主: minima08
go

聖羅撒vs SPC  

minima08 發表於 19-6-14 09:40
小女有銅鑼灣SPC揸手,因為系SPK生。大抽獎抽到聖羅撒。大家會點揀?一間系免費,有聯繫英中。一間吾駛考呈 ...

錢唔係問題就SPCPS。因為到升中SRL最top個堆都係 target 4女直多,SPCS其一,甘依家穩入左唔洗6年後考入去。
利申阿女SRL已升中,上年阿女勁心儀SPCS,可惜2nd in撞自行(又係好愛),阿女最後選左去自行。

darkrat 發表於 19-6-15 21:09
咁如果聖羅撒 vs 協恩呢?應該點選擇?

HY名氣一定大過SRL, 有信心係HY係頭1/3,雖然話斷龍,但點都比校外生易考入中學部。
協恩 ~1/3入協中 VS SRL頭1X入 4女直+1A女校(~15%) & band2穩入1B直中(英中)

回覆 minima08 的帖子

睇到你係後補入SPC
坦白講女女 [[現時]] 未必係SPC覺得最適合的學生
但如果你係會用力谷的家長比我當然會選SPC
真心講名氣差太遠

SRL就穩穩定定
家長小朋友出少少力已經輕輕鬆鬆BAND 1中
而且津貼學校乜人都有機會抽入
你女女讀開SPCK
好大機會會係TOP果班小朋友

叻的小朋友升中當然可更上一層樓

**現SRL家長

kirstyau 發表於 19-6-17 01:48

錢唔係問題就SPCPS。因為到升中SRL最top個堆 ...
請問女女最後係升左邊間中學?

smallsmall0620 發表於 19-6-20 17:44
請問女女最後係升左邊間中學?

港島女津

kirstyau 發表於 19-6-20 17:57
港島女津
請問當時係自行揀左入SRL先? 然後再叩門?

smallsmall0620 發表於 19-6-21 15:57
請問當時係自行揀左入SRL先? 然後再叩門?

聖羅撒小學同聖羅撒書院係直屬關係,只需要帶抽獎乙一(今年93個直屬位)就可以經直屬位入書院。學校一級約120人,扣埋頭走左約20人,基本上聖羅撒小學Band1&2全收。

我地自行2間都係出面學校。

有直屬中學好處係有直中乙一做back up, 但問題係自己甘唔甘心乙一入直中冇得抽其他學校。 可能喺其他人眼中會覺得係綁手綁腳。

但自己就覺得壓力細好多, 起碼派位嗰日心中有數 派位紙只會出現三間中學其中一間(自行一,二&直中)

kirstyau 發表於 19-6-21 16:01

聖羅撒小學同聖羅撒書院係直屬關係,只需要帶抽獎乙一(今 ...
自行收唔收都係派位個日先知?如果自行唔揀SRL, 派位又收唔晒,咁會唔會之後叩返SRL佢會唔收?

smallsmall0620 發表於 19-6-21 17:10
自行收唔收都係派位個日先知?如果自行唔揀SRL, 派位又收唔晒,咁會唔會之後叩返SRL佢會唔收?
...

依家仲係7月先知,就算自行收咗。
但EDB諮詢緊提早自行通知, 唔知幾時實行。
夠膽講只要係聖羅撒小學band1同band2 組別嘅學生乙一填聖羅撒書院,一定入到!除非去到Band3組別甘冇辦法了,估計都係全級最尾20個。
如果Band3生,就算書院賣人情叩門收返對小朋友都唔係好事。

如果係SRL vs 跑馬地聖保祿,點比較兩間的優缺點?

回覆 波頓媽媽 的帖子

我唔覺得spk的小朋友比較叻,以佢K1 interview 模式,主要選大B和不害羞和肯說話的小朋友而已,有不少spk小朋友學術水平很一般,而且要家長發力谷,但小朋友受唔收受谷和學術能力,作為家長應該最清楚。但Srl和Spc, 我會選Spc。

CharlieSK 發表於 19-6-21 21:12
如果係SRL vs 跑馬地聖保祿,點比較兩間的優缺點?

比較中學: SPSS DSE 好過SRL。

sissysze 發表於 19-6-14 10:01
唔使睇錢就 spc 啦

我就愛 srl, spc啲女孩嘅 style唔係我杯茶

冒昧一問,請問srl的女孩是什麼style? 而spc又是什麼style?

回覆樓主:

如果係後備入,會唔會第時都會係下游個批,最終升唔番中學?

wondermom210 發表於 19-6-22 23:27
如果係後備入,會唔會第時都會係下游個批,最終升唔番中學?

幼稚園者,升小後好多變數,冇甘快睇到吧!

St. Paul's Convent School, 名氣,資源

kirstyau 發表於 19-6-21 16:01

聖羅撒小學同聖羅撒書院係直屬關係,只需要帶抽獎乙一(今 ...
請問乙一揀左SRL, 係咪就即係全部都係揀沙田網既學校?

恕我直言, 樓主知唔知點解當初做了後備生?  你有信心能解除老師的憂慮嗎?

smallsmall0620 發表於 19-6-24 14:44
請問乙一揀左SRL, 係咪就即係全部都係揀沙田網既學校?

不是。除直屬位乙一沙田,其他中學跟返KL3