用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險
樓主: vanlam8
go

求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險  

BB.Mummy 發表於 19-6-18 22:04
大學生會歐洲四周圍去,1年3仟幾蚊吾慳得

是的

katrinafu 發表於 19-6-18 00:28
申請學生Visa時 強制性付款 ,  Year 9入讀, 通常計 Year 9-11 , 而它們計算不是計3年 , 價錢是會計到3. ...

中途轉校,可以退款咩?
我之前睇過,好似唔得。

藍藍爸爸 發表於 19-6-19 23:03
中途轉校,可以退款咩?
我之前睇過,好似唔得。

你參考這條Link , 因相同年度是重複付款是可申請 ,得唔得我就不清楚 ,我未申請過 。

https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/pay

vanlam8 發表於 19-6-14 08:49
請問有沒有人只買IHS而不買海外留學保險?兩者有何分別?
謝謝

我講講我嘅情況:

(一)IHS係申請學生簽證嘅時候,有一網頁要你畀錢,唔畀,就無得申請,視乎CAS批幾多年。

(二)因為阿囡讀寄宿學校,所以決定不買留學保,如果讀大學,我會買。

(三)我有買全家全球旅遊保,可惜不適用於持學生簽證嘅旅遊。

(四)阿囡學校春季旅行,即日來回法國,學校有提本地家長保險事宜,當時我有問香港嘅保險公司,無呢類保險賣畀我,最後學校話學校保險包學校活動,阿囡照去。(其實好辛苦,類似香港廣州即日來回。)

(五)我有買全家嘅意外保,原來呢個係全球適用。

katrinafu 發表於 19-6-19 23:17
你參考這條Link , 因相同年度是重複付款是可申請 ,得唔得我就不清楚 ,我未申請過 。

阿囡喺舊校讀了兩個學期,唔適應,要轉校,畀了足足七年中學嘅IHS,轉校問agent,當時回覆無得回水,亦無得把舊IHS轉落新簽證。

原來有得申請

katrinafu 發表於 19-6-19 23:17

you leave the UK before your visa ends, for example to make a new application

之前睇過,因為重新申請,所以無得refund

藍藍爸爸 發表於 19-6-19 23:23
我講講我嘅情況:

(一)IHS係申請學生簽證嘅時候,有一網頁要你畀錢,唔畀,就無得申請,視乎CAS批幾多 ...

請問你第五項,全球意外保用邊間公司?謝謝。

另外,滙豐有代理AXA全年旅遊工幹保險,適用於留學生,而且包留學期內的學校旅行,八月底前申請有六折,單人約千七蚊,兩人以上再九折,可以參考下。

cfs 發表於 19-6-20 06:27

另外,滙豐有代理AXA全年旅遊工幹保險,適用於留學生,而且 ...

意外係AIG,買嘅時候唔知係全球。

cfs 發表於 19-6-20 06:27

另外,滙豐有代理AXA全年旅遊工幹保險,適用於留學生,而且 ...

AXA嘅前程錦繡升學保?3501.xx嗰份?

藍藍爸爸 發表於 19-6-20 08:25
AXA嘅前程錦繡升學保?3501.xx嗰份?

$3501係JLT代理
$17xx係滙豐代理,上滙豐網選旅遊保險全年會見的,聯絡過係可以留學生用,不過要每次旅程100天內,岩我仔學校,每次留英少於100天,如果你孩子大學可能超過100天。

藍藍爸爸 發表於 19-6-20 08:13
意外係AIG,買嘅時候唔知係全球。

謝謝,我又研究下先

cfs 發表於 19-6-20 08:34
$3501係JLT代理
$17xx係滙豐代理,上滙豐網選旅遊保險全年會見的,聯絡過係可以留學生用,不過要每次旅程1 ...

收到,我問下先。

藍藍爸爸 發表於 19-6-20 08:35
收到,我問下先。
另外,如果小孩年滿18歲,多一個選擇,都係千幾蚊,最長旅程唔超過182天就可以.問過無指定旅程目的,參考下.https://www.allianz-travel-insure.com.hk/zh/

cfs 發表於 19-6-20 16:14
另外,如果小孩年滿18歲,多一個選擇,都係千幾蚊,最長旅程唔超過182天就可以.問過無指定旅程目的,參考下.http ...

謝謝!不過仲有幾年先18歲!

藍藍爸爸 發表於 19-6-20 16:16
謝謝!不過仲有幾年先18歲!
咁無野喇,幾年後再一齊搵啦,哈哈

藍藍爸爸 發表於 19-6-19 23:23
我講講我嘅情況:

(一)IHS係申請學生簽證嘅時候,有一網頁要你畀錢,唔畀,就無得申請,視乎CAS批幾多 ...

明白了,我個女都係準備讀寄宿中學,見香港份醫療保險有包海外住院,現在又有IHS, 所以先至諗唔買。多謝你的資料,好有用。

vanlam8 發表於 19-6-20 18:31
明白了,我個女都係準備讀寄宿中學,見香港份醫療保險有包海外住院,現在又有IHS, 所以先至諗唔買。多謝 ...

客氣 ,其實留學保有一樣嘢,醫療保同意外保係無嘅,係類似金主嘅人壽保險,起碼讀完那一個學年及回港機票。

藍藍爸爸 發表於 19-6-20 18:55
客氣  ,其實留學保有一樣嘢,醫療保同意外保係無嘅,係類似金主嘅人壽保險,起碼讀完那一個學年及 ...

回回港機票? 是否delay或cancel?

vanlam8 發表於 19-6-23 09:32
回回港機票? 是否delay或cancel?

我只是打電話問價比較時,hotline有提過“學業中斷保障“及“教育基金保障“,詳情問翻agent。

回覆樓主:

明白