用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位分享和點滴
go

升中派位分享和點滴  

歷時超過一年的升中派位旅程已接近尾聲, 只待7月9日放榜取派位通知, 部分家長學生完成扣門後便差不多正式宣佈圓滿結束, 在此希望各家長學生都入到心儀的中學.

回想過去一年, 真的非常忙碌, 身心俱疲, 很感謝EK提供了這個平台讓家長們分享寶貴的經驗和大量升學資訊, 亦感謝各前輩毫不吝嗇的分享, 現在是回饋EK和各方家長友好的時候, 在此分享一下整個升中派位歷程要注意的地方, 希望幫到下一浪的家長和學生.

首先, 第一次呈分試剛考完, 考得好的不要驕傲自滿, 因為真是不少有質素有潛力的學生一發力是可以衝前幾十名次的! 到呈二時真是會有不進則退的情況出現, 你要頂得住衝上來那巨浪才可保持呈一的次第; 相反, 呈一考得不理想的也不要氣餧, 應該檢討呈一失手的原因或做得不好的地方, 既然人地發力可變身, 為何自己不可呢?  , 趁學期尾和悠長暑假期間鬆一鬆, 一家人去一次旅行充下電, 要去旅行的建議八月中前要去完了, 其他時間就每天溫習和補底, 然後收拾心情, 家長和學生就要迎接9月新學年開始密集的升中預備了, 並注意以下幾點:

1) 趁暑假預備和整理好學生的portfolio;
2) 如要考SPCS, 建議趁暑假做定4個book reports (2英2中) 和1封Self Introduction Letter(約200字), 因為開學後學生應該很忙的;
3) 部分直私中學開學不久便舉行簡介會了, 例如DGS近年都在9月尾舉行簡介會, 留意簡介會的預留位置日期;
4) 直私中學陸續開始接受入學申請, 例如DGS近年都在10月頭便開始接受入學申請;
5) 好好備戰11,12月呈二考試;
6) 11月開始是很多直私和官津中學簡介會的預留位置日期 (網上訂位很激烈的, 一些熱門學校10分鐘就爆滿);
7) 12月部分直私中學開始first in了;
8) 12月的星期六和日是舉行簡介會的高峰期 (有些家長同日走幾間簡介會);
9) 12月中部分官津中學開始網上可download自行表格;
10) 1月中交回自行表格;
11) 2月中至3月尾是官津中學面試的高峰期 (留意不少官津中學面試是撞期的);
12) 4月中交回統一派位表格;
13) 7月公佈派位結果;
14) 扣門.

當然, 下年度隨著如果教育局落實提早公佈自行結果, 可能上述各項程序的日期會有所變更, 以上資料各位家長可作為參考, 希望幫到大家 (如有錯漏, 歡迎補充, 不喜勿插).

小乖豬 發表於 19-6-14 01:34
歷時超過一年的升中派位旅程已接近尾聲, 只待7月9日放榜取派位通知, 部分家長學生完成扣門後便差不多正式宣 ...

我都加入小小的分享,就係有d小朋友唔谷得,有時適當的放鬆反而會有不錯的效果。亦有聽到有朋友補習越補越衰,簡補習都要留意下佢地補習的方法啱唔啱你的小朋友。

CCynnie    發表於 19-6-17 17:44
davywm    發表於 19-6-14 10:21

可以善用升小六的暑假去參加比賽, 爭取多一兩張證書 / 獎項, 好讓申請表不會太多空白, 叫做幫補少少!   

因為平時唔想分心, 所以出去比賽的機會少之有少.  去年暑假參加了兩個朗誦比賽, 發現到處人頭湧湧, 比平時更多人.   

pccw2017 發表於 19-6-14 07:14
我都加入小小的分享,就係有d小朋友唔谷得,有時適當的放鬆反而會有不錯的效果。亦有聽到有朋友補習越補越 ...

我都聽過補咗仲衰過無補

pccw2017    發表於 19-6-14 11:02

jaycee_mami 發表於 19-6-14 08:57
可以善用升小六的暑假去參加比賽, 爭取多一兩張證書 / 獎項, 好讓申請表不會太多空白, 叫做幫補少少!   
對,參加朗誦節,攞三幾張證書就一定填得滿將表。一開學就同老師講想參加朗誦節既比賽(印象中九月中就截止報名),我小朋友當年升小四開始都係普通話同英文既詩詞同散文都參加。到小六就唔好揀咁多,只參加啲曾經有名次既項目。

mypineapple 發表於 19-6-14 10:07
我都聽過補咗仲衰過無補

其實小六嗰年應該輕鬆啲,反而小四下學期同小五可以谷一谷。

9) 12月中部分官津中學開始網上可download自行表格;
11) 2月中至3月尾是官津中學面試的高峰期 (留意不少官津中學面試是撞期的);

想論問係網上可download自行表格時, 是否已知面試日期?
如果唔知撞左面試日期, 未浪費左機會?

歷時超過一年的升中派位旅程已接近尾聲, 只待7月9日放榜取派位通知, 部分家長學生完成扣門後便差不多正式宣 ...

請問一下大家、我會申請二線直資、最好交表時一同交portfolio?幾多張紙?有沒有心得什樣做好?謝謝妳們

謝謝分享
想請問自行時寫在申請表上每科目的分數,是寫分數好還是寫A or B好?

cmir 發表於 19-6-14 10:30
11) 2月中至3月尾是官津中學面 ...

我地小五時選定心儀中學,睇吓佢約莫幾時面試。

六年班時就會知道實際面試時間,如果唔好彩真係撞期,我哋會一間係一早交表,另一間最後嗰日是至交表,好好彩我哋兩間同一表面試都冇撞時間(emoji)

回覆 VM80 的帖子

視乎你考那中學,有些指定填grade, 有些指定填分數。

回覆 chanti 的帖子

Portfolio有些學校收,有些話明唔收。收的通常限3-8頁內。(大約)

回覆 rtkh 的帖子

謝謝!!

回覆 cmir 的帖子

有些學校會比較遲才公佈面試安排,由11月起真是每天上心儀中學的校網check住有關簡介會及面試安排等日期。若不想冒險浪費了一個自行機會,盡量避免選擇同日面試的中學,有少數中學可更改面試時間,如果一定要選同日面試的中學,可嘗試一間早交另一間遲交表,但都唔一定避開唔撞時間架。

cmir    發表於 19-6-14 14:05

回覆 小乖豬 的帖子

如果沒有指明,通常會填咩?

cmir 發表於 19-6-14 10:30
11) 2月中至3月尾是官津中學面 ...
DOWN LOAD 表係未出面試日,
要交表当天, 或事后 續一寄信通知
撞期就家長要取捨

回覆 VM80 的帖子

如果沒指明,那我會視乎情況,例如如果你校85分以上是A,但小朋友取85,86掹車邊A,那就填A不填實分了,但如果小朋友98-100分,那就填實分了。但還要睇晒4科分數,因為没理由某科填98,但另一科填A,如果真的這樣填,對方都估到你這個A是低分A。

VM80    發表於 19-6-17 09:15

小乖豬 發表於 19-6-14 13:58
回覆 cmir 的帖子

有些學校會比較遲才公佈面試安排,由11月起真是每天上心儀中學的校網check住有關簡介會 ...
今年有同學仔試過第一日交表自一, 最後個日交自二, 結果都係被安排同一日差不多時段, 只差半小時. 所以最穩陣都係簡不同日子 Interview 的學校.

小乖豬    發表於 19-6-14 17:48

chanti 發表於 19-6-14 11:22
請問一下大家、我會申請二線直資、最好交表時一同交portfolio?幾多張紙?有沒有心得什樣做好?謝謝妳們
...
每間直資收既獎狀証書數量不同, 有d 8頁有d10頁, 有d可雙面計有d又計單面, 所以冇得做一set for咁多間, 我都係scan哂後, 按每一間中學的要求, 再執藥咁執咋

回覆 tung0409 的帖子

對呀, 我都見我先生晚晚對住部電腦攪D powerpoint和portfolio, 我問佢唔係做好晒咩, 點解有唔同款? 佢話間間中學要求唔同, 有D又要縮細D, 因為限頁數小....唔知有無記錯, 現在看番DGS有30頁, SPCS4頁, GH8頁, HYS4頁, SPCC12頁.........