用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95(西貢)選校
樓主: BSCYL
go

95(西貢)選校   [複製鏈接]

回覆 Queenie1031 的帖子

我小朋友高小了,派位已是45年前的事.當時有20分(5分宗教分)自行入的,那時見到最後自行入的學校編號為39X,所以估計大約有400人入了自行form.

作為家長很多謝學校常常以學生為本,想盡辦法為小朋友減少讀書壓力,幫助他們建立自信作全人發展.

小朋友很喜歡返學,學校課堂很互動, 老師很有愛心,功課壓力少,平日還有時間看圖書,小朋友可以多思多想.

9月21日學校有簡介會, 現在可網上登記參加.  

回覆 CMPL 的帖子

謝謝妳的回覆!

回覆樓主:

想請教下咁多位前輩,小朋友K3,要報自行啦,煩緊揀邊間合適佢嘅學校。

小朋友讀學卷幼稚園,性格活潑好動,觀察力強,成日問問題,喜歡游水同畫畫。但偏好中文,英文麻麻。學習能力ok,但唔迫得。

參觀咗好多間學校,心儀黃永樹,宣基,馮晴,明道同聖安德肋,請問邊間會合適小朋友多d ,想聽聽你地意見

ar-yi 發表於 19-9-12 12:12
想請教下咁多位前輩,小朋友K3,要報自行啦,煩緊揀邊間合適佢嘅學校。  

小朋友讀學卷幼稚園, ...

「唔迫得」係指邊方面? 如果自律自理冇問題學習能力又ok, 咁讀任何一間都唔會有大問題。但如果「迫」係指自律自理 (esp. 做功課和溫習),咁每間津校功課量唔會差好遠,讀邊間都會遇到類似問題。另外,我覺得保良局嘅津小和天主教嘅學校多數都比較傳統,校規較嚴,視乎家長buy唔buy。

Elenalan 發表於 19-9-13 13:06
「唔迫得」係指邊方面? 如果自律自理冇問題學習能力又ok, 咁讀任何一間都唔會有大問題。但如果「迫」係指 ...
小朋友會自己做功課,上堂都算專心,學校教的東西,他都明白。但因為讀學卷幼稚園,英文較淺,希望小朋友外補英文,但小朋友會抗拒,話唔鍾意。唔迫得就係指佢學英文方面。

多謝你嘅回覆,我開始有D頭緒點去揀,謝謝!

ar-yi 發表於 19-9-13 14:37
小朋友會自己做功課,上堂都算專心,學校教的東西,他都明白。但因為讀學卷幼稚園,英文較淺,希望小朋友外 ...

本區津小啲英文都好淺,所以唔使太擔心。

小朋友會自己做功課,上堂都算專心,學校教的東西,他都明白。但因為讀學卷幼稚園,英文較淺,希望小朋友外 ...

我去過聖安德肋觀英文課。佢哋係自己寫英文課程,老師上堂都幾活潑

鐘意游水黃永樹有個大游池,英文可以找的以活動為主嘅興趣班給小朋友,住大型屋苑可以帶佢落去會所遊樂場,將軍澳近10年個的屋苑應該係聯合國嚟,英普人一大埋,想加入玩自然就會開口講。

Elenalan 發表於 19-9-13 14:45
本區津小啲英文都好淺,所以唔使太擔心。

我真係驚小朋友英文跟唔上,聽到你咁講,而家定d,謝謝你

湘 發表於 19-9-13 19:32
我去過聖安德肋觀英文課。佢哋係自己寫英文課程,老師上堂都幾活潑

,估唔到英文堂都咁好。因為我只參觀聖安德肋嘅數理科,見佢d活動同教材都好有趣好吸引,小朋友玩得好開心。多謝你嘅意見。

wongtw 發表於 19-9-13 20:22
鐘意游水黃永樹有個大游池,英文可以找的以活動為主嘅興趣班給小朋友,住大型屋苑可以帶佢落去會所遊樂場, ...

我有去聽黃永樹嘅講座,見到d小朋友表演,個個都好有自信同好落力,而且聽校長講,默書抄寫功課無以前咁多,不過爬文話黃永樹英文深,所以有d顧慮。

小朋友去公園玩,人地講英文,佢同人地講廣東話,溝通唔到都可以一齊玩到,好難理解。我都想搵以活動為主嘅英文班,請問有無好介紹?

多謝你嘅意見。

回覆樓主:

每間學校都各有特色,真係好難選擇

ar-yi 發表於 19-9-13 21:01

我有去聽黃永樹嘅講座,見到d小朋友表演,個個都好有自信同好 ...
抱歉沒有好介紹。因為當年發現到一間幼稚園,入面有各類興趣班,成功考到入去後,就報校內興趣班,從細個到入小學前,幾乎每天都去遊樂場,入K前已玩到識講幾句普通話,之後將學到的東西拿到遊樂場溝通用,英普就係咁樣浸番來的,小學都是報校內班,基本上無在外面返過興趣班。

wongtw 發表於 19-9-13 21:39
抱歉沒有好介紹。因為當年發現到一間幼稚園,入面有各類興趣班,成功考到入去後,就報校內興趣班,從細個到 ...

沒有介紹不緊要,不用抱歉。謝謝你的意見,我會嘗試你的方法,希望小朋友能多接觸英文,願意多說英文,謝謝你。

ar-yi 發表於 19-9-13 21:12
每間學校都各有特色,真係好難選擇
9月21將循有簡介會, 可以去了解下, 小女剛升小一, 啲老師好好又有愛心, 每個星期五家長亦可去學校陪小朋友玩下同早會, 學校比好多機會學生上台, 剛升小一下星期已經有機會上台合唱, 可幫到學生提升自信心, 暫時覺得將循幾好呀.

CMPL    發表於 19-9-16 13:26

Streetboy 發表於 19-9-16 09:53
9月21將循有簡介會, 可以去了解下, 小女剛升小一, 啲老師好好又有愛心, 每個星期五家長亦可去學校陪小朋友 ...

多謝你嘅分享,已經報名了。不過,將循年年都有好多人報,而且我得15分,又無抽獎運,機會好渺茫。

ar-yi 發表於 19-9-16 12:12
多謝你嘅分享,已經報名了。不過,將循年年都有好多人報,而且我得15分,又無抽獎運,機會好渺茫。
...
我都係得15分, 亦決定咗一條心博將循, 佢地叩門又要111, 所以我自行明知冇行都要照報. 其實95網22間小學冇鶴立雞群嘅神校, 一線熱門學校最小都有7-8間, 加埋二線頭有成10間以上, 自行15分係冇機會或者要抽, 之後仲要填甲一乙一先有機會抽到, 所以點部處要睇你最心儀果間點玩法, 有冇需要報111預留叩門機會.

Streetboy 發表於 19-9-16 15:36
我都係得15分, 亦決定咗一條心博將循, 佢地叩門又要111, 所以我自行明知冇行都要照報. 其實95網22間小學冇 ...
請問你15分是第幾輪入到將循?

bowielwl 發表於 19-9-18 14:34
請問你15分是第幾輪入到將循?

將循15分係零機會, 不過都填, 因為佢要111才可叩門, 只係等甲一乙一抽, 唔中就叩, 呢個係好心儀將循嘅做法, 但都係睇彩數, 我係大抽獎中, 唔知甲一定乙一.

Streetboy 發表於 19-9-18 16:12
將循自行15分係零機會, 不過都要填, 因為佢要111才可叩門, 之後只係等甲一乙一抽, 唔中就叩, 呢個係好心儀 ...
將循下午不上課只開心玩, 相比其他小學上課時數少左, 家長不擔心小朋友學野少左落後於人, 升中時不夠人競爭嗎?
‹ 上一主題|下一主題