用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險
go

求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險   [複製鏈接]

請問有沒有人只買IHS而不買海外留學保險?兩者有何分別?
謝謝
   16    0    0    0

醒目開學勳章

vanlam8 發表於 19-6-14 08:49
謝謝

IHS只包部份醫療, 留學保則包個人意外, 航班延誤, 醫療 (似旅遊保險)。 另包其他有關留學期間可能發生的問題, 可以自行比較一下風險。

我都考慮緊買唔買好

vanlam8 發表於 19-6-14 08:49
謝謝

舉例ihs只包醫療在英國,如學校去歐洲旅行要留學保險

我都研究緊

IHS雖然係醫療,但好似唔包牙、眼同藥

留學生保險好似全面好多,有埋個人責任保障,應該買埋好d

留學生保險有點貴,我都硏究緊,其實航班延誤、行李遣失沒有特別需要,最大問題係醫療。
所以問咗長期在英國陪讀的朋友,IHS國民保險包括的都很全面,他孩子有骨折、病痛、自己的婦科疾病,照片都包曬,只是自己付藥費,收費亦不貴。

cfs 發表於 19-6-14 11:21
留學生保險有點貴,我都硏究緊,其實航班延誤、行李遣失沒有特別需要,最大問題係醫療。
所以問咗長期在英 ...

明白了,咁都差不多全包了,我最擔心都怕係醫療cover唔夠全面,咁樣都可以唔買了。

vanlam8 發表於 19-6-14 11:26
明白了,咁都差不多全包了,我最擔心都怕係醫療cover唔夠全面,咁樣都可以唔買了。
...

我亦有呢個擔心,爭扎左好耐,買就安心啲,但查左好多間都幾貴。亦查左旅遊保險(因為亞仔都短期來回),全年保險、全家全球保險不過冇結論

請問兩者保費大約多少?

bbpoon03 發表於 19-6-14 11:37
請問兩者保費大約多少?
邊兩者?

ihs.好似排公立醫院?看豆豆先生(劇集),-般等好耐!留學保可看私家醫生及跌打…一年留學保現要多少?好似本港有只醫保俾留學生,會平好多。。。

brother4 發表於 19-6-14 12:30
ihs.好似排公立醫院?看豆豆先生(劇集),-般等好耐!留學保可看私家醫生及跌打…一年留學保現要多少? ...

前幾日睇過一間一年$3500

brother4 發表於 19-6-14 12:30
ihs.好似排公立醫院?看豆豆先生(劇集),-般等好耐!留學保可看私家醫生及跌打…一年留學保現要多少? ...
JLT AXA應該最平喇,$3502一年.
朋友及小孩的病痛就唔駛排,學校都係送去政府醫院,骨折照x-ray石膏同小病痛,佢自己婦科病都係照片,到最後證實無事唔駛特別醫冶.所以無試過大手術,可能要問多啲英國人先知道,到底cover有幾大.IHS等同英國國民既醫療,朋友就話等同香港政府醫療咁,唔係好大既問題,都已經包晒,佢係果邊住左十幾年陪讀.香港英國兩邊走.大家要研究下喇,佢就話政府收左我地都300磅1年IHS,其實唔駛extra買.我都決定唔到

cfs 發表於 19-6-14 12:42
JLT AXA應該最平喇,$3502一年.
朋友及小孩的病痛就唔駛排,學校都係送去政府醫院,骨折照x-ray石膏同小病痛, ...

孩子-年學費约2萬4千鎊,3百鎊一年ihs-定要俾,俾多3500元留學保,-年约6500元(ihs+.留學保')/650鎊,自己真不用想,俾監護人一年约3千鎊

brother4 發表於 19-6-14 12:50
孩子-年學費约2萬4千鎊,3百鎊一年ihs-定要俾,俾多3500元留學保,-年约6500元(ihs+.留學保') ...
監護人一年约3千鎊,咁順?!我用間平咋9百磅年費.住先比,唔住唔駛比,暫時無咩機會用到監護人既服務.

YuYuMother 發表於 19-6-14 12:38
前幾日睇過一間一年$3500
應該都係JLT AXA,我都睇過好多間.真係考慮一下自己孩子有無需要買喇.只係中學都有6年要讀,條數慢慢計. 得閒再問下英國人先.佢地自己係點應付醫療.

cfs 發表於 19-6-14 13:01
監護人一年约3千鎊,咁順?!我用間平咋9百磅年費.住先比,唔住唔駛比,暫時無咩機會用到監護人既服務 ...

朋友介紹,不是監護人公司,入住每晚計。。。另留學保约3500元,上次claim佢,賠償番過3500元,賺回-年保費,因打風,轉其它航空公司機票費,住酒店費,的士費,未計食

cfs 發表於 19-6-14 13:04
應該都係JLT AXA,我都睇過好多間.真係考慮一下自己孩子有無需要買喇.只係中學都有6年要讀,條數慢慢計. 得閒 ...

我打算買,問左agent, 睇過資料受保範圍都好全面。

brother4 發表於 19-6-14 13:06
朋友介紹,不是監護人公司,入住每晚計。。。另留學保约3500元,上次claim佢,賠償番過3500元,賺回-年保 ...

另見家長claim眼鏡,也不平估要過千,手提電話都幾千,手提電腦也三至四千,ipad.也過三千…保費才3500元-年,好抵(不是賣廣告)

brother4 發表於 19-6-14 13:06
朋友介紹,不是監護人公司,入住每晚計。。。另留學保约3500元,上次claim佢,賠償番過3500元,賺回-年保 ...
回本, 天氣原因航班問題我唔怕,我搞得掂.只係怕醫療,再研究下先
‹ 上一主題|下一主題