用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95(西貢)選校
樓主: BSCYL
go

95(西貢)選校   [複製鏈接]

回覆樓主:

正取生應該今天通知或網上發報

kellyluk 發表於 19-7-8 14:39
今朝收到宣基電話

我也收到了

zhuyimin 發表於 19-7-8 17:42
好少人講田小, 其實係咪已通知左呢? 2ND IN 之後都冇晒佢的消息.

今早收到田小call

ailandailand 發表於 19-7-8 12:33
回覆 cfnand 的帖子

最後選那間

最後選咗將循

請問註冊咗津校後,直資收咗,需要向津校取回註冊證嗎?

PeggieLam 發表於 19-7-9 22:08

我諗要打去學校話唔要個位,問返佢係咪要拎返張証

PeggieLam 發表於 19-7-9 22:08

係。津校會要你取回、
註册証的

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Made_in_Beijing 發表於 19-7-8 21:37
今早收到田小call

請問田小面試考咩

回覆樓主:

今年教育博覧2019喺慕德中學禮堂舉行

明道
經過2019大抽獎後, 應屬於大熱, 還是可以放乙二博吓。有過來人可分享經驗嗎?

ar-yi 發表於 19-9-4 16:18
今年教育博覧2019喺慕德中學禮堂舉行

今年改在慕德,有點意外

j11131016 發表於 19-9-5 15:41
明道
經過2019大抽獎後, 應屬於大熱, 還是可以放乙二博吓。有過來人可分享經驗嗎?
由於明道所處區域, 有若干頂頭大熱小學, 搶去不少乙一票源. 乙二不是完全無機會.當然乙二放明道, 要自行承擔相當大的風險

回覆 j11131016 的帖子

我識家長,去年選乙二明道是入到, 我估計好多家長都去咗選擇大熱.我自己近幾年都會入各小學網頁小一自行看結果, 發現馮晴和將循是有自己學校編號.
因此我就知道往年是大約有多少人交表.
19/20 年度. 將循真係好多人選大約有540人選(你們自己可以入網頁看, 再之前的年度 我印象記得大約350-450左右人申請, 現在資料已經沒有了) 馮晴大約有170人選(往年好似差不多). 其餘熱門就不知道有多少人交表.
西貢區22間小學, 總學位有2676個. 而去年交將循約佔20%,馮晴約佔6.4%, 其餘熱門你們大約都估到.
如果將循540人申請, 他有150個位即是有390人不能入到. 他們都希望111叩門, 即是390人爭12個叩門位. 都比較困難.
如果馮晴170人申請, 他有125個位即是有45人不能入到. 他們都希望111叩門, 即是45人爭10個叩門位. 都比較容易.

Queenie1031 發表於 19-9-9 08:57

我識家長,去年選乙二明道是入到, 我估計好多家長都去咗選擇大熱.我自己近幾年都會 ...

馮晴一向係最易入o既TKO大熱小學, 因為唔少人都覺得太谷辛苦, 尤其中文科課程真係深, 不過亦係我選校原因之一, 想孩子打好中文底。所以選校都唔好只睇易唔易入, 係要考慮孩子能力是否應付到, 是否認同學校理念。

Queenie1031 發表於 19-9-9 08:57

我識家長,去年選乙二明道是入到, 我估計好多家長都去咗選擇大熱.我自己近幾年都會 ...

想問交表人數可以係邊睇到?

回覆 goodbabi 的帖子

昨天早上我出了POST時將循還有此通知, 我晚上再看將循通知已經下架, 但我有PRINT 和下戴FILE. 但唔識上傅給你們看.暫時我記得將循和馮晴出小一自分配學位取錄名單, 左手邊有校號, 所以我見將循最尾號碼是538號,
因此估計有540人申請, 之前個幾年我都有PRINT, 但忘記放在那裡. 我記憶有350-450 人報名.去年多了很多.
至於, 馮睛學校有二種學校序號分A,B. 估計A是必收生, B是計分. 必收生去年收到A027 (但必收生有38位用唔哂,  至於B最尾號碼取錄是B140. 所以估計有170人交表.

回覆 Queenie1031 的帖子

家長好細心呀 !  我是將循家長記得當年自行派位也是show了'校號'及'小一入學申請編號'.  所以大約估到有那少入自行入了form

回覆 CMPL 的帖子

想問你是那一年入學?你是有2O分或是有哥哥、姊姊而入到。當年你估計有幾多人交表?可否分享下你對將循的感覺?
‹ 上一主題|下一主題