用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89校網 “泰伯同純陽”
go

89校網 “泰伯同純陽”

派左信義小學,叩門泰伯同純陽收,請問邊間好d?

mkch 發表於 19-6-13 10:50
派左信義小學,叩門泰伯同純陽收,請問邊間好d?
我派左泰伯,去註冊時感覺其實唔太差,老師校長都好熱心解釋程序同埋介紹學校嘅嘢!校舍細啲,地點麻煩啲!
純陽我一直揀最尾,主要係宗教問題,我小朋友一向讀開基督教學校,唔想突然變道教!
以上係我個人感覺,其他都係上網睇人講!

回覆 mkch 的帖子

我囡派到原區寶校,跨區叩純陽都收左,小朋友嗰日interview好開心,學校硬件都好好,同幾個主任傾過計,感覺都好有愛心,如果冇其他offer 都會揀呢間。

aby336 發表於 19-6-14 21:36
回覆 mkch 的帖子

我囡派到原區寶校,跨區叩純陽都收左,小朋友嗰日interview好開心,學校硬件都好好,同 ...

純陽同泰伯喺89網都係寶校  

回覆 mkch 的帖子

不要理人家説什麼寶校不寶校。每間學校各有特式,看送返學方便程度,學舍,環境等。看宗教,粵教中,定普教中。自己感受最真。

多謝你們的資訊,我最後揀了純陽,見d老師都有愛心,校園好大,希望讀得開心。

泰伯係唔係吳氏宗親嗰間?係寶校?見佢學校通識比賽(上埋電視)的小朋友咁叻,下冇諗過係寶喎。

sunnymama2 發表於 19-6-19 08:57
泰伯係唔係吳氏宗親嗰間?係寶校?見佢學校通識比賽(上埋電視)的小朋友咁叻,下冇諗過係寶喎。 ...

可能因為地點超唔方便,其他教學就唔清楚
89 寶: 泰伯,純陽,信儀,聖若瑟
如果有錯請指正

sunnymama2 發表於 19-6-19 08:57
泰伯係唔係吳氏宗親嗰間?係寶校?見佢學校通識比賽(上埋電視)的小朋友咁叻,下冇諗過係寶喎。 ...
係呀~佢直情係代表所有次選校,大大力摑左兩大名校一巴

little_stars 發表於 19-6-19 09:10
可能因為地點超唔方便,其他教學就唔清楚
89 寶: 泰伯,純陽,信儀,聖若瑟
如果有錯請指正
其實我唔熟,但最近睇香港電台的通識比賽,佢地係連續兩年(兩年一次 即係2017 和2019)都入決賽,打低好多名校,小朋友叻叻外(兩年參賽的學生也不同),老師都唔弱,所以冇諗過係大家講的寶校。
係係寶校,因為band 1 生少嗎

sunnymama2 發表於 19-6-19 09:20
其實我唔熟,但最近睇香港電台的通識比賽,佢地係連續兩年(兩年一次 即係2017 和2019)都入決賽,打低好多 ...

近期係出名左,佢都好努力
佢係寶校好可能係學校位置

chiu_bea 發表於 19-6-19 09:17
係呀~佢直情係代表所有次選校,大大力摑左兩大名校一巴

我知你講邊兩間,埋最返一次比賽,應該係3間(三間都係直資男校)真係跌眼鏡,同時我亦好感動。邊個話津校寶校的小朋友唔叻,佢地和名校分別的地方只係家庭資源。只要遇到好老師,都可以發光發亮

信義同純陽 早2年好似有車係黃崗車大陸小朋友來讀書。文化唔同。比我揀一定泰伯。