用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位分享和點滴
樓主: 小乖豬
go

升中派位分享和點滴   [複製鏈接]

多謝樓主🙏
小四開始睇學校,睇過band1、band2的,都未睇band3。
太多小朋友呈一跑出,變得落後
六年級真的要看看band3中學做準備。
小朋友睇中學已經覺得間間差不多,有點不知點選

回覆樓主:

Deleted message

GIPW    發表於 19-8-29 01:49

Lingcheung 發表於 19-6-19 11:57
籌備升中, 長久戰, 不是話叫你一路C 谷, 入b1英中就得, 要認清小朋友的能力和目標, 初小小一至三, 仲有少少 ...
深同感受, 我一個p6, 一個p5, 大既已搞掂依家開始愁細個位
同你excatly一樣, 大既夠集中, 記憶好, 細既夠聰明, 但金魚記憶, 唔肯抄筆記寫字(但又成日執筆忘字)
所以我都唔要細既一定入到b1中學, 但求找到適合佢既中學已經好開心了

回覆 tung0409 的帖子

所謂塞翁失馬, 焉知非福, 只要小朋友盡了最大努力, 入到合適的中學就是了, 莫強求.

小乖豬 發表於 19-6-20 02:58
回覆 tung0409 的帖子

所謂塞翁失馬, 焉知非福, 只要小朋友盡了最大努力, 入到合適的中學就是了, 莫強求.
是的, 所以我每次都是要求佢地要盡力, 只要我睇到佢地有盡力, 咩結果我都會接受

小乖豬    發表於 19-6-25 14:23

Ooooo

小乖豬 發表於 19-6-22 01:52
回覆 nillnill 的帖子

家長和小朋友本身有沒有心儀中學?  當你說 "小朋友不知點選時" 家長就要出手了! 我 ...
有道理。我小時候升中係自己選擇的。
但依家個小朋友小四開始睇中學,band1band2都有。可能睇太多間,才突然講自己唔知點選。
小朋友心儀的?不是沒有,而是呈一出來,我覺得成績應該達唔到心儀的水平喇。
暫時教小朋友中學想讀咩科,再了解邊間可以選。

回覆 nillnill 的帖子

那要看小朋友和心儀中學差距有多少, 如果差太多就無謂令小朋友和家長辛苦, 但如果差少少就可以作為目標, 激勵小朋友努力向上, 考好呈分試. 祝願你小朋友成功!

JaneJaneT    發表於 19-6-23 12:21
nillnill    發表於 19-6-22 14:53
nillnill    發表於 19-6-22 14:53

回覆 Lingcheung 的帖子

昨日DGJS考插班時萬人空巷!

我朋友好緊張小朋友成績, 不停提住呈分有幾重要, 要俾心機。我叫佢唔好俾咁大壓力小朋友, 心理質素對考試好大影響, 但奈何佢忍唔住, 不停將呈分掛在口邊

回覆 小乖豬 的帖子

我小朋友九月就升小五,面臨呈分了,縱使中英數都有補習,奈何成績還是滑落,尤其科中文。正愁來緊呢年半的呈分怎算?可否告知你家孩子補習老師的資料呢?

回覆 mylittleson 的帖子

不經不覺悠長的暑假快完了, 開學不久就有直資開始報名了, 你們預備好未呀?

Ooooo

小乖豬 發表於 19-6-25 14:28
回覆 Lingcheung 的帖子

昨日DGJS考插班時萬人空巷!
成功左?能否·分享一下?

小乖豬 發表於 19-8-28 00:55
回覆 mylittleson 的帖子

不經不覺悠長的暑假快完了, 開學不久就有直資開始報名了, 你們預備好未呀?

準備中。其實是否有要做portfolios ? 反正所有資料都已經寫在申請表裏、再做portfolios 感覺有點重覆了。

mypineapple 發表於 19-6-27 09:46
我朋友好緊張小朋友成績, 不停提住呈分有幾重要, 要俾心機。我叫佢唔好俾咁大壓力小朋友, 心理質素對考 ...

咪好似我阿細咁囉,雖然只係升小五,唔理佢都仲有77,提提佢就變56老師叫我考試前一日唔好俾佢溫書,俾佢玩,我驚佢玩到跌晒D嘢出嚟,阿媽姓乜都唔知

回覆 little_yolky 的帖子

其實,細女是否表面上大情大性,但内裏是很緊張很在乎自己的成績啊?通常局外人看得清,爲人阿媽未必知曉。在這種情況下,因爲細女自己對自己有要求,且在一種自我壓力調節的情況下,她會自己因應情況而進行溫習考試。如果你再加入“提點”,她就會壓力爆燈,而導致考試失常。

以上都是我估,因爲我懷疑我女都是這樣情況。

轉下眼, 阿女已升中四, 阿仔升P6, 又玩一次...................
升中最忌係盲目選校, 要選適合, 否則只會成B1校的棄子。家長最難過的是自己哥關, 小朋友反而多數冇乜所謂。
『因材施教』, 每個小朋友同家庭特質不同, 好難一本通書睇到老, 要家長自己去摸索。我阿女係實幹型, 阿仔係天才型, 教法好不同。
『取長補短』, 穩住他們的強項, 再去補救弱項。
『盡左力』 入不入到B1並不重要, 最緊要上到中學還有力上, DSE才是決勝負

chesswin 發表於 19-8-28 11:15
轉下眼, 阿女已升中四, 阿仔升P6, 又玩一次...................
升中最忌係盲目選校, 要選適合, 否則只會成 ...

而家講派中都好憂心

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=28477141

chesswin 發表於 19-8-28 11:15
升中最忌係盲目選校, 要選適合, 否則只會成 ...

點解EK咁多大既實幹型,細既天才型⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題