用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 原來我地唔係自己想像中咁了解仔女
go

原來我地唔係自己想像中咁了解仔女

話說我女就升中學,我地打算搬屋就佢。我和我家姐先行睇樓,再揀幾個唔同屋苑,各有利弊的比佢揀。

我和我家姐傾究竟亞女會點考慮,鍾意邊間呢?我地以為自細湊大,我地好了解佢。點知完全唔係,佢的想法和我地估計的唔同。真係唔好高估自己

Jane1983 發表於 19-6-13 09:32
話說我女就升中學,我地打算搬屋就佢。我和我家姐先行睇樓,再揀幾個唔同屋苑,各有利弊的比佢揀。

我和我 ...
仔容易啲,通常都係話無所謂。

王家爸爸 發表於 19-6-13 17:57
仔容易啲,通常都係話無所謂。
仔會不想用腦在這些地方

回覆樓主:

可能係,細路哥真係估佢唔到。

我和我 ...

前兩日,兩隻嘢分別開住部電腦作文。家姐仲揸住部手機,阿妹就攞張紙仔唔知寫乜。我估計家姐同同學打WhatsApp,阿妹畫公仔。我偷偷影相whatsapp俾C6,點知C6   100%估中,佢估家姐上網搵資料,阿妹畫畫,我只中50%好唔開心

little_yolky 發表於 19-6-15 17:43
前兩日,兩隻嘢分別開住部電腦作文。家姐仲揸住部手機,阿妹就攞張紙仔唔知寫乜。我估計家姐同同學打Whats ...

係你C6犀利。我老公比我更唔了解  

回覆 little_yolky 的帖子

你 C6 好好啊!你都唔差,估中一個。好多爸爸連自己仔女讀緊咩年級,幾時考試都唔清楚,只係負責賺錢同康樂,其他一概都唔知

我要求簡單:
1. 有自己房,不介意大小
2. 有地鐵到
3. 附近有食肆、超市、文具鋪

東南西北,面積,樓齡、有冇會所,我都冇所謂,唔洗行樓梯就最好,要行的話唔好高過 3 樓

1998Ruby1998 發表於 19-6-15 20:05
我要求簡單:
1. 有自己房,不介意大小
2. 有地鐵到

每個人的想法唔同,我地都尊重佢。只係驚訝和我地原先估計不同。

我和我 ...
唔洗禁感触喎,我又唔係佢肚应蟲,唔知佢諗乜有乜奇?尤其升中既女,变左个你唔識既人好平安。咪講話買楼,淨係買件褸我都估佢唔到,係我眼中明明係佢話想要果款,点知影去问佢,竟然話好核凸。我R头问,唔係你話要禁禁禁款咩?佢話唔-样,不过係我眼中係-样……

Yanamami 發表於 19-6-15 21:47
唔洗禁感触喎,我又唔係佢肚应蟲,唔知佢諗乜有乜奇?尤其升中既女,变左个你唔識既人好平安。咪講話買楼, ...

係覺得驚訝多過感觸,仲以為好了解佢。

我好耐無擅作主張幫佢買衫,佢覺得唔鍾意,真係唔多着。我無謂簁錢啦,都係帶佢去買。

Jane1983 發表於 19-6-15 23:11
係覺得驚訝多過感觸,仲以為好了解佢。

我好耐無擅作主張幫佢買衫,佢覺得唔鍾意,真係唔多着。我無謂簁 ...
我記得我小學前便服只跟媽媽去買衣, 只買及穿連身裙, 小六的summer 開始自己一個去買衣, 只買褲. 女仔的打扮習慣在青春期會改好多, 阿媽冇得理.
仔就不同, 大仔(S1) 至今咩都冇謂, 隨手取一件就出門, 反而我會買些合佢的衣服放在那由佢取用.  細(初小) 會配下色才出門.  

HaYi 發表於 19-6-16 08:48
我記得我小學前便服只跟媽媽去買衣, 只買及穿連身裙, 小六的summer 開始自己一個去買衣, 只買褲. 女仔的打 ...

小事由得佢自己揀了。

可能做父母都係一輪輪。呢輪覺得有d心力交瘁,情緖比較低落。都係暫且放一放,等自己恢復番,再黎過。