用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險
樓主: vanlam8
go

求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險   [複製鏈接]

brother4 發表於 19-6-14 13:15

另見家長claim眼鏡,也不平估要過千,手提電話都幾千,手 ...

明白謝謝提醒!其實我都有計算過呢啲嘢,哈哈哈師奶數

話時話,AXA今年有沒有任何折扣

vanlam8 發表於 19-6-14 08:49
請問有沒有人只買IHS而不買海外留學保險?兩者有何分別?
謝謝

IHS是否必須要買

Vivis 發表於 19-6-15 14:10
IHS是否必須要買

如果小孩需要申請學生簽證,申請的時候強制收埋IHS費用

cfs 發表於 19-6-15 14:43

Thx

其實學校其間安排嘅trip,如去法國滑雪,如喺當地有意外,JLT嘅保險係咪都保?如冇額外買醫療保,IHS係咪唔保呢d?

fac9123 發表於 19-6-16 12:03
其實學校其間安排嘅trip,如去法國滑雪,如喺當地有意外,JLT嘅保險係咪都保?如冇額外買醫療保,IHS係咪唔 ...

以我所知,AXA的前程錦繡升學保,升學期間全球實習、兼職及消閒旅遊保障係包括了。

而IHS (immigration health surcharge)只包括在UK

詳情再問保險公司會更準確

其實學校其間安排嘅trip,如去法國滑雪,如喺當地有意外,JLT嘅保險係咪都保?如冇額外買醫療保,IHS係咪唔 ...

有意外發生應盡快醫冶。。如去法國滑雪,好似孩子學校有幫旅行學生買當地醫保,不幸受傷會送當地公共醫院,盡快/初步醫療,留學保看番内容,打JLT保險可知,計劃特點如歷險運動保障有吊索跳,熱汽球,滑翔,急流,滑水,滑雪都保(-切以英文為準),ihs是英國醫療,免費項目看診及免費處方(藥品需自費),急救醫療,牙醫(有機會收$);眼科初步醫療(驗光自費),另以上家長講X-ray和石膏是免費!

AGENT建議我買,本身阿囡已有醫療卡,可以保到海外.但因為此福利只保到子女廿一歲生日.阿囡明年四月中生日.佢既課程讀到六月中.我都考慮左好耐.不過上網睇過佢包既範圍好廣,對於單身在外地既子女.可以有更多保障.我作為家長,都打算買一份安心...唯有慳多少少啦..

剛剛聯絡JLT,留學期間內未返回香港的旅遊係保障,就算父母過英國同學生再去歐洲旅遊,都包括。但回到香港便暫止直至再出發去英國再生效。至於滑雪或其他危險活動,就自己查詢喇。

cfs 發表於 19-6-17 11:12
剛剛聯絡JLT,留學期間內未返回香港的旅遊係保障,就算父母過英國同學生再去歐洲旅遊,都包括。但回到香港 ...
Thank you

cfs 發表於 19-6-15 14:43

請問IHS是否強制買幾年?如year9 入讀,是否要買三年至year 11?
如果中途轉校,可以用番已經買的IHS?謝謝

JJJKID 發表於 19-6-18 00:13
請問IHS是否強制買幾年?如year9 入讀,是否要買三年至year 11?
如果中途轉校,可以用番已經買的IHS?謝謝
...

申請學生Visa時 強制性付款 ,  Year 9入讀, 通常計 Year 9-11 , 而它們計算不是計3年 , 價錢是會計到3.5年 ,與簽證到期日 有關 , 是中電腦系統咁計。 我女簽證是5年 ,收取了5.5年 。

如果這3年 中轉校 , 再申請學生簽證要再付錢 , 而之前 簽證已付款的可申請做退款 。

這是我年幾前見到的情序 , 如果有更新,請其他家長幫忙提供 。

謝謝你回覆

回覆樓主:

如學生係讀大學嘅話,海外留學保我覺得必須要

BB.Mummy 發表於 19-6-18 07:58
如學生係讀大學嘅話,海外留學保我覺得必須要

讀大學-定買?

katrinafu 發表於 19-6-18 00:28
申請學生Visa時 強制性付款 ,  Year 9入讀, 通常計 Year 9-11 , 而它們計算不是計3年 , 價錢是會計到3. ...

即我個case是否Y9-Y11共比咗3.5年,可以退返半年?怎樣申請?Thanks

scso 發表於 19-6-18 13:39
即我個case是否Y9-Y11共比咗3.5年,可以退返半年?怎樣申請?Thanks

我以前係呢度EK Post 睇過 , 冇得申請啦 , 有心掠水。
因為通常簽證到期日係去到10月或11月 。

但如簽發 3.5年 , 但讀了一年 就轉校 , 咁先可申請退款 。

katrinafu 發表於 19-6-18 15:12
我以前係呢度EK Post 睇過 , 冇得申請啦 , 有心掠水。
因為通常簽證到期日係去到10月或11月 。

Thanks

brother4 發表於 19-6-18 09:19
讀大學-定買?

大學生會歐洲四周圍去,1年3仟幾蚊吾慳得
‹ 上一主題|下一主題