用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位分享和點滴
樓主: 小乖豬
go

升中派位分享和點滴   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-6-14 10:11
對,參加朗誦節,攞三幾張證書就一定填得滿將表。一開學就同老師講想參加朗誦節既比賽(印象中九月中就截止 ...

不過要睇下自己小朋友,好似我阿女唔係人中龍,得個勤力,所以所有比賽我安排P4前完成,P5開始開turbo追成績,我深信,獎係錦上添花,但無錦,添乜鬼花

Eat_Sleep_Play    發表於 19-6-15 15:21

VM80 發表於 19-6-14 12:07
謝謝分享
想請問自行時寫在申請表上每科目的分數,是寫分數好還是寫A or B好?
...

其實除非好似同學仔5科有3科100,其他兩科9X,咁不如寫grade,因為成績表應該係出grade,有科8字無咁好睇,全部A靚仔D。

仲有,如果學校只有一張grade既成績表,就寫grade,因為老師會對成績表,最多你括住話100分。

VM80    發表於 19-6-17 09:15

回覆樓主:

我自己既分享係
1.5 年級先盡量去參觀晒心儀既中學
2. 到6 年級再參觀多一次, 讓自己同小朋友認識學校多D, 盡量選一間適合小朋友既學校。
3. 到6 年級開學, 就慢慢上定面試班, interview 既時候真係有幫助。
唔一定係名校好,最緊要係適合小朋友。
最後, 小朋友有幸被心儀直資中學收左,我地唔駛等到大抽獎。

hkitty09 發表於 19-6-14 21:25
我自己既分享係
1.  5 年級先盡量去參觀晒心儀既中學
2. 到6 年級再參觀多一次, 讓自己同小朋友認識學校多 ...

你小朋友喺邊度上面試班?

little_yolky 發表於 19-6-14 20:34
不過要睇下自己小朋友,好似我阿女唔係人中龍,得個勤力,所以所有比賽我安排P4前完成,P5開始開turbo追成 ...
其實個個人情況唔同,達到目的就得。

王家爸爸 發表於 19-6-14 23:43
其實個個人情況唔同,達到目的就得。

little_yolky 發表於 19-6-14 20:34
不過要睇下自己小朋友,好似我阿女唔係人中龍,得個勤力,所以所有比賽我安排P4前完成,P5開始開turbo追成 ...

我認同獎項如果唔係有好成績係不能直接幫助到升學。都有少數例子,我好奇下响早年嘅簡介會向校長咨詢過,為何學校鼓勵報讀自行的學生可以填埋遞交埋曾經攞過嘅鋼琴考獲的級數証明,這是我聽過嘅升中簡介會唯一一間接受孩子鋼琴考咗幾多級的遞交,其他學校完全不會計鋼琴能力,講番當時校長點回應,當時校長答話這些通通都是小孩子响小學階段真真實實地有付出過的"努力",這些證書就是証明他們的努力,對校長的回答,我深感這學校就是我想孩子去讀和成長的地方吧!及後,有jm真的把她的孩子僅僅有而又可以响自行遞交的談不上是獎項又談不上是亮點嘅證書一併遞交給學校,相信其他學校不會接受這些"獎項和亮點",但我校接受,因為校長看的不是個""獎""字,而是""努力付出""四個字,又講番個jm的小孩子,她僅僅遞交了鋼琴5級證書和公共圖書館閱讀了幾百本書籍的證書,結果响自行面試學校有問關於學習鋼琴過程和看大量書籍的日事,話題就此開始,看落好似普通傾計,為的只是想了解孩子的""個性"",真的是"""以人為本"""呢!結果,面試氣氛十分好,孩子十分喜歡學校喜歡老師;結果,順利入讀我校了。

hkitty09 發表於 19-6-14 21:25
我自己既分享係
1.  5 年級先盡量去參觀晒心儀既中學
2. 到6 年級再參觀多一次, 讓自己同小朋友認識學校多 ...

我都心儀幾間直資、你有交portfolios 嗎?

回覆樓主:

請教一下:
我女學校一直沒有公布任何 班 / 級名次,只有成績獎作指標。我見有些學校申請表要求列明名次,這情況如何是好呢?我有問老師,但老師只口頭隱晦地形容名次範圍,並非官方答案,我怕資料錯誤,寫落申請表仲礙事啊

suzuki12 發表於 19-6-15 15:17
請教一下:
我女學校一直沒有公布任何 班 / 級名次,只有成績獎作指標。我見有些學校申請表要求列明名次, ...

咪照填小学無提供囉。

回覆 suzuki12 的帖子

填報名次要有真憑實據才可填落去,有些學校收自行申請表時很認真逐張獎項,証書和成績表核對的,如未能出示有關証書正本學校會叫你删走此項。所以如果你校沒有任何名次公佈,照實報沒有提供。

謝謝各位前輩解答

YmOra 發表於 19-6-15 09:35
我認同獎項如果唔係有好成績係不能直接幫助到升學。都有少數例子,我好奇下响早年嘅簡介會向校長咨詢過, ...

咦?你大仔唔係讀觀塘間直資咩?乜佢地原來咁好人!阿女面試時,位主任串過碼頭苦力,可能阿女唔係佢地杯茶吧

cmir 發表於 19-6-14 10:30
9) 12月中部分官津中學開始網上可download自行表格;
10) 1月中交回自行表格;
11) 2月中至3月尾是官津中學面 ...

好多學校在網上已經有面試日期,只係無時間而已。

little_yolky 發表於 19-6-15 16:52
咦?你大仔唔係讀觀塘間直資咩?乜佢地原來咁好人!阿女面試時,位主任串過碼頭苦力,可能阿女唔係佢地杯 ...

是否弄錯了,我嗰個係囡囡呀!分享的事件係另一位jm的孩子,我哋讀緊"銀禧"呀!

YmOra 發表於 19-6-15 17:08
是否弄錯了,我嗰個係囡囡呀!分享的事件係另一位jm的孩子,我哋讀緊"銀禧"呀!
...

係喔

今年我哋學校勁多人報銀禧。

Ooooo

little_yolky 發表於 19-6-15 17:11

係喔

喔!原來有傳係真的,早前有聽隔離班jm講過,我仲以為亂傳而矣!亦有人話"九龍塘宣道"今年比往年多咗人報,近兩年九宣又真係有11人嚟咗銀禧,是九宣响區內最多人去的中學,今年是否比往年多就要看看今年數字了。

YmOra 發表於 19-6-15 21:59
喔!原來有傳係真的,早前有聽隔離班jm講過,我仲以為亂傳而矣!亦有人話"九龍塘宣道"今年比往年多咗人 ...

我本來填乙四,班主任即刻打電話嚟,話勁多人揀,仲要揀乙一乙二,我填乙四無乜機,嚇得我即刻改前D,D他區位放返後。

little_yolky 發表於 19-6-15 22:22
我本來填乙四,班主任即刻打電話嚟,話勁多人揀,仲要揀乙一乙二,我填乙四無乜機,嚇得我即刻改前D,D他 ...

純個人睇法,可能出生率上升關係,帶動埋銀禧嘅熱報潮。連我女兒以前間小學响今年都多咗5個自行報銀禧,大抽獎亦多咗人填响乙3或之前位置,競爭係比往年激烈咗!
‹ 上一主題|下一主題