用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位分享和點滴
樓主: 小乖豬
go

升中派位分享和點滴  

Ooooo

mypineapple 發表於 19-8-30 10:30
其實有無方法避免考試失手?

熟能生巧

mypineapple 發表於 19-8-30 08:05
男人有時真係好易發脾氣, 做錯少少又吵, 做漏又吵

⋯⋯呢個場景通常發生響我身上⋯⋯C6會話:下次記得啦、下次再俾D心機啦⋯⋯等等

就算上次中文唔合格,佢都話:妹妹進步咗好多啦,佢今次有俾心機讀書啦,下次唔好咁緊張就得啦⋯⋯等等。唔怪得妹妹唔鍾意我幫佢溫書。

little_yolky 發表於 19-9-3 10:01
⋯⋯呢個場景通常發生響我身上⋯⋯C6會話:下次記得啦、下次再俾D心機啦⋯⋯等等

就算上次中文唔合格,佢 ...

正面鼓勵都係好需要!
我都要好好學

要教導小朋友自小培養看書的興趣,但一本書不會發聲,又可能只是只有黑和白顏色的書,當然遠遠不及你給小孩一部遊戲機或手機那麼吸引啦!所以要培養小孩閱讀興趣,最好父母陪伴解釋一起閱讀,但現實又是很多父母因為不同原因不會陪伴小孩看書,一係話忙,一係要返工,放工又話攰,就算得閒有些又寧願煲劇,結果如何?就是給小孩玩手機,自小培養了小孩玩手機的興趣。
多看書對學習是很有用的。

請問你當年係咩成績, 同埋有咩獎/課外活動成績去考中學?

Ooooo

小乖豬 發表於 19-9-11 05:39
回覆 cafeva 的帖子

有音樂, 奧數, STEM, 英文故事創作等比賽獎項共超過30張獎狀, 加三私一直小學一直保持 ...
超強!請教下上左中學係保持定係鬆左?小朋友會覺得疲累嗎?經常在鬆同谷之間拿不定主意⋯⋯

小乖豬 發表於 19-9-9 15:43
要教導小朋友自小培養看書的興趣,但一本書不會發聲,又可能只是只有黑和白顏色的書,當然遠遠不及你給小孩 ...

C6一得閒就拿住本書睇,阿大BB時一邊抱住佢一邊睇,可能係咁,我屋企兩個睇書就好似食飯咁自然,只係阿細睇既係漫畫而已

小乖豬    發表於 19-9-11 18:27
小乖豬    發表於 19-9-11 18:27

小乖豬 發表於 19-9-9 15:43
要教導小朋友自小培養看書的興趣,但一本書不會發聲,又可能只是只有黑和白顏色的書,當然遠遠不及你給小孩 ...

提多一樣,書本最好係放在小朋友輕易拿到的位置,就算無大人陪睇都可以自已拿來睇

jli008    發表於 19-9-11 11:25

簽名被屏蔽

回覆 little_yolky 的帖子

沒錯,如果自小培養了小孩喜歡看書,而不是任得他們玩手遊,他們就不會吃飯也拿着手機玩,也不會那麼不喜歡做功課和溫書。

小乖豬 發表於 19-8-28 00:55
回覆 mylittleson 的帖子

不經不覺悠長的暑假快完了, 開學不久就有直資開始報名了, 你們預備好未呀?
今個星期開始已有測驗默書了,打仗咁。

IloveJJ 發表於 19-9-20 14:45
你阿細仍然喜歡漫畫嗎?我阿細開始喜歡看中文文字書了!
基於大家阿細性格差不多,我介紹你呢套書,我家阿 ...

佢近排迷上咗兒童版衛斯理。

IloveJJ 發表於 19-9-20 21:39
衛斯理好似只有趣味,對提升無乜幫助喎!我呢套話晒都叫文學家精選,應該有啲幫助卦?    ...

要提升就唔好買新雅啦,台灣出版社既好好多。

小心衛斯理迷唔放過你呀

我哋是台灣小乒迷, 他們作者風格各有千秋值得欣賞。
香港圖書館有好多可以借