用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險
樓主: vanlam8
go

求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險  

我見保誠有個海外留學寶,系分開主要保障每年$1800同醫療保障每年$2000,我打算只投主要保障一part,即系意外保障,學費保障,緊急醫療支援,旅程/行李延誤,財物/證件遺失,第三者責任果d。

yuyueng 發表於 19-6-28 15:38
我見保誠有個海外留學寶,系分開主要保障每年$1800同醫療保障每年$2000,我打算只投主要保障一part,即系意 ...

我考慮緊滙豐的全年旅遊保$1700,乜都包啲,除了斷學費保障

yuyueng 發表於 19-6-28 15:38
我見保誠有個海外留學寶,系分開主要保障每年$1800同醫療保障每年$2000,我打算只投主要保障一part,即系意 ...
呢個唔錯喎! 可以拆開買,唔洗重覆買醫療

fac9123 發表於 19-6-28 16:22
呢個唔錯喎! 可以拆開買,唔洗重覆買醫療

除左IHS 保險,起香港自己本身有幫仔買純醫療果D,所以唔想再買多份醫療,我見呢個plan 可分拆黎買,留學期間去外國旅行都包,一年又起碼返香港三次,淨係飛機延誤果D都可能claim到一次半次掛。

yuyueng 發表於 19-6-30 08:26
除左IHS 保險,起香港自己本身有幫仔買純醫療果D,所以唔想再買多份醫療,我見呢個plan 可分拆黎買,留學 ...

要睇下自己份医療coverage有幾大,知唔知如大吉利是在英國要入院做手術之類收費是否當本地人計?会唔会好似香港無身份證收貴好多倍?

poonseelai 發表於 19-6-30 09:58
要睇下自己份医療coverage有幾大,知唔知如大吉利是在英國要入院做手術之類收費是否當本地人計?会唔会好 ...

英國果邊點收費詳細其實唔知,不過IHS 比往年收咁一倍咁多,成三千幾一年,我估夠比卦,不過我自己起香港有份純醫療加危疾,應該夠包底啩。

cfs 發表於 19-6-15 08:57
話時話,AXA今年有沒有任何折扣

剛打電話問資料,職員話今年無優惠

我會照買,保險未claim時覺得無需要,要claim時會慶幸有買,買左呀安心d.....

YuYuMother 發表於 19-7-24 10:25
剛打電話問資料,職員話今年無優惠

我會照買,保險未claim時覺得無需要,要claim時會慶幸有買 ...

我買左滙豐全年旅遊保了,包留學生及中間學校trip,每次離開香港不超過一百天,不過冇咗個教育基金保障,十二歳以上已經受保,參考下。

cfs 發表於 19-7-24 10:28
我買左滙豐全年旅遊保了,包留學生及中間學校trip,每次離開香港不超過一百天,不過冇咗個教育基金保障, ...

謝謝你資訊。

不過我地唔岩用哦,因為呀女假期唔返,出年暑假先返

回覆 cfs 的帖子

可以考慮下WOR,AGENT俾左宏利我睇.要三千幾.但旅遊同留學會有咩差別?阿囡出年六月返啦.本身有海外醫療保險啦...打算一收到簽證就可以買啦.

ydoris 發表於 19-7-24 11:33
回覆 cfs 的帖子

可以考慮下WOR,AGENT俾左宏利我睇.要三千幾.但旅遊同留學會有咩差別?阿囡出年六月返啦.本 ...

我查左好多間都吾可以買全年旅遊保,因為出發目的不是旅遊。但搵到滙豐代理AXA的其中一個沒有規定旅程目的,包括工幹及留學,每次離開香港不超過一百天,十二歳以上,冇咗突發問題停學基金,基本航班延誤,行李遺失,醫療、死亡、意外、住院及住院現金,個人財物,第三者責任都包。你上滙豐網硏究下,八月底前網上申請有折,約千七元一年。我們本身也有意外保險,全球的,不過金額吾大,始終係小孩個額小啲,所以千幾蚊買多份,平常去旅行都包括埋,也不矗

回覆 cfs 的帖子

有無名架?我上去睇下先.謝

ydoris 發表於 19-7-24 12:05
回覆 cfs 的帖子

有無名架?我上去睇下先.謝

你上滙豐銀行網搵保險會見到多程旅遊萬全保,自己比較下。記得每次離開香港不超過一百天呀

回覆 cfs 的帖子

咁一百天呀..吾買得啦.吾該晒..無耐又要俾多千幾蚊..

ydoris 發表於 19-7-24 12:10
回覆 cfs 的帖子

咁一百天呀..吾買得啦.吾該晒..無耐又要俾多千幾蚊..

係呀一百天內回香港再出發的學生先岩,初中生應該岩,因為寄宿日子定哂

回覆樓主:

請小心看看axa 個multiple trip insurance policy pdf, in Q and A
Question 5 is “study abroad, can I buy?”
Answer seems support leisure and business trip 佢無直接話唔得,但有點灰色地帶

cfs 發表於 19-7-24 13:39
係呀一百天內回香港再出發的學生先岩,初中生應該岩,因為寄宿日子定哂
...

匯豐旅遊萬全、保係咪就咁上網買就得?使唔使經agent ?

WoonMan 發表於 19-7-24 16:52
匯豐旅遊萬全、保係咪就咁上網買就得?使唔使經agent ?

就甘上網買,我問過(emoji)豐職員。你硏究清楚岩吾岩自己先呀,各人情況吾同

yoyo123 發表於 19-7-24 16:09

請小心看看axa 個multiple trip insurance policy pdf, in Q a ...

係呀,我都見到,好奇地打過去滙豐問,佢再打去AXA問,再回覆沒有指定出埠目的,只要是符合規定便可,工幹、留學、探親、旅遊...都可以。申請賠償冇要求填寫這次離境目的喎,等我用完一年看看有沒有問題先。

小心,保險公司好奸,你claim 少可能唔理,大野佢就....  touch wood 希望你唔需要claim, 平安藥吧了